Σαν σήμερα, 6 Μαρτίου 1937, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Ρωσίας το σπουδαίο κορίτσι που έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα. Μεγάλωσε με πολλές δυσκολίες και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, όταν ήταν 16 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε τις πτώσεις με αλεξίπτωτο, ξεπερνώντας πολλές φοβίες, και γράφτηκε στην ακαδημία αεροπλοΐας. Μια μέρα ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να εκπαιδεύσει την πρώτη γυναίκα κοσμοναύτη και αμέσως γράφτηκε στο πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια εντατικής εκπαίδευσης ήταν έτοιμη να "πετάξει" στο διάστημα...ήταν 16 Ιουνίου 1963! Η κάψουλα της με το όνομα Βοστόκ 6, ήταν μια μικρή σφαίρα γεμάτη φινιστρίνια...τρία, δύο, ένα, μηδέν και πετούσε πια προς τα αστέρια!
Ο σκοπός της αποστολής ήταν να μελετηθεί η λειτουργία του γυναικείου σώματος στο διάστημα. Η ίδια έπρεπε να τραβάει φωτογραφίες από τον ορίζοντα, να γράφει σε ένα ημερολόγιο και να ελέγχει την κατεύθυνση του διαστημόπλοιου. Έπειτα από 2 ημέρες, 22 ώρες και 49 ολόκληρες περιστροφές είχε παραμείνει στο διάστημα περισσότερο χρόνο από όλους τους Αμερικανούς αστροναύτες μαζί! Λίγες μέρες μετά την επιστροφή της στη Γη, ανακηρύχτηκε Κοσμοναύτης της Σοβιετικής Ένωσης! Προς τιμήν της κυκλοφόρησε νέο γραμματόσημο και κόπηκε ένα νόμισμα. Το εγχείρημά της είχε δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι γυναίκες ήταν ικανές να πετάξουν στο διάστημα, ακριβώς όπως και οι άντρες.
Αργότερα, γράφτηκε στη σχολή Μηχανικών και παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική. Ήταν πολύ αφοσιωμένη στο στόχο της και έγινε ακόμα και αντιπρόεδρος της επιτροπής για την παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό στη χώρα της. Ακόμα δόθηκε το ψευδώνυμό της, που χρησιμοποιούσε, σε έναν αστεροειδή "1671 Τσάικα" (τσάικα σημαίνει γλάρος στα ρώσικα) και ακόμα μια κοιλάδα στο φεγγάρι θα γινόταν γνωστή ως Κοιλάδα Τερέσκοβα.
Πηγές:
- https://www.sansimera.gr/articles/783
- Συναρπαστικές ιστορίες: 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο, εκδόσεις Διόπτρα
Πολύ ενδιαφέρον! Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ!
Συμφωνώ με την Δήμητρα, συγχαρητήρια!!!
Ενδιαφέρον!
Εμένα πάντα μου αρέσει να διαβάζω για πρωτοπόρες, στον κλάδο τους, γυναίκες. Ίσως επειδή συνήθως τα ονόματά τους και η προσφορά τους παραβλέπεται. Χτες, 8 Μαρτίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Τιμάμε όλες τις πρωτοπόρες γυναίκες για την συμβολή τους στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.