ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ – ΜΑΧΗ ΑΝΑΛΑΤΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Η ζωή ενός ήρωα και οι απίστευτες βωμολοχίες που έγραψαν ιστορία - ΤΑ ΝΕΑ

Γεννήθηκα στις 23 Ιανουαρίου 1780 (ή 1782) στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήμουν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή. Μεγάλωσα με θετούς γονείς, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα μου με εγκατέλειψε και πέθανε όταν ήμουν οκτώ ετών.

Στα 15 μου εγκατέλειψα τους θετούς γονείς  μου και σχημάτισα μια κλέφτικη ομάδα από συνομηλίκους. Τρία χρόνια αργότερα έπεσα στα χέρια του Αλή Πασά, ο οποίος εκτίμησε τον ισχυρό μου χαρακτήρα και με  προσέλαβε στη σωματοφυλακή του όπου έμαθα τη στρατιωτική τέχνη και κάποια στοιχειώδη γράμματα.
Το 1804 εγκατέλειψα τον Αλή Πασά κι πάω με το σώμα του περίφημου κλέφτη Κατσαντώνη όπου συμμετείχα και διακρίθηκα  σε πολλές μάχες κατά του πρώην αφεντικού μου και γίνομαι το πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη.

Στις 15 Ιανουάριου του 1823, εγώ ο Γεώργιος Καραϊσκάκης σημειώνω την πρώτη μου μεγάλη νίκη κατά των Τούρκων στη Μάχη του Σοβολάκου. Στα μέσα του 1823 προάγομαι σε στρατηγό ενώ τον Ιούλιο του 1826 διορίζομαι αρχιστράτηγος της Ρούμελης όπου πρώτη μου ενέργεια ήταν να ανακουφίσω τους πολιορκημένους της Ακρόπολης της Αθήνας.

ΜΑΧΗ ΑΝΑΛΑΤΟΥ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1827

Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα

Στις 21 Απριλίου του 1827 οι ελληνικές δυνάμεις είχαν στρατοπεδεύσει στο Φάληρο για να αντιμετωπίσουν σε μία ακόμη μάχη τον Κιουταχή. Την αρχιστρατηγία είχαν αναλάβει οι άγγλοι φιλέλληνες Ριχάρδος Τσορτς και ο Τόμας Κόχραν, με απόφαση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας. Ο Καραϊσκάκης είχε διαφωνήσει με το σχέδιο της κατά μέτωπον επίθεσης , ενώ υποστήριζε τη μάχη χαρακωμάτων ώστε να σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός για τους Τούρκους.

Την επομένη κάποιοι έλληνες στρατιώτες επιτέθηκαν χωρίς διαταγή κατά του στρατοπέδου του Κιουταχή. Για να μη γενικευθεί η σύγκρουση, ο Καραϊσκάκης βγήκε από τη σκηνή του και κατευθύνθηκε έφιππος προς το σημείο της συμπλοκής γύρω στις 4 το απόγευμα. Μία σφαίρα, όμως, τον βρήκε στο υπογάστριο και τον τραυμάτισε σοβαρά. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 το πρωί της 23ης Απριλίου 1827.

Στις 24 Απριλίου 1827, οι Έλληνες με πεσμένο ηθικό και κακή στρατηγική, υπέστησαν συντριπτική ήττα στη Μάχη του Αναλάτου από τον Κιουταχή, ο οποίος πολύ γρήγορα κατέστειλε την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα.

Το έθνος θρήνησε το χαμό του ήρωα. Και δικαίως, διότι η απώλειά του υπήρξε ανεπανόρθωτη. Ο Καραϊσκάκης ήταν αδύνατος, φιλάσθενος (έπασχε από φυματίωση), μέτριος το ανάστημα, ιδιαίτερα νευρικός, οξύθυμος, βωμολόχος και υβριστής. Αλλά είχε χαλύβδινη θέληση, δύναμη σκέψης και κριτικής και ιδιαίτερη ικανότητα στην ταχύτατη λήψη αποφάσεων και εκτέλεσης αυτών. Με μία λέξη, ήταν ΗΓΕΤΗΣ.

Leave a Reply