Τα πραγματικά ονόματα των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης του 1821

Το ξέρετε ότι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης συχνά άλλαζαν τα ονόματά τους; Γνωρίζετε ότι πολλοί από τους γνωστούς ήρωες είχαν άλλο επώνυμο ή και όνομα από αυτά με τα οποία σήμερα είναι γνωστοί; Άραγε πόσοι Έλληνες γνωρίζουν τον Θεόδωρο Τζεργίνη, τον Ανδρέα Βώκο, τον Νικόλαο Χαραχλιάνη και τον Οδυσσέα Βερούση; Κι όμως είναι πασίγνωστοι πρωταγωνιστές της επανάστασης. Ο πρώτος είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο δεύτερος είναι ο Ανδρέας Μιαούλης, ο τρίτος είναι Νικόλαος Κριεζώτης και ο τέταρτος είναι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Ψάχνοντας κανείς στις πηγές και στα αρχεία, θα μείνει έκπληκτος ανακαλύπτοντας ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης έμειναν στην ιστορία με διαφορετική ονομάσια από αυτή που στην πραγματικότητα είχαν. Είναι από τα «περίεργα φαινόμενα» της Ελλάδας των αρχών του 19ου αιώνα.

Εδώ ένας κατάλογος με ονόματα πρωταγωνιστών-ηρώων της ελληνικής επανάστασης μερικοί από τους οποίους είναι πασίγνωστοί και κάποιοι όχι και τόσο γνωστοί. Όλοι είχαν αλλαγμένο όνομα, επώνυμο ή και τα δύο μερικές φορές. Στον κατάλογο πρώτα καταγράφεται το πραγματικό τους όνομα και επώνυμο και δίπλα αυτά με τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία.

Κατάλογος ονομάτων :

Θεόδωρος Τζεργίνης (Μπιθεγκούρας) = Θέοδωρος Κολκοτρώνης

Αθανάσιος Γραμματικός (Μασσαβέτας) – Αθανάσιος Διάκος

Γεώργιος Ίσκος (Καραΐσκος) = Γεώργιος Καραϊσκάκης

Λασκαρίνα Πινότση (Γάννουζα – Μπούμπουλη) = Μπουμπουλίνα

Αδαμαντία Μαγδαληνή Μαυρογένους = Μαντώ Μαυρογένους

Κωνσταντίνος Κανάριος = Κωνσταντίνος Κανάρης

Νικήτας Σταματέλος (Σταματελόπουλος) = Νικηταράς

Ανδρέας Βώκος = Ανδρέας Μιαούλης

Γεώργιος Δικαίος (Γρηγόριος Φλέσσας) = Παπαφλέσσας

Ιωάννης Τριανταφύλλου = Μακρυγιάννης

Οδυσσέας Βερούσης (Μουτσανάς) = Οδυσσέας Ανδρούτσος

Χρήστος Αναγνώστης Παπαγεωργίου = Αναγνωσταράς

Νικόλαος Χαραχλιάνης = Νικόλαος Κριεζώτης

Γιάννης Ξύκης = Δυοβουνιώτης

Βάσος Μπράγιοβιτς = Βάσος Μαυροβουνιώτης

Δημήτρης Κολλιόπουλος = Δημήτρης Πλαπούτας

Μπενιζέλος Κανακάρης = Μπενιζέλος Ρούφος

Δημήτριος Ξηρός = Πανουργιάς
Αθανάσιος Φουλλίδας = Αθανάσιος Καρπενησιώτης

Ιωάννης Κωστόπουλος = Ιωάννης Αβαρικιώτης

Cyberbulling!!!

Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν παιδιά ή εφήβους στο Cyberbulling είναι πολλά.  Έχουν υπάρξει φαινόμενα που ξεκίνησαν για πλάκα ή επειδή κάποιος βαριόταν.                     Ο εκφοβισμός γίνεται συνήθως με τους εξής τρόπους:                                                                 - Αποστολή μηνυμάτων ή υβριστικών γραπτών, e mail, και τύπου IM [instant messaging]      -Κλέβοντας κωδικούς από λογαριασμούς  που διατηρεί το θύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.                                                                                                                                                - Δημιουργία  blog ενός online ημερολογίου, δηλαδή που το επισκέπτονται και το διαβάζουν πολλά άτομα και η δημοσίευση άσχημων, ταπεινωτικών σχολίων για κάποιον, που γίνεται γρήγορα γνωστή.

Χαρακτηριστική περίπτωση ενός τέτοιου εκφοβισμού δέχτηκε η δέκα εννιάχρονη    Alyssa Funke    η οποία δεν άντεξε άλλο και αυτοκτόνησε μετά  από δύο βδομάδες πίεσης.

ESET: Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από το διαδικτυακό εκφοβισμό  (cyberbullying) στην εποχή του COVID-19

 

Βια στα γηπεδα

Η βία στα γήπεδα είναι βαθιά κοινωνικό φαινόμενο με συγκεκριμένες αιτίες. Αποτελεί ένα κοινωνικό πεδίο δραστηριότητας και ως τούτου επηρεάζεται και επηρεάζει πολιτικά,πολιτισμικά,οικονομικά και κοινωνικά συμβάτα.

Η βία στα γήπεδα και πώς να εξαλειφθεί

Κριτική της ταινίας Encanto

Μία νέα ταινία που αναφέρεται σε παιδιά κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους και ενθουσίασε τα πλήθη . Η ταινία Encanto αναφέρεται στην ιστορία ενός κοριτσιού , της Mirabell που ζει σε μία οικογένεια με παιδιά θαύματα αλλά αυτή δεν παίρνει το χάρισμα και μία πρόβλεψη-γρίφος ήρθε για να ταράξει την καθημερινότητα της .

Η ταινία ήταν φαντασμαγορική , καθώς είχε εξαίσια μουσική , ανατρεπτικό τέλος , ιδιαίτερους χαρακτήρες και μία εξαιρετική πλοκή. Σας; την προτείνουμε ανεπιφύλακτα !

animated five black stars customer product: Bίντεο στοκ (100% χωρίς  δικαιώματα) 1065994957 | Shutterstock

Greece! Tourismomania

                          Τουρισμομάνια

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε προορισμούς για τις διακοπές σας.

10 καλύτεροι προορισμοί για το Καλοκαίρι 2021

10)Άνδρος 9)Εύβοια 8)Γαλαξίδι 7)Φολέγανδρος 6)Λέρος 5)Κύθηρα 4)Σύρος 3)Πήλιο 2)Μάνη 1)Μύκονος

Μύκονος: το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων | Ferryhopper

 

10 καλύτεροι προορισμοί για το Χειμώνα.

10)Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας 9)Παλιός Άγιος Αθανάσιος 8) Νυμφαίο Φλώρινας 7) Μέτσοβο Ιωαννίνων 6)Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων 5)Πήλιο 4)Παλαιός Παντελεήμονας 3)Θεσσαλονίκη 2)Αρχαία Ολυμπία 1)Αράχωβα

Αράχωβα: Ο απόλυτος οδηγός - Πληροφορίες για τη βασίλισσα του χειμώνα |  Onparnassos

Top 5 camping στην Ελλάδα.

 5) Camping Λύχνος 4) Camping Παλαιόχωρα  3)Camping Corali 2) Camping Φοίνικες 1) Camping Αρμενιστής

Armenistis Camping - SARTI /SITHONIA | Camprest.com, Campsite in Greece •  CampRest.com

                        Η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα

Κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες τα πανέμορφα τουριστικά αξιοθέατα και τα εντυπωσιακά νησιά της. Αν κάποιος θελήσει να περάσει αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές και να απολαύσει τις παραδοσιακές συνταγές μπορεί να επισκεφτεί ανεπιφύλακτα αυτήν την πανέμορφη χώρα.

http://www.tourismomania.gr/

- Ραφαηλία

- Πάνος

- Θάνος

- Αναστάσης

Να βάλουμε ένα τέλος στο ρατσισμό!!!

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού σε βάρος των ανθρώπων λόγω φύλου, χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Οι νέοι πρέπει να τα αλλάξουν όλα αυτά. Να δείξουν σεβασμό, αλληλεγγύη και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι.

Resources for Countering Racism | Cleveland State University

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ, ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΜΠΛΛΟΣΜΙ

Οι πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια

Το καλοκαίρι που πέρασε ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια. Τα δάση κάηκαν, πολλά ζώα πέθαναν και οι κάτοικοι έχασαν τις περιουσίες τους. Δεν υπήρχε ρεύμα, οι σοδιές καταστράφηκαν και οι αγρότες δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους τους. Οι κάτοικοι  δεν έχουν σπίτια και αναγκάζονται να μένουν σε σκηνές. Πολλοί  άνθρωποι πήγαν στα χωριά που κάηκαν για να βοηθήσουν. Όσοι δεν κατάφεραν να πάνε ως εκεί συγκέντρωσαν χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν εκεί.

Φωτιά-Βόρεια Εύβοια: Αγωνία για τα χωριά Αμέλαντες, Σκεπαστή που τα κυκλώνουν οι φλόγες

ΡΑΠ ΤΟΥ 2022

1.Immortale

Το "immortale" του Light είναι ο πιο πετυχημένος δίσκος του 2021, 1 άλμπουμ που έκανε ρεκόρ και αδιανόητη επιτυχία για ελληνικό δίσκο. Μπήκε στο No 9 της διεθνούς λίστας spotify top debut albums, δίπλα σε μεγαθήρια της παγκόσμιας δισκογραφίας και κατέληξε να έχει πάνω από 90 εκατομμύρια streams μέχρι το τέλος της χρονιάς.

2.Λόγος Τιμής - Ινδιάνοι των πόλεων

Tο συγκρότημα λόγος τιμής φημίζεται για το ποιοτικό ΡΑΠ. Σε αυτό το τραγούδι μιλάνε για την εμπειρία τους με την μουσική και το σχολείο. Στις πρώτες 4 εβδομάδες είχαν 280.000 streams στο spotify και 425.000 views στο youtube.

3.Trouf x Spave x Wang x Bloody Hawk - Daimones

Σε αυτό το τραγούδι οι trouf, spave, wang και bloody hawk μιλάνε για τα προβλήματα που είχαν πριν γίνουν διάσημοι. Σε 6 μέρες είχαν 220.000 views στο youtube.

ο θάνατος 2 πολύ σημαντικών ΡΆΠΕΡ

Ο θάνατος 2 πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής ΡΑΠ, συγκλόνισε τον κόσμο. Από την μια ο Οδυσσέας Razastar που οι παλαιότεροι τον θυμόμαστε από την αρχή της καριέρας του. Τη νύχτα της 22ας Αυγούστου, όντας πεζός στην επαρχιακή οδό Θηβών παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε εγκληματικά από διερχόμενο όχημα. Ο ασυνείδητος οδηγός ακόμα αναζητείται απ' τις αρχές.

Από την άλλη εξίσου σημαντικός ήταν ο θάνατος του mad clip. Ο αγαπητός σε όλους καλλιτέχνης, γυρνώντας από τον γάμο ενός φιλικού ζευγαριού, έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, συγκρούστηκε σε δέντρο και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο mad clip ήταν ένας αξέχαστος καλλιτέχνης που χαρακτηρίζονταν από αδιάκοπη παραγωγικότητα και όρεξη για δουλειά, πράγμα που μένει ως κληρονομιά όχι μόνο στους νέους καλλιτέχνες αλλά και στο πλήθος των ακροατών.

Πεύκο και Κούλα.