Ελληνικά

Φυτά ενάντια στην αέρια ρύπανση

Η αέρια ρύπανση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές πόλεις. Όπως ξέρετε η δεντροφύτευση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι ποια δέντρα μπορούν να βοηθήσουν.

Πρόσφατα έγιναν έρευνες και αποδείχτηκε πως τα φυτά μεγαλύτερης ηλικίας και συγκεκριμένα είδη όπως η αργυρή σημύδα και ο ίταμος είναι τα αποτελεσματικότερα. Επίσης όσο μεγαλύτερο είναι ένα φυτό τόσο περισσότερα σωματίδια παγιδεύει. Μάλιστα ένας επιστήμονας μελέτησε τα πιο διαδεδομένα είδη δένδρων σε αστικό περιβάλλον και διαπίστωσε ότι μόλις το 30% αυτών απέδιδαν σε απορροφητικότητα σωματιδίων πάνω από το μέσο όρο των φυτών. Σύγχρονες μελέτες έδειξαν πως βοηθάει η  και φύτευση τριαντάφυλλων και κισσών. Κάθε μεγάλο αστικό κέντρο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, οπότε περιμένουμε μελέτες από τους επιστήμονες για κάθε αστικό κέντρο, ώστε να ξέρουμε ποια φυτά και δέντρα είναι ιδανικά για το καθένα.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ανάπτυξη στη δενδροφύτευση. Γίνονται πολλές εθελοντικές οργανώσεις σε όλη την πόλη, καθώς και σχολικές με σκοπό παιδιά να καθαρίσουν τους χώρους από σκουπίδια, να φροντίσουν φυτά και να φυτέψουν μερικά. Υπάρχουν πολλά μελλοντικά σχέδια για την δενδροφύτευση στην πόλη μας, ώστε να γίνει πιο όμορφη και φυσικά να έχουμε πιο καθαρό αέρα.

Φίλιππος

Αφήστε μια απάντηση