Ο πλανήτης κινδυνεύει, το νερό του λιγοστεύει! Νερο… σώστες εν δράσει!

 

 

                             Φροντίζω το περιβάλλον

              (Φυσικές καταστροφές-Πολιτική Προστασία)

Διάβασε το ταξίδι του Σταγονούλη της ΕΥΔΑΠ εδώ

Αν θες να κάνεις ένα κουίζ για την εξοικονόμηση νερού πάτα εδώ

Για να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο διαχείρισης του νερού πάτησε εδώ

Νερό και  μυθολογία -αστερισμοί

 

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή αλλά μόνο μερικές μέρες χωρίς νερό. Το σώμα μας αποτελείται από 50-75% νερό. Το νερό αποτελεί τη βάση του αίματος, των υγρών του πεπτικού, των ούρων, του ιδρώτα και επίσης είναι συστατικό των μυών, του λίπους και των οστών.

Καθώς το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό, χρειαζόμαστε φρέσκο νερό καθημερινά για να αντισταθμίσουμε τις απώλειες από τους πνεύμονες, το δέρμα, τα ούρα και τα κόπρανα. Το νερό που έχει ανάγκη ο καθένας εξαρτάται από την σωματική διάπλαση, το μεταβολισμό, τον καιρό, τις τροφές που καταναλώνουμε και την φυσική δραστηριότητα.

Ο ρόλος του νερού στο σώμα

Το νερό είναι αναγκαίο για τις περισσότερες λειτουργίες στο σώμα, που περιλαμβάνουν:

  • Την διατήρηση της υγείας και της ακεραιότητας κάθε κυττάρου στο σώμα.
  • Την διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Τον περιορισμό των υποπροϊόντων του μεταβολισμού, την περίσσεια των           ηλεκτρολυτών, της ουρίας.
  • Την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εφίδρωσης.
  • Την ενυδάτωση των βλεννογόνων όπως οι πνεύμονες και η στοματική κοιλότητα.
  • Την προστασία των αρθρώσεων.
  • Την μείωση του κινδύνου κυστίτιδας διατηρώντας την ουροδόχο κύστη καθαρή από βακτήρια.
  • Την ενίσχυση της πέψης και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Την ενυδάτωση του δέρματος ώστε να διατηρείται η υφή και η εμφάνισή του.
  • Την μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρα.
  • Την εξουδετέρωση των κραδασμών μέσα στα μάτια, στο νωτιαίο μυελό και στον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο.

Σε όλη του τη ζωή, ένα άτομο ασχολείται καθημερινά με το νερό. Το χρησιμοποιεί για ποτό και φαγητό, για πλύσιμο, το καλοκαίρι για ξεκούραση, το χειμώνα για θέρμανση.
Για έναν άνθρωπο, το νερό είναι πιο πολύτιμος φυσικός πόρος από τον άνθρακα, το πετρέλαιο, το αέριο, τον σίδηρο, γιατί είναι αναντικατάστατο.

Ένα άτομο μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό για περίπου 50 ημέρες, εάν κατά τη διάρκεια μιας απεργίας πείνας πιει γλυκό νερό, δεν θα ζήσει χωρίς νερό για μια εβδομάδα - ο θάνατος θα συμβεί σε 5 ημέρες. Σύμφωνα με ιατρικά πειράματα, με απώλεια υγρασίας σε ποσότητα 6-8% του σωματικού βάρους, ένα άτομο πέφτει σε ημι-συνειδητή κατάσταση, με απώλεια 10%, αρχίζουν παραισθήσεις, με 12%, ένα άτομο δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ειδική ιατρική φροντίδα και με απώλεια 20%, επέρχεται αναπόφευκτος θάνατος.

Ένα άτομο αρχίζει να νιώθει δίψα όταν η ποσότητα του νερού στο σώμα του μειώνεται κατά 1-2%.Η απώλεια 10% της υγρασίας από το σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες αλλαγές στο σώμα και η απώλεια 20% (7 - 8l) είναι ήδη θανατηφόρα.Ο μέσος άνθρωπος χάνει 2-3 λίτρα νερό την ημέρα. Σε ζεστό καιρό, με υψηλή υγρασία, κατά τη διάρκεια των αθλημάτων, η κατανάλωση νερού αυξάνεται. Ακόμη και μέσω της αναπνοής, ένα άτομο χάνει σχεδόν μισό λίτρο νερό καθημερινά.

Νερό πηγή ζωής. Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

 

 

 

Η δύναμη του νερού στον ψυχικό μας κόσμο

Πιστεύεται ότι το νερό  έχει καθαριστική και θεραπευτική επίδραση στο φυσικό και συναισθηματικό μας κόσμο, βοηθώντας στην απελευθέρωση των προσωπικών μας φραγμών και στην προώθηση της εσωτερικής αρμονίας.

Το νερό έχει μια μοναδική ικανότητα να προκαλεί μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό και να βρούμε μια βαθύτερη αίσθηση ειρήνης. Είτε ακούμε τον καταπραϋντικό ήχο ενός ρυακιού είτε κάνουμε μια βουτιά σε μια ήσυχη λίμνη, το νερό έχει τη δύναμη να καταπραΰνει τις αισθήσεις μας και να ηρεμεί το μυαλό μας. Βυθίζοντας τους εαυτούς μας στο νερό, βυθιζόμαστε μέσα στο αμνιακό υγρό, βρίσκοντας την παραδείσια γαλήνη στην κοιλιά της μάνας μας. Έτσι μπορούμε να αγγίξουμε μια βαθύτερη αίσθηση ηρεμίας και πνευματικότητας και να ξεκλειδώσουμε την ειρήνη που κατοικεί μέσα μας.

Άρα το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Πρέπει να ενωθούμε, να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε την αξία του και να το προστατεύσουμε.

Ρύπανση του νερού τι ξέρεις;

 

Νερό και μυθολογία

Πάτησε εδώ

Αμφιτρίτη = Η πανέμορφη Νηρηίδα...

Στο τραγούδι αυτό εδώ, που είναι ένας ύμνος στην ομορφιά, έδωσα τον τίτλο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, από το όνομα της πιο ξακουστής και της πιο όμορφης απ' τις πενήντα όμορφες Νηρηίδες. Ήταν δε οι Νηρηίδες, πάντα κατά την ελληνική μυθολογία (η οποία σημειωτέο έχει μαγέψει όλο τον κόσμο), Νύμφες, που ζούσαν στον βυθό της θάλασσας, στο παλάτι του πατέρα τους Νηρέα και περνούσαν τη μέρα τους κολυμπώντας και παίζοντας με δελφίνια ή καθισμένες σε χρυσούς θρόνους ή βράχους, τραγουδώντας και υφαίνοντας ή στεγνώνοντας τα πλούσια και μακριά μαλλιά τους. Δεν επέτρεπαν σε καμία θνητή να παραβάλλεται με αυτές στην ομορφιά. Είχαν τη δύναμη να ταράζουν τη θάλασσα αλλά και να την ηρεμούν. Η Αμφιτρίτη ήταν   γυναίκα του Ποσειδώνα, Θεού των υδάτων (ποταμών, λιμνών, πηγών) και κατ΄ επέκταση της θάλασσας.

 

Ετοιμάσου για περιπέτεια

Το νερό στη θρησκεία