English

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέθανε σε ηλικία 81 ετών στην Γερμανία ο οποίος κατά την κρίση «έθαψε ζωντανή» την χώρα μας.

50 χρόνια στην πολιτική ζωή της Γερμανίας, μόνο δυο θέσεις δεν είχε ποτέ: του καγκελάριου και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια ο Σόιμπλε έπασχε απο καρκίνο, κάτι που κανείς δεν γνώριζε. Το έμαθαν όλοι σήμερα, τη μέρα που πέθανε. Κι αν για την Ελλάδα της κρίσης ο Σόιμπλε ήταν ο κακός Γερμανός που επέβαλε τη λιτότητα, για τους Γερμανούς ήταν ένας από τους statesmen της χώρας, από τους αρχιτέκτονες της επανένωσης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1942. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε ως εφοριακός και ως δικηγόρος. Σπούδασε οικονομικά και το 1971 πήρε διδακτορικό στη Νομική. 

Από το 1969 ήταν παντρεμένος με την Ίνγκεμποργκ, η οποία ήταν οικονομολόγος. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Το 1972 εξελέγη βουλευτής. Στην πολιτική του διαδρομή πέρασε από σχεδόν όλες τις θέσεις: επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, διευθυντής της καγκελαρίας, πρόεδρος του CDU, υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών. Δυο δεν κατέκτησε ποτέ: την καγκελαρία και την προεδρία.

Leave a Reply