“Τα συναίσθημα που προκαλούν τα χρώματα”

Τα συναίσθημα που προκαλούν τα χρώματα :

Οικογένειες θερμών και ψυχρών χρωμάτων.”

Γνωστικό αντικείμενο: Μάθημα επιλογής , καλλιτεχνική παιδεία, Εικαστικά (Α2)

Τάξη: AΛυκείου

Χρονική διάρκεια:1 εβδομάδα

Εκπαιδευτικός: Μαρία Χατζηλάμπου ΠΕ 08

Περιγραφή:

Μερικές φορές το συναίσθημα που προκαλούν τα χρώματα έχουν να κάνουν με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, και άλλες φορές με πολιτιστικό υπόβαθρο.

Λέξεις κλειδιά:

θεωρία των χρωμάτων, συναίσθημα,οικογένεια των θερμών χρωμάτων , ψυχρά χρώματα.

Το χρώμα στη σχεδίαση είναι πολύ υποκειμενικό. Το χρώμα μπορεί να προκαλεί διαφορετική αντίδραση από άνθρωπο σε άνθρωπο.Μερικές φορές το συναίσθημα που προκαλείτε έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, και άλλες φορές με πολιτιστικό υπόβαθρο. Η θεωρία των χρωμάτων είναι μια επιστήμη από μόνη της. Κάποιοι έχουν χτίσει την καριέρα τους με τη μελέτη της επιρροής των χρωμάτων σε διαφορετικά άτομα, είτε αυτά είναι απομονωμένα ή αν ανήκουν σε μια ομάδα. Μερικές φορές, η αλλαγή της απόχρωσης ή του κορεσμού ενός χρώματος μπορεί να προκαλέσει εντελώς διαφορετικά συναισθήματα. Ο όρος πολιτιστικές διαφορές σημαίνει πως ένα χρώμα που μπορεί να είναι χαρούμενο και ζωηρό σε ένα κράτος, σε ένα άλλο μπορεί να είναι καταθλιπτικό.

Θερμά χρώματα

Στην οικογένεια των θερμών χρωμάτων ανήκει το κόκκινο το πορτοκαλί και το κίτρινο και άλλες αποχρώσεις αυτών των τριών χρωμάτων. Αυτά είναι τα χρώματα της φωτιάς, των πεσμένων φίλων, της ανατολής και της δύσης του ηλίου, και είναι γενικότερα τα χρώματα που εκφράζουν την ενέργεια, το πάθος και την θετικότητα.

Το κόκκινο και το κίτρινο είναι και τα δύο βασικά χρώματα, και το πορτοκαλί προκύπτει από αυτά. Αυτό σημαίνει πως τα θερμά χρώματα είναι στην πραγματικότητα θερμά και δεν δημιουργούνται από το συνδυασμό κάποιου θερμού χρώματος με κάποιο ψυχρό.

Δημιουργήστε τα θερμά χρώματα στο σχεδιασμό σας για να προκαλέσετε το πάθος, την χαρά, των ενθουσιασμό και τη χαρά.

Ψυχρά χρώματα

Τα ψυχρά χρώματα είναι τα πράσινο, μπλε και μοβ και συνήθως είναι ποιο υποτονικά από τα θερμά χρώματα. Είναι τα χρώματα της νύχτας, του νερού, της φύσης και συνήθως είναι χαλαρωτικά και κατά κάποιο τρόπο επιφυλακτικά.

Από τα τρία ψυχρά χρώματα το μπλε είναι το μόνο που είναι βασικό χρώμα. Αυτό σημαίνει πως τα άλλα δυο χρώματα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού του μπλε με κάποιο από τα δυο βασικά χρώματα (κίτρινο για να παράγουμε το πράσινο και κόκκινο για να παράγουμε το μοβ). Για το λόγο αυτό το πράσινο έχει κάποιες από τις ιδιότητες του κίτρινου και το μοβ παίρνει και κάποιες από τις ιδιότητες του κόκκινου. Τοποθετώντας ψυχρά χρώματα στα σχέδια σας δίνετε την αίσθηση της χαλαρότητας και της επαγγελματικότητας.

Παιδαγωγικοί στόχοι της εργασίας:

  • Οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν στο διαδίκτυο για τα χρώματα και συγκεκριμένα για τα θερμά και τα ψύχρα χρώματα.

  • Να εξοικειωθούν με τη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων.

  • Να τους δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα ερευνήσουν, ώστε ελευθέρα και αυτόβουλα να προσεγγίσουν το αντικείμενο.

  • Να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να εκφραστούν μέσω της τέχνης.

  • Να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους πάνω στο χαρτί ζωγραφίζοντας.

  • Να διαλέξουν το χρώμα που τους εκφράζει.

  • Να χρησιμοποιήσουν υλικά που υπάρχουν στο σπίτι.

1ο Φύλλο εργασίας  

1. Ζωγραφίστε ένα διακοσμητικό σχέδιο χρησιμοποιώντας χρώματα από τις δυο οικογένειες των χρωμάτων.

2. Βρείτε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με διάφορα θέματα που να προκαλούν συναίσθημα, χαράς, λύπης και αγάπης.

Leave a Reply