CeeBot

Το CeeBot είναι ένα παιχνίδι προγραμματισμού που δημιούργησε η εταιρεία Epsitec, ένα παιχνίδι δηλαδή το οποίο μας μαθαίνει προγραμματισμό παίζοντας. Για την επίλυση των ασκήσεων πρέπει να προγραμματίσουμε διάφορα ρομποτικά οχήματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προγραμματισμού (CBOT) που μοιάζει με αρκετές σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού.

Αφού μάθουμε τη σύνταξη της CBOT μέσα από το παιχνίδι, προοδευτικά θα οδηγηθούμε στην εκμάθηση βασικών εννοιών του προγραμματισμού όπως οι αλγοριθμικές δομές της επιλογής και της επανάληψης, οι μεταβλητές, οι συναρτήσεις...

Αρχικά πρέπει να κατεβάσουμε το παιχνίδι από τον ιστότοπο Blupi.org, όπου θα βρούμε τις διάφορες εκδόσεις του παιχνιδιού (CeeBot-A, CeeBot-Teen, CeeBot-3 και CeeBot-4). Ο τρόπος εγκατάστασης είναι ίδιος για όλες τις εκδόσεις, αλλά προτείνεται το CeeBot-4, το οποίο είναι το πιο πρόσφατο.

Το αρχείο που θα κατεβάσουμε είναι συμπιεσμένο (μορφή 7z) με το πρόγραμμα 7-zip. Αφού κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε το 7-zip στον υπολογιστή μας, αποσυμπιέζουμε το αρχείο του CeeBot (δεξί κλικ -> 7-Zip -> Αποσυμπίεση εδώ). Το αποσυμπιεσμένο αρχείο είναι σε μορφή ISO, μια μορφή που χρησιμοποιείται για εγγραφή σε CD. Aν έχουμε υπολογιστή με Windows10, κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο αυτό θα εμφανιστεί στον υπολογιστή μας ένα εικονικό CD, μέσα στο οποίο θα βρούμε το αρχείο εγκατάστασης που πρέπει να εκτελέσουμε. Στην περίπτωση που έχουμε μια παλαιότερη έκδοση των Windows μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα συμπίεσης (όπως το 7-zip που αναφέρθηκε προηγουμένως) για να αποσυμπιέσουμε τα περιεχόμενα του αρχείου ISO σε κάποιο φάκελο στον υπολογιστή μας και στη συνέχεια να εκτελέσουμε το αρχείο εγκατάστασης από το φάκελο αυτό.

Το CeeBot βασίζεται σε ένα άλλο παιχνίδι της ίδιας εταιρείας, το CoLoBot, με μεγαλύτερη πλοκή και περισσότερες αποστολές. Mπορούμε να κατεβάσουμε το CoLoBoT από το Blupi.org και να το εγκαταστήσουμε με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω. Προτείνεται όμως να χρησιμοποιηθεί η έκδοση από το επίσημο site, η οποία είναι και πιο εύκολο να εγκατασταθεί αφού περιέχει το αρχείο εγκατάστασης χωρίς να χρειάζεται αποσυμπίεση (από το σύνδεσμο Download Colobot επιλέγουμε την έκδοση master, μορφή Windows Installer). Υπάρχει ένα ανεπίσημο wiki για το CoLoBoT, στο οποίο θα βρείτε ένα αρκετά κατατοπιστικό εγχειρίδιο της γλώσσας CBOT.

Leave a Reply