English

USMC#1

Creator: Νίκος Λυπημένος

QUIZ

Καλησπέρα, παιδιά!

Την ερχόμενη εβδομάδα (14/12 έως 18/12) δεν θα έχετε κάποια εργασία, γιατί...

την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου (3η ώρα) θα κάνετε online ένα quiz 25 ερωτήσεων την ώρα του webex

Σε σχέση με το quiz:

 • οι ερωτήσεις θα είναι κλειστού τύπου (πολλαπλής με 1 σωστή απάντηση, συμπλήρωσης κενών, σωστού/λάθους)
 • δεν θα έχετε τη δυνατότητα ελέγχου της απάντησης που δώσατε ούτε επανάληψης της προσπάθειας (δηλαδή θα επιλέγετε την απάντηση που θεωρείτε σωστή και θα πατάτε το βέλος για την επόμενη ερώτηση)
 • οι ερωτήσεις δεν θα είναι από τα interactive video
 • οι ερωτήσεις θα βασίζονται στην ύλη του σχολικού σας βιβλίου Κεφάλαιο 1 (σελίδες 9 έως 15) και Κεφάλαιο 3 (σελίδες 43 έως 52)
 • αφού ολοκληρώσετε και τις 30 ερωτήσεις πατάτε το πλήκτρο Ολοκλήρωση και βλέπετε στην οθόνη σας το τελικό score (όπως το βλέπω και εγώ το δικό σας score στην δική μου οθόνη)
 • οι ερωτήσεις θα είναι διαφορετικές για κάθε άτομο (θα σας εξηγήσω πώς γίνεται αυτό)
 • το quiz δεν είναι επίσημο διαγώνισμα, οπότε αν δεν συγκεντρώσετε το επιθυμητό score μην ανησυχήσετε, θα σας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες (θα συμπληρώνετε συχνά τέτοια quiz)
 • συγκεντρωθείτε στις ερωτήσεις που βλέπετε στην οθόνη σας, διαφορετικά δεν θα προλάβετε να ολοκληρώσετε το quiz
 • φροντίστε να είστε εγκαίρως στο lobby ώστε να σας προωθήσω το link και να ξεκινήσετε άμεσα

Μπορείτε να γράφετε τις απορίες σας στα comment της ανάρτησης, όπου και θα απαντήσω

Να έχετε ένα όμορφο ΣΚ!!!

Πάλι μου ανέβασες την πίεση

Hi!

To video-animation αυτής της εβδομάδας μιλάει για τον μηχανισμό της αρτηριακής πίεσης και τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν η τιμή της ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια.

Ο σύνδεσμος του video-animation θα είναι ενεργός μέχρι την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 23:59.

Είστε έτοιμοι/ες να μάθετε για τον ύπουλο εχθρό της υγείας μας;

Όταν η καρδιά τραυματίζεται

Hi!

Στην εργασία αυτή θα παρακολουθήσετε ένα video-animation για το τι ακριβώς συμβαίνει στην καρδιά ενός ανθρώπου όταν παθαίνει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αποστολή σας είναι να απαντήσετε και να υποβάλλετε όλες τις απαντήσεις σας στα 11 ερωτήματα που παρεμβάλλονται σε διάφορα σημεία μέσα στο video-animation.

Πιο συγκεκριμένα,

Στόχος σας είναι να κάνετε και τις 11 ΑΔΕΙΕΣ κουκίδες του video-animation (aka ερωτήσεις) να γίνουν 11 ΓΕΜΑΤΕΣ κουκίδες (aka απαντήσεις) και τελικά να τις υποβάλλετε, ώστε να τα πάτε ΤΕΛΕΙΑ!!!

Hints:

 • Μην ανησυχήσετε, αν δεν απαντήσετε σωστά σε κάποια ερώτηση με την πρώτη, αλλά πατήστε Επανάληψη και προσπαθήστε ξανά μέχρι να απαντήσετε σωστά.
 • Σε περίπτωση που δεν εμφανίζονται αυτόματα ελληνικοί υπότιτλοι, πατήστε το κουμπί CC και επιλέξτε Ελληνικά ως γλώσσα υπότιτλων στο video-animation.
 • Μπορείτε να παρακάμψετε τμήμα του video-animation (forward), δηλαδή να απαντήσετε στις ερωτήσεις με όποια σειρά θέλετε.
 • Μπορείτε να ξαναδείτε το τμήμα του video-animation που σχετίζεται με την ερώτηση που δεν απαντήσατε σωστά (rewind) χωρίς να χαθούν οι σωστές απαντήσεις που δώσατε σε άλλα ερωτήματα, αρκεί να κάνετε επαναφόρτωση της σελίδας (refresh).
 • ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όταν απαντήσετε ΚΑΙ στις 11 ερωτήσεις ΚΑΙ στο τέλος του animation, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ μπορείτε να πατήσετε πάνω στο αστεράκι (βρίσκεται ακριβώς αριστερά από την ένδειξη του χρόνου στο video), οπότε θα δείτε στο πάνω μέρος του παραθύρου διαλόγου που ανοίγει τον τίτλο: 11 ερωτήσεις απαντήθηκαν. Τότε, μπορείτε να πατήσετε Υποβολή, ώστε να μού έρθουν όλες οι απαντήσεις σας και να αριστεύσετε!

Ο σύνδεσμος του video-animation θα είναι ενεργός μέχρι την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 23:59.

Είστε έτοιμοι/ες να διαπρέψετε;

Κάνε ιστούς να δεις καλό!

Για να σας διευκολύνω στη συμπλήρωση της εργασίας, την ετοίμασα ως διαδικτυακή εργασία που απλά χρειάζεται συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Προτού ξεκινήσετε τη συμπλήρωση της εργασίας, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες!

Όταν είστε έτοιμοι/ες, κάντε κλικ πάνω στο πλήκτρο Έναρξη (το βλέπετε μέσα στην εικόνα, στο τέλος της ανάρτησης).

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απαντάτε στο χώρο που σας δίνεται είτε επιλέγοντας την απάντηση που θεωρείτε σωστή είτε γράφοντας την απάντησή σας ως κείμενο στο χώρο που σας δίνεται.

Μην ξεχάσετε όταν ολοκληρώσετε την απάντησή σας σε κάθε ερώτημα, να πατήσετε το κουμπί Έλεγχος.

Στην περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι/ες με την απάντηση που δώσατε, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Επανάληψη και να ξαναγράψετε την απάντησή σας.

Όταν τελειώσετε με όλες τις ερωτήσεις, πατήστε το κουμπί Ολοκλήρωση, οπότε θα δείτε αυτομάτως και τη βαθμολογία που συγκεντρώσατε στη συγκεκριμένη εργασία.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της συμπληρωμένης εργασίας είναι: Κυριακή 29 Νοεμβρίου και ώρα 23:59.

Καλή Επιτυχία!!!

The Ultimate Science Meme Challenge

Καλωσορίσατε στο USMC!

Παρακάτω δίνω ένα hint:

"Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη άμυνα απέναντι στην κακοτυχία από μια ασκημένη αίσθηση του χιούμορ"

–Thomas W. Higginson (1823-1911, συγγραφέας, πολιτικός)

Αν δεν καταλάβατε, μπαίνω απευθείας στο "ψητό"!

Αποστολή σας είναι να φτιάξετε το πιο αστείο science meme!

Πώς το βλέπετε; Πιστεύω ότι το 'χετε! (Και πού ξέρετε; Μπορεί κάποιοι/ες από εσάς να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και γιατί όχι, ακόμη και καριέρα στη βιομηχανία... του γέλιου!)

Ακολουθήστε ένα-ένα τα παρακάτω βήματα:

 1. Διαβάστε προσεκτικά την ενότητα του σχολικού βιβλίου Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, ή όποιου άλλου μαθήματος σας ενδιαφέρει!
 2. Επιλέξτε μια έννοια που σας αρέσει ή/και πιστεύετε ότι έχετε καταλάβει καλά. 
 3. Δημιουργήστε ένα αστείο που να σχετίζεται με την παραπάνω έννοια. (ΜΗΝ αγχωθείτε! Τέλειο αστείο απλά ΔΕΝ υπάρχει! Αρκεί να είναι κάτι έξυπνο, κάτι που θα σας κάνει να χαμογελάσετε, κάτι που πιστεύετε ότι θα κάνει και τους άλλους που θα το δουν να χαμογελάσουν...αλλά ΚΥΡΙΩΣ κάτι ΔΙΚΟ ΣΑΣ!).
 4. Μέσα από την online εφαρμογή imgflip επιλέξτε μια έτοιμη εικόνα (template) ή ανεβάστε μια δική σας εικόνα από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.
 5. Γράψτε το αστείο που επινοήσατε στα κατάλληλα πεδία (π.χ. Top text, Bottom text) στο αριστερό μέρος της εφαρμογής imgflip στην οθόνη του υπολογιστή σας, ώστε να εμφανιστεί το αστείο σας στην εικόνα που επιλέξατε.
 6. Αποθηκεύεστε το meme στον υπολογιστή σας σαν κόρη οφθαλμού! Είστε πλέον creators, remember?
 7. Ανεβάστε το meme στο blog.

Συγχαρητήρια! Μόλις φτιάξατε ένα meme!

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν κάποια παραδείγματα που αφορούν:

 • στο Γενετικό Κώδικα (Βιολογία Β' Λυκείου, Κεφ. 4 - Γενετική, Ενότητα: Μετάφραση)

 • στο σωστό πλύσιμο των χεριών (Βιολογία Γενικής Παιδείας και Σπουδών Υγείας, Κεφ. 1 - Άνθρωπος & Υγεία, Ενότητα: 1.2.2 Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών)

 • στον κροσσωτό επιθηλιακό ιστό του αναπνευστικού συστήματος (Βιολογία Α' Λυκείου, Κεφ. 1. Από το κύτταρο στον οργανισμό, Ενότητα: Επιθηλιακός ιστός)

 • στα Μαρσιποφόρα Θηλαστικά (Βιολογία Γενικής Παιδείας και Σπουδών Υγείας, Κεφ. 3 - Εξέλιξη, Ενότητα: 3.4.2 Η εμφάνιση των Θηλαστικών και των Πρωτευόντων)

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ:

Προς όλους

Το project είναι προαιρετικό, όποιος/α θέλει συμμετέχει! Hence, there is no pressure! Just learn through fun and enjoy!

Για CREATORS

 • Μπορείτε να φτιάξετε όσα meme θέλετε για την ίδια επιστημονική έννοια που επιλέξατε ή και για άλλες!
 • Μπορείτε να ανεβάζετε τα meme σας στο blog όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 • Watch your language! Meme που είναι προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό θα καταργείται αυτόματα από το blog και θα αφαιρείται το δικαίωμα ανάρτησης meme από τον creator μέχρι νεότερης ειδοποίησης. 
 • Το meme είναι στάση ζωής, δηλώνει το γενικότερο attitude σας απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σας!
 • Καλό meme δεν είναι απαραίτητα ένα αστείο meme, αλλά και ένα meme που δημιουργεί προβληματισμό ή ευαισθητοποιεί πάνω σε societal issues, π.χ. κλιματική αλλαγή, κλπ.

Για COMMENTS

 • Τα σχόλιά σας πρέπει να είναι εποικοδομητικά και playfull (δεν βρίσκω κατάλληλη λέξη να το μεταφράσω, αλλά you get the point!). Πρέπει δηλαδή να απαντούν σε ερωτήματα, όπως: Γιατί βρίσκετε το meme πετυχημένο; Τι μπορεί να βελτιώσει ο creator ώστε να κάνει το meme του πιο διασκεδαστικό; Φαίνεται μέσα από το meme ξεκάθαρα η επιστημονική έννοια;
 • Στο τέλος του justified comment σας μπορείτε να βαθμολογείτε με την εξής αριθμητική κλίμακα: 1 (είναι στο σωστό δρόμο, αλλά θέλει πολύ δουλειά) - 2 (έχει potential, αρκεί να κάνεις τα modifications που σου πρότεινα) - 3 (πολύ καλό! πώς την "πετσόκοψες" την επιστημονική έννοια έτσι!) - 4 (σχεδόν τέλειο! δεν χρειάζομαι συνδρομή σε γυμναστήριο για να κάνω 6-pack) - 5 (άγγιξες το απόλυτο! Γέλιο και επιστήμη στα καλύτερά τους! Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να ξαναγράψεις τα σχολικά βιβλία μήπως μάθουμε κάτι τελικά;)
 • Watch your language! Σχόλια που είναι προσβλητικά, υβριστικά, ρατσιστικά γενικά ή στρέφονται εναντίον του creator θα καταργούνται αυτόματα από το blog και θα αφαιρείται το δικαίωμα υποβολής comments από τον μαθητή/τρια μέχρι νεότερης ειδοποίησης! 

So, bring it on!