ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ 

Ο χιονάνθρωπος (The snowman), είναι ένα παιδικό βιβλίο του Raymond Briggs, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1978. Το 1982, το βιβλίο έγινε ταινία 26 λεπτών για λογαριασμό του βρετανικού Channel 4, από την Dianne Jackson. Την ίδια χρονιά, το φιλμ ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους και από τότε παίζεται κάθε χρόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Πατήστε στον προηγούμενο σύνδεσμο για να την δείτε!!

 

ΚΑΛΑΝΤΑ Νικηφόρος Λύτρας

Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανείων, ακόμη και των Βαΐων (ή του Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά. Οι τραγουδιστές - οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται "καλαντιστές". Τα κάλαντα που προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες ανάγονται, κατά τύπο και όχι βεβαίως κατά περιεχόμενο, από το γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων. Καλένδες ή Καλάνδες (καθ. Καλένδαι ή Καλάνδαι, λατ. calendae, Kalendae - κατά παράλειψη του ημέρες, dies). Με αυτόν τον όρο ονομάζονταν, μάλλον από τον Ε' αιώνα, οι πρώτες ημέρες των ρωμαϊκών μηνών, δηλαδή η αντίστοιχη των παρά των Ελλήνων "νουμηνία" (σημερινή πρωτομηνιά).

ΕΙΡΕΣΙΩΝΗ

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από τη Χρ. Μακριδάκη

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ από τη Μ. Κυριακίδου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα

Την πατρότητά της διεκδικεί κατ’ αρχήν ο William Egley, o οποίος φέρεται ως ο σχεδιαστής της πρώτης κάρτας αυτού του είδους, το 1842 (;), η οποία είναι σήμερα απόκτημα του Βρετανικού Μουσείου. Η χρονολογία της δεν ξεκαθαρίζεται εντελώς, δεν διακρίνεται δηλαδή καθαρά ο τελευταίος αριθμός, αν είναι 2 ή 9 (1842 ή 1849). Άλλοι διεκδικητές της «πρωτιάς» είναι ο κληρικός Edward Brandley από το Newcastle και ο διευθυντής του School Design του Birmingham WA. Dobson, οι οποίοι έστειλαν το 1844 κάρτες σε φίλους τους µε λιθογραφικές ευχές (o πρώτος) και ζωγραφισμένες στο χέρι (o δεύτερος).Ο Sir Henry Cole (1808-1882), όμως, συγγραφέας και πρόεδρος της Society of Arts, θεωρείται ως ο εμπνευστής και δημιουργός των χριστουγεννιάτικων καρτών.  Αυτός το 1843 ανέθεσε στον καλλιτέχνη John Calcott Horsley (1817-1903) να σχεδιάσει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, η οποία κυκλοφόρησε το 1846 από το Summerly Home Treasury Office και πούλησε περίπου χίλια αντίτυπα.

Από τον Μηνά Αλεξιάδη Δεκέμβριος 22, 2017, "Η ιστορία της Χριστουγεννιάτικης κάρτας"

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλη την Ελλάδα

Άγιος Βασίλης στη ζωή των παιδιών

Άγιος Βασίλης! Η μυθική, αγέραστη, διαχρονική φιγούρα που γεμίζει τις καρδιές των παιδιών με πληθώρα συναισθημάτων, αγωνία, φαντασία, ελπίδα, χαρά, ευχαρίστηση, αγωνία και ταυτόχρονα δέος.  Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στον κόσμο των περισσότερων παιδιών και σύντροφο των Χριστουγέννων παρέα με τη φάτνη, τους μάγους και το Χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Η ιστορία….

Ο Άγιος Βασίλης για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ταυτίζεται με το Μέγα Βασίλειο. Ο Μέγας Βασίλειος έζησε στη Καππαδοκία και θυσίασε όλη του τη ζωή στο να προσφέρει απλόχερα βοήθεια στους συνανθρώπους του για αυτό και θεωρείται ο μεγάλος εμπνευστής της φιλανθρωπίας.  Πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378.   Την 1 Ιανουαρίου του 379, ακολούθησε η κηδεία του και η μέρα αυτή, η πρώτη της νέας χρονιάς, θεωρήθηκε ότι είναι η εναρκτήρια μέρα μιας ευλογημένης και καλής χρονιάς.

Για το Δυτικό κόσμο ο Άγιος Βασίλης έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Άγιου Νικολάου που είχε τη φήμη ενός γενναιόδωρου άνδρα.  Στην πορεία οι Βόρειοι λαοί εμπλούτισαν το μύθο με στοιχεία όπως ο Βόρειος Πόλος, το έλκηθρο, οι τάρανδοι και δημιούργησαν μια κουλτούρα που επιβιώνει στους αιώνες και μεταφέρθηκε στις περισσότερες γωνιές του κόσμου.

Ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων είναι ο ίδιος ο  «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών,  ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών.

Ο «μύθος» του Άγιου Βασίλη

Ο χαμογελαστός Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια ταξιδεύει στον ουρανό με ένα έλκηθρο το οποίο σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι και καταφέρνει να μπει στα σπίτια σε όλες τις άκρες της Γης μέσα από την καμινάδα για να αφήσει δώρα … Όλα αυτά μέσα σε μία νύχτα.  Μια ιστορία που μοιάζει μυθική και παραμυθένια, πλανάται στους αιώνες και αποτελεί ατράνταχτη παράδοση.  Εντυπωσιάζει τα παιδιά και γεμίζει το μυαλό τους με μύρια ερωτήματα.  Το σπίτι του είναι στο Βόρειο πόλο στο βουνό Korvatunturi, ακούει από εκεί τις επιθυμίες των παιδιών που σέρνει ο άνεμος από κάθε άκρη της γης και τις εκπληρώνει.

Ένας μύθος που υπάρχει γιατί εμείς το θελήσαμε να πλανάται στις ζωές των παιδιών μας.

Η μάγισσα Φρικαντέλα του Ευγένιου Τριβιζά από τη Μ. Φρουδαράκη

                                             

Γράμμα από τον Άγιο Βασίλη

Διαβάσατε τον τίτλο και γουρλώσατε τα μάτια; Ναι, παιδιά μου, εγώ είμαι που σας γράφω: ο πιο αγαπημένος σας Άγιος. Της Αρχιμηνιάς και της Αρχιχρονιάς! Που έρχομαι από την Καισαρεία, η οποία δεν βρίσκεται ασφαλώς στην παγωμένη χώρα των Εσκιμώων, αλλά στην Καππαδοκία. Ανοίξτε ένα χάρτη να την εντοπίσετε! Και χωρίς να θέλω να σας προσβάλω, ούτε στρουμπουλός και ροδοκόκκινος είμαι, ούτε στα κόκκινα ντυμένος σαν παίκτης του Ολυμπιακού. Μην «μασάτε», που λέτε κι εσείς: έτσι θέλησε πριν από χρόνια να με παρουσιάσει στις διαφημίσεις της μεγάλη, πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών…Κι επειδή η διαφήμισή της ήταν πράγματι πολύ επιτυχημένη, αυτή η εικόνα εντυπώθηκε από τότε στο μυαλουδάκι εκατομμυρίων μικρών και μεγάλων στον κόσμο για την αφεντιά μου. Και έγινε κάτι σαν «παράδοση»…

Κρατάτε κι ένα δεύτερο μυστικό; Αφού δεν κατοικώ σε…ιγκλού, ούτε στο Ροβανιέμι, την περίφημη αυτή πόλη της Φινλανδίας που προβάλλεται από τα ταξιδιωτικά γραφεία ως «το χωριό του Άη Βασίλη», δεν ταξιδεύω και με έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι! Οι Άγιοι δεν χρειάζονται μεταφορικό μέσο για να ταξιδέψουν: εκτός του ότι πετάνε όπου θέλουν με τη σκέψη τους, η αγάπη τους κάνει θαύματα κι από μακριά: δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν επί τόπου…Θα έχετε ακουστά το πώς εξαιτίας μου καθιερώθηκε το έθιμο της βασιλόπιτας. Όχι; Για ψάξτε το, παρακαλώ!

Για να μην σας τα πολυλογώ, αφού τώρα στις γιορτές έχουμε όλοι φορτωμένο πρόγραμμα, επίσκοπος ήμουν στον τόπο μου και φορούσα ένα απλό, ταπεινό ράσο. Μορφώθηκα πολύ, σπούδασα φιλοσοφία, ρητορική, γραμματική, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική. Όσο ζούσα ανάμεσα στους ανθρώπους, προσπαθούσα να διδάσκω τα γράμματα και να κάνω το καλό. Έφτιαξα, μάλιστα, και ένα ίδρυμα, τη Βασιλειάδα, όπου λειτούργησε ως κέντρο προσφοράς αγάπης: με ορφανοτροφείο, σχολείο, εστιατόριο, ξενώνα και νοσοκομείο για τους φτωχούς και τους ανήμπορους. Έγραψα και δικά μου βιβλία, προσπαθούσα να «σπείρω» τη γνώση στους συνανθρώπους μου, ιδιαίτερα σε σας τα παιδιά και στους νέους. Γι’ αυτό θεωρούμαι και ένας από τους 3 Ιεράρχες, προστάτες των γραμμάτων. Θυμάστε τους άλλους δύο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο; Μας γιορτάζετε στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο.

Και περνάω στο γιατί σας έγραψα αυτό το γράμμα, αφού το έθιμο είναι να μου γράφετε εσείς και, αντί γι’ απάντηση, να περιμένετε να γεμίσω τις κάλτσες σας με δώρα. Ποιες κάλτσες δηλαδή, αυτά που ζητάτε συνήθως μόνο σε…φορτηγό χωράνε, όχι σε μια τόση δα καλτσούλα! Αλλά ας σοβαρευτούμε λίγο. Ειδικά φέτος, αποφάσισα να σας γράψω, για να σας θυμίσω ότι μεταξύ μας, εκτός από παραμύθια πασπαλισμένα με χρυσόσκονη, πρέπει να λέμε και την αλήθεια. Κι η αλήθεια μπορεί να πονάει λίγο μερικές φορές, αλλά πάντα μας ελευθερώνει. Από τις αυταπάτες μας…

Κοιτάξτε γύρω σας, διαβάστε μια εφημερίδα, έντυπη ή στο διαδίκτυο, ρωτήστε τους γονείς σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τί συμβαίνει στη χώρα σας, αλλά και παντού στον κόσμο. Πόσα παιδιά σαν κι εσάς, πόσοι άνθρωποι στερούνται τα απαραίτητα, ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να εξασφαλίσουν τα καθημερινά, υποφέρουν από αρρώστιες και δεν έχουν τον τρόπο να φροντίσουν τον εαυτό τους, παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης για να επιβιώσουν. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς; Να ασκηθούμε λίγο στο να προσφέρουμε κι εμείς δώρα στους άλλους; Όχι μόνο να ζητάμε!

Μία ευχή και συμβουλή έχω να σας δώσω και θα το κάνω…συνθηματικά, με παροιμίες: «Κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό», γιατί «Ό, τι έσπειρες, θα θερίσεις…»! Προσέξτε τί θα σπείρετε! Στο σπίτι, στο σχολείο, στην παρέα, οι καλοί σπόροι δίνουν, αν τους φροντίσουμε με αγάπη, καλούς καρπούς. Οπότε προσοχή, τα…σποράκια σας και τα μάτια σας! Γιατί, πιστέψτε με, έχουν δει πολλά τα μάτια μου (γεννήθηκα το 330 μ.Χ., στη Νεοκαισάρεια του Πόντου, υπολογίστε πόσα χρόνια πριν…)! Σπέρνοντας λάθος σπόρους με λάθος τρόπους, μπορεί να θερίσουμε από προσωπικές, οικογενειακές και συλλογικές μέχρι και φυσικές καταστροφές…

Και ένα τελευταίο: προσπαθήστε να είστε δίκαιοι και αντικειμενικοί με τον εαυτό σας. Μη σπείρετε…ζαβολιές και ψέματα, η συγκομιδή θα είναι φτωχή! Και στο επόμενο γράμμα μου, του χρόνου, θα σας πω την παροιμία «Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια»!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ!

Παντοτινά δικός σας,

Άγιος Βασίλης

από την Εύη Τσιτιρίδου: Evi Tsitiridou Blog

Παιδιά τι θα λέγατε να αναλαμβάνατε μυστικές αποστολές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων;

από τη Φωτεινή Δημοπούλου

5 Comments on “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

  1. πάω στην γλώσσα και δεν μου βγάζει πουθενά το βιντεάκι με τον χιονανθρωπο

    • Γιώργο θα πατήσεις ΠΑΝΩ στη λέξη ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ και έπειτα θα βρεις το βιντεάκι.

      • ευχαριστώ είδα το βιντεάκι κι έπαιξα τα μπισκότα

Leave a Reply