Φιλική Εταιρία

Η σημαντικότερη μυστική οργάνωση ήταν η Φιλική Εταιρεία. Υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε το 1814 από τρεις έμποροι μεσαίας οικονομικής εμβέλειας, το Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Εμμανουήλ Ξάνθος, στην Οδησσό της Ρωσίας. H οργάνωση της είχε ομοιότητες με τις μασονικές στοές.Υπήρχε ιεραρχία ανάμεσα στα μέλη. Στην πρώτη περίοδο της Εταιρείας (1814-17) τα μέλη χωρίζονταν σε βαθμούς. Επικεφαλής ήταν η Αόρατος Αρχή με ένα πέπλο μυστικότητας να σκεπάζει τα μέλη της. Η Φιλική Εταιρεία είχε ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων και τη δημιουργία δομών για την κήρυξη επανάστασης για την ίδρυση ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Σε αντίθεση με τις πολλές εξεγέρσεις που είχαν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας στον κατακτημένο ελληνικό χώρο, οι οποίες συνδέονταν με πολιτικά σχέδια μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, η επανάσταση που σχεδίαζαν οι Φιλικοί επρόκειτο να είναι αυτοδύναμη επανάσταση των Ελλήνων. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα για το εθνικοαπελευθερωτικό εγχείρημα ήταν το ότι η Εκκλησία και οι τοπικές ηγετικές ομάδες του ελληνικού κόσμου, οι Φαναριώτες, οι αρματολοί και οι προεστοί, ήταν ενταγμένες στο οθωμανικό σύστημα εξουσίας, ενώ οι μη εγγράμματες μάζες δε συμμερίζονταν τις εθνικές ιδέες των διανοούμενων της διασποράς. Στην πρώτη περίοδο τα μέλη της Εταιρείας ήταν μερικές δεκάδες.

25η Μαρτίου 1821

 

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων εντοπίζεται κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, περί τον 13ο έως 15ο αιώνα, αλλά οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος που οδήγησε στην Επανάσταση εμφανίζονται πολλούς αιώνες αργότερα, στην ώριμη φάση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.Την περίοδο αυτή η διάδοση της παιδείας συνοδεύτηκε με τη διάδοση -αρχικά μεταξύ των Ελλήνων που ζούσαν στις παροικίες της Δυτικής Ευρώπης και είχαν φιλοδυτικό προσανατολισμό - της ιδέας της ύπαρξης ενός ελληνικού έθνους, που συνδεόταν με την αρχαία Ελλάδα και δικαιούταν χωριστή πολιτική ύπαρξη. Μία από τις οργανώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα ήταν η Φιλική Εταιρεία, μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τρεις Έλληνες εμπόρους, με σκοπό την προετοιμασία μιας ελληνικής επανάστασης. Οι Φιλικοί είχαν αρχικά περιορισμένη επιτυχία, οικειοποιούμενοι, όμως μια παράδοση ορθόδοξων προφητειών για την ανασύσταση της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαν τη στήριξη της τσαρικής Ρωσίας, κατάφεραν εν μέσω μιας κρίσης της εμπορικής ναυτιλίας από το 1815 και εξής, να πάρουν με το μέρος τους τα παραδοσιακά ελληνορθόδοξα στρώματα.

Μεσόγειος θάλασσα

Μιας και στα εργαστήρια Δεξιοτήτων κάνουμε για την Μεσόγειο είπα να σας πω λίγα πράγματα για την πανίδα της!

Υπάρχουν καρχαρίες
και ενδημικά στη Σαρδηνία. Φώκιες, δελφίνια,
σκουμπριά, ρέγγες, σπάροι, θαλάσσιες χελώνες
κλπ Ακόμη κοντά στις ακτές και στα μεγάλα
βάθη υπάρχουν πολλά χταπόδια, καλαμάρια,
σουπιές, αστακοί, καβούρια και πολλά άλλα
όστρακα. Σε μερικές περιοχές και στα παράλια
της Τυνησίας υπάρχουν σφουγγάρια, ενώ στις
ακτές της Ιταλίας, της Αλγερίας και της
Τυνησίας, υπάρχουν κόκκινα κοράλλια.

Diaxroniko: Mare Nostrum: Η ''δική μας'' Μεσόγειος Θάλασσα

Μεσόγειος: Η θάλασσα που μας ενώνει - Η χλωρίδα και η πανίδα του  Κορινθιακού Κόλπου

Ελπίζω να σας άρεσε!Επίσης σας παρακαλώ όταν την δείτε να μου αφήσετε εντυπώσεις στα σχόλια!

 

Ευχές για το 2022!

  • Και αν δεν γευτείς τα δώρα του κοίταξε στην ψυχή σου και ένα πλατύ χαμόγελο θα έχει η μορφή σου!
  • Ευχές για ένα νέο ξεκίνημα, μια πιο όμορφη και γλυκιά ζωή και μια καρδιά πλημμυρισμένη από ευτυχία!
  • Το νέο έτος να σας φέρει υγεία, χαρά, αγάπη. Χρόνια πολλά!
  • Μην ψάχνεις το γιατί και μην πιστεύεις κανένα. Ο Αγιος Βασίλης έρχεται πάντα για τον καθένα!
  • Κάθε αστέρι που πέφτει είναι και μία παιδική ευχή. Φέτος ας γίνουν όλες πραγματικότητα!
  • Όλα τα θέλω σου να πραγματοποιηθούν με την καινούργια χρονιά και η κάθε μέρα της να κυλά με υγεία και ευτυχία!
  • Για τη χρονιά που έρχεται ευχή καρδιάς θα κάνω Η μοίρα να σκορπά χαρές να περπατάς απάνω!New Year - Confetti Numbers 2022 - Isolated on White Background Stock Image  - Image of decor, banner: 120479465

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

     MERRY CHRISTMAS

                           GIRLS!!!!!!!!!!!!!!