English

Ας αποχαιρετήσουμε το φθινόπωρο

Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου έφτασε στο τέλος του και μαζί του αποχαιρετούμε και την εποχή των πρώτων βροχών, των κίτρινων φύλλων, της ημέρας που μικραίνει και της πρώτης ψύχρας.

 

Δραστηριότητα 1η: " Το φθινόπωρο" του Vivaldi

Ένας σπουδαίος μουσικός, που έζησε αιώνες πριν, ο Αντόνιο Βιβάλντι, έγραψε μια υπέροχη μουσική για καθεμιά από τις 4 εποχές. Κλείσε τα μάτια και άκουσε το μουσικό κομμάτι αφιερωμένο στο φθινόπωρο.

Δραστηριότητα 2η: Memory με τα φύλλα του φθινοπώρου

Δραστηριότητα 3η: Τα φρούτα του φθινοπώρου

Το γλυκό φθινοπωράκι, φέρνει φρούτα στο καλαθάκι. Εσύ θυμάσαι ποια είναι τα φρούτα του φθινοπώρου;

Δραστηριότητα 4η: Ώρα για καλλιτεχνικές δημιουργίες

Υλικά που θα χρειαστείς: Άδεια ρολά χαρτιού υγείας ή κουζίνας, τέμπερες ή νερομπογιές, ένα χαρτί λευκό ζωγραφικής, μαρκαδόρους.

Σε ένα λευκό χαρτί σχεδίασε με μαρκαδόρο ένα δέντρο με τα κλαδιά του. Πάρε μισό ρολό χαρτιού και πίεσέ το ώστε να μην είναι πλέον στρογγυλό, βούτα το μέσα σε κίτρινη μπογιά και άσε το αποτύπωμά του στο δέντρο σου, όπως βλέπεις στην εικόνα. Κάνε το ίδιο με άλλο κομμάτι ρολό βουτώντας το σε κόκκινη και πορτοκαλί μπογιά. Γέμισε το δέντρο σου με φύλλα κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί ή καφέ.

Δραστηριότητα 5η: "Το σύννεφο έφερε βροχή"

Δραστηριότητα 6η: "Τα σαλιγκάρια"

Τώρα που ο χειμώνας πλησιάζει, τα σαλιγκάρια κάνουν τις τελευταίες τους βόλτες πριν πέσουν για ύπνο. Θέλεις να φτιάξουμε ένα;

Υλικά που θα χρειαστείς: Κόλλα, ψαλίδι, χαρτόνι, όσπρια, μαρκαδόρους.

Πες στη μαμά να σου εκτυπώσει το πατρόν του σαλιγκαριού(αν δεν υπάρχει εκτυπωτής στο σπίτι σχεδιάστε τους εσείς το πατρόν). Κόψε τα 2 μέρη του σαλιγκαριού, ζωγράφισε το σώμα του και κόλλησέ το σε ένα λευκό χαρτί. Κόψε και το καβούκι του και κόλλησέ το πάνω από το σώμα. Βάλε κόλλα στο καβούκι και κόλλησε πάνω του διάφορα όσπρια που έχεις στο σπίτι(φακές, φασόλια, φάβα, ρεβύθια). Στη συνέχεια ζωγράφισε τι θα μπορούσε να υπάρχει γύρω από το σαλιγκάρι(χορτάρι, λουλούδια, δέντρα ,ουρανός, ήλιος, άλλα ζωάκια κ.α).

Σημείωση: Πολύ καλή άσκηση για την λεπτή κινητικότητα και την αισθητηριακή ολοκλήρωση, είναι να βάλετε σε ένα μπωλ ανακατεμένα διάφορα όσπρια και να τους πείτε να τα ξεχωρίσουν ανά είδος, πριν αρχίσουν να τα κολλούν στο σαλιγκάρι.

Δραστηριότητα 7η: Ζωγραφίζω με μοτίβα"

Γίνε και εσύ καλλιτέχνης σαν την Eloise Renouf και προσπάθησε να φτιάξεις μια φθινοπωρινή εικόνα, όπως στη φωτογραφία, με τον τρόπο των επαναλαμβανόμενων μοτίβων. Κάνε πολλές καμπύλες , ευθείες γραμμές  ή τύπωμα με σφουγγάρι για να σχηματίσεις τα σύννεφα. Έπειτα πολλές τελίτσες στη σειρά για να σχηματίσεις τη βροχή.

Leave a Reply