Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Εμείς οι άνθρωποι, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τη μουσική. Η μουσική μας βοηθάει να ηρεμούμε, να χαλαρώνουμε και να βρούμε τον εαυτό μας , καθώς επηρεάζει τη γενική μας συμπεριφορά μας προς τους άλλους. Πόσοι από εμάς δεν βάζουμε μουσική μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο, στο φροντιστήριο και μετά από τις άλλες μας δραστηριότητες, για να ηρεμήσουμε και να αλλάξουμε διάθεση ;

Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης των ανθρώπων όλων των ηλικιών , τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων. Ειδικά όσοι ασχολούνται στενά με τη μουσική, μαθαίνουν κάποιο όργανο ή τη μελετούν, είναι άνθρωποι γαλήνιοι και ψύχραιμοι. Σε καταστάσεις που απαιτούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, είναι ήρεμοι προς όσους συναναστρέφονται καθημερινά, αφού έχουν βρει το δικό τους "μυστικό", τον δικό τους τρόπο εκτόνωσης . Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού που ασχολούνται με κάποιο όργανο , είναι πιο συγκεντρωμένοι στο σχολείο , μελετούν με μεγαλύτερη προσοχή και συνέπεια και είναι πιο θετικοί ως προς το σχολείο γενικότερα .

Ο Αϊνστάιν δήλωσε πως αν δε γινόταν επιστήμονας θα γινόταν μουσικός . Συγκεκριμένα είπε: " Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρα μου μέσα από τη μουσική . Παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική, γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου, την έδωσε το βιολί". Ο ίδιος πίστευε ότι ήταν τόσο έξυπνος επειδή μάθαινε βιολί, ασχολούνταν δηλαδή με το μουσικό όργανο που του άρεσε.

Ακόμα και το μάθημα της βιολογίας, στο οποίο μαθαίνουμε για το πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα , μας αναφέρει ότι ο καρδιακός παλμός , ο ρυθμός που περπατάμε και ο ρυθμός που αναπνέουμε , είναι συγκεκριμένος , όπως και στη μουσική. Η μουσική ακόμη βοηθάει τον άνθρωπο να είναι υγιής. Είναι γνωστό ότι η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται για να θεραπεύει ή να βελτιώνει την κατάσταση κάποιων ανθρώπων που έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.

Φτάνουμε στο συμπέρασμα , ότι η μουσική είναι πολύ σημαντική και ευεργετική για τον άνθρωπο. Γι' αυτό είναι καλό ένα μέρος του ελεύθερού μας χρόνου να αφιερώνεται στη μουσική. Έτσι καλλιεργούμε την ψυχή μας, ξεκουράζουμε το μυαλό μας και ολοκληρώνουμε την προσωπικότητά μας. Γενικά, η μουσική μας κάνει πιο ψυχικά υγιείς ανθρώπους, κάτι που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει η κοινωνία μας.


Leave a Reply