ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ-‘Στα μυστικά του βάλτου’ Π.Δ.

Στα μυστικά του βάλτου

Περίληψη

Στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, δύο παιδιά, ο Αποστόλης και ο Γιωβάν, ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους Μακεδονομάχους να καταλάβουν τη λίμνη των Γιαννιτσών, τον Βάλτο, που αποτελούσε ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία του πολέμου. Μέσα από τις περιπέτειες των δύο παιδιών, η Πηνελόπη Σ. Δέλτα αποκαλύπτει ηρωικές στιγμές μεγάλων ιστορικών φυσιογνωμιών, όπως του Τέλου Άγρα και του καπετάν Νικηφόρου αλλά και άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα. Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα για την αυτοθυσία, τον ηρωισμό και την αλληλεγγύη μέσα στις σκληρές συνθήκες ενός πολέμου.

Αφού διαβάστε τις σελίδες 16,17,18 από το κεφάλαιο Γ' του βιβλίου να απαντήσετε στις ερωτήσεις:
1.Σε ποιο νομό και σε ποια πόλη κοντά βρίσκεται η λίμνη των Γιαννιτσών; Ποιος ποταμός διέρχεται από εκεί ;Ποια βουνά γνωρίζετε στον νομό;Ποια πεδιάδα υπάρχει;Από ποιον πήρε το όνομά του ο νομός;Ποια είναι η πρωτεύουσα;
Υπάρχει σήμερα η λίμνη των Γιαννιτσών;
2.Τι αποτελούσε ,σύμφωνα με το βιβλίο,η λίμνη/βάλτος των Γιαννιτσών;
3.Με ποια πρόφαση άρχισαν οι Βούλγαροι τον κατατρεγμό κάθε ελληνικού στοιχείου;
4.Ποιοι ήταν οι κομιτατζήδες,τι έκαναν στη λίμνη και στους κατοίκους των χωριών ;
5.Τι γλώσσα μιλούσαν τα χωριά των Γιαννιτσών, από ποιες εθνότητες απαρτίζονταν και τι συνείδηση είχαν οι κάτοικοι;
6.Γιατί η σύνοδος του 1872 κήρυξε σχισματικούς τους Βούλγαρους;Τι έκαναν οι Βούλγαροι μετά από τη Σύνοδο και ποια ήταν η στάση των Τούρκων;
7.Πώς συμπεριφέρονταν Έλληνες και Βούλγαροι και γιατί;
Ποιον ανθυπολοχαγό αποφάσισε να στείλει η Αθήνα;(σελ.18)
8.Να γράψετε γνωστούς Μακεδονομάχους.
9.Ποια ήταν η Πηνελόπη Δέλτα και γράψτε τίτλους βιβλίων της.
10.Μ' αυτούς τους τίτλους να γράψετε μία φανταστική ιστορία.

Γλώσσα-Η γιορτή της μητέρας

"Μάνα, μητέρα, μαμά»: Το πιο σημαντικό και ιερό πρόσωπο στη ζωή μας τιμάται κατά τη Γιορτή (ή Ημέρα) της Μητέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο ο άνθρωπος που μας έφερε στον κόσμο, μας μεγάλωσε, μας φρόντισε και μας στήριξε.

Η Γιορτή της Μητέρας είναι κινητή και στην Ελλάδα γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος, η Ημέρα της Μητέρας πέφτει στις 12 Μαΐου.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Πρόκειται για μία κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γιορτή της Μητέρας μπορεί να είναι μία χαρμόσυνη ημέρα, όμως πίσω από την καθιέρωσή της κρύβεται μία μελαγχολική ιστορία.

Από τα αρχαία χρόνια

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας

Ορισμένες φορές, η Ρέα παίρνει τη μορφή της μικρασιατικής θεότητας Κυβέλης, επίσης μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης

Ιστορικά, η Γιορτή της Μητέρας προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα «Ημέρα Φιλίας της Μητέρας» (Mother’s Friendship Day) που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Aνν Ριβς Τζάρβις (Ann Reeves Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

in.gr

Αφού διαβάσετε το άρθρο ,απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Τι γιορτάζει η ορθόδοξη εκκλησία στις 2 Φεβρουαρίου;
  • Ποια είναι η μητέρα των Θεών στην αρχαία Ελλάδα;
  • Στη σύγχρονη εποχή από πού προέρχεται η γιορτή της μητέρας;

ΓΛΩΣΣΑ

Παιδιά διαβάστε το άρθρο και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

el.wikipedia.org/wiki/Περιβαλλοντικά_προβλήματα#Φαινόμενο_του_θερμοκηπίου

Γλώσσα-ποίηση

Παιδιά,διαβάστε το παρακάτω ποίημα και απαντήστε στις ερωτήσεις...

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A111/262/1918,6388/indexG3_2.html