• Με φυσική γλώσσα, η οποία αποτελεί τον πιο απλό, ανεπεξέργαστο και αδόμητο τρόπο παρουσίασης ενός αλγόριθμου, που με απλά λόγια και ελεύθερες εκφράσεις, περιγράφουμε τα βήματά του. Ωστόσο, ο τρόπος αυτός έκφρασης ενέχει αυξημένη πιθανότητα λάθους ή ασάφειας.
• Με διαγραμματικές τεχνικές (diagramming techniques), οι οποίες συνιστούν ένα γραφικό τρόπο παρουσίασης του αλγόριθμου. Από τις διάφορες διαγραμματικές τεχνικές που έχουν επινοηθεί η πιο παλιά και η πιο γνωστή ίσως είναι το διάγραμμα ροής (flow chart).
• Με κωδικοποίηση (coding), δηλαδή με ένα πρόγραμμα γραμμένο είτε σε μία ψευδογλώσσα είτε σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού που, όταν εκτελεσθεί, θα δώσει τα ίδια αποτελέσματα με τον αλγόριθμο.
• Με Ψευδογλώσσα ή Ψευδοκώδικας, που είναι μια υποθετική δομημένη γλώσσα με στοιχεία από υπαρκτές γλώσσες προγραμματισμού, με λίγες εντολές και απλοποιημένη σύνταξη. Χρησιμοποιείται, κυρίως, στα πρώτα στάδια εκμάθησης του προγραμματισμού.
Τι πρέπει να θυμάστε:
Η Ψευδογλώσσα είναι το στοιχείο εκείνο που θα κάνει έναν αρχάριο προγραμματιστή, να σχεδιάσει τα προγράμματα του πριν την τελική του εκτέλεση και δομή του κώδικα γραφής.