English

MΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

Η μαστίχα Χίου παράγεται στις νότιες περιοχές της Χίου και αξιοποιείται για πολλές χρήσεις δηλαδή για να γίνει τσίχλα, για φαρμακευτικούς και οδοντιατρικούς λόγους, στην παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων , στη ζαχαροπλαστική ,στην ποτοποιία , στην ζωγραφική και στην υφαντουργία.

Διαδικασία της μαστίχας

1.Η προετοιμασία

Τον Ιούνιο, κάτω από τον καυτό ήλιο, ξεκινάει το καθάρισμα/ξύσιμο του εδάφους κάτω από τον σχίνο για να φύγουν τα ξερά χόρτα. Αφού καθαριστεί το έδαφος, σκουπίζεται με κοινή σκούπα και στη συνέχεια μπαίνει το ασπρόχωμα, το οποίο αφού κοσκινιστεί καλά, στρώνεται κάτω από το δέντρο και πιέζεται στο έδαφος δημιουργώντας έτσι μια καθαρή και λεία επιφάνεια. Πάνω εκεί θα πέσουν τα δάκρυα της μαστίχας για να στεγνώσουν αποκτώντας έτσι την λαμπρότητα που χρειάζονται.

2.Το κέντημα

Το χάραγμα των σχίνων, γνωστό και ως κέντημα, ξεκινάει τον Ιούλιο και συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο. Αφού ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εργασίες, τομές των 10-15mm και βάθους 2-3mm γίνονται στο φλοιό του δένδρου με ειδικά εργαλεία. Το πιο γνωστό είναι το «κεντητήρι» -ένα μικρό αιχμηρό σιδερένιο εργαλείο. Ουσιαστικά η μαστίχα θα προέλθει από αυτό τον τραυματισμό του φλοιού. Η μεγαλύτερη ποσότητα από τις τομές τρέχει σαν δάκρυ και πέφτει στο ασπρόχωμα. Εκεί πρέπει να μείνει 15-30 μέρες να στερεοποιηθεί, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται πάντα τις πρωινές ώρες, μία φορά την εβδομάδα για 6 έως 8 εβδομάδες. Μετά το πρώτο κέντημα ακολουθεί και δεύτερο, για ακόμα 5 με 6 εβδομάδες, όπου ακολουθούνται ακριβώς οι προηγούμενες εργασίες

3.Η συλλογή

Η πρώτη συλλογή γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου. Όταν η μαστίχα σταθεροποιηθεί αρχίζει το μάζεμα της με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται «τιμητήρι». Πρώτα συλλέγεται η χοντρή Μαστίχα ενώ η υπόλοιπη μαζεύεται με «σκούπες» ή με τα χέρια. Η Μαστίχα τοποθετείται σε ξύλινα κιβώτια και αποθηκεύεται σε δροσερούς χώρους όπου θα καθαριστεί κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το δεύτερο μάζεμα γίνεται από τα μέσα του Σεπτεμβρίου οπότε και συλλέγεται η ψιλή μαστίχα (τα μικρά δάκρυα) από τον κορμό και το έδαφος.

4.Το καθάρισμα

Στο καθάρισμα ο κάθε παραγωγός συγκεντρώνει την παραγωγή του και κοσκινίζει τη μαστίχα για να την ξεχωρίσει από τα φύλλα, τα κλαδάκια και τα χώματα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως «ταχτάρισμα». Η μαστίχα ξεπλένεται σε κρύο νερό και σαπούνι και στην συνέχεια απλώνεται για να στεγνώσει. Αφού η μαστίχα στεγνώσει, πραγματοποιείται το καθάρισμα με μυτερά μαχαίρια. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει από το φθινόπωρο και τελειώνει την άνοιξη. Καθώς αυτή η δουλειά είναι αρκετά κουραστική, οι γυναίκες δουλεύουν ομαδικά.

5. Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία το προϊόν καταλήγει στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ), όπου εκεί συγκεντρώνεται το σύνολο της παραγωγής του προϊόντος. Εκεί επεξεργάζεται, συσκευάζεται και στη συνέχεια το προϊόν διατίθεται στο εμπόριο.

Η ΛΑΣ βάζει το θέμα της επιδότησης δάσωσης σχίνων στο Περ. Συμβούλιο |  Alithia.gr | online ενημέρωση για τη Χίο | ΑΛΗΘΕΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΝΕΑ | ΧΙΟΣ  | Eιδήσεις Χίος      Βήμα - Βήμα: Πώς φτιάχνεται η Μαστίχα Χίου; - Μικροπράγματα

.Μαστίχα: Ιδιότητες και τρόπος χρήσης για να λάβετε όλα τα οφέλη της -  Εναλλακτική Δράση      Φτιάχνω μόνος μου: Η αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας

Leave a Reply