Η Μάχη στο Κεφαλόβρυσο

Το καλοκαίρι του 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης προσπάθησε να ανακόψει το δρόμο στα τούρκικα στρατεύματα που κατέβαιναν προς τη δυτική Ρούμελη. Ο Μουσταής πασάς, επικεφαλής 15.000 επίλεκτων ανδρών, εκστράτευσε εναντίον της Επανάστασης. Ο Μπότσαρης, τη νύχτα της 8-9 Αυγούστου, μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους 450 Σουλιώτες, επιτέθηκε κατά της εμπροσθοφυλακής των εχθρών, που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου.

Οι Σουλιώτες όρμησαν εναντίον των εχθρών, οι οποίοι βρισκόμενοι σε σύγχυση, χτυπούσαν ο ένας τον άλλον, ενώ πολλοί τράπηκαν σε φυγή. Ο Μάρκος Μπότσαρης, αν και ελαφρά τραυματισμένος στο ισχίο, επιτέθηκε εναντίον όσων αμύνονταν πίσω από μια μαντρα και τους έτρεψε σε φυγή. Στην προσπάθειά του όμως να αναρριχηθεί στον μαντρότοιχο δέχθηκε ένα βόλι πάνω από το δεξί μάτι και έχασε τη ζωή του.  Εκείνη τη στιγμή, οι Σουλιώτες, αν και νικούσαν, διέκοψαν τον αγώνα για να παραλάβουν τον νεκρό αρχηγό τους και τα λάφυρα.

Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, σκοτώθηκαν 36 Έλληνες και τραυματίστηκαν 20. Οι Τουρκαλβανοί, έπαθαν πανωλεθρία καθώς σκοτώθηκαν 800 άνδρες τους. Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή επιτυχία σκιάστηκε από τον θάνατο του.

1024px-Marsigli_Filippo_-_The_Death_of_Markos_Botsaris_-_Google_Art_Project

Leave a Reply