Updated on January 28, 2021
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας. Διαιρείται στις περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου, Ιθάκης, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.
Περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα νησιά των Επτανήσων, εκτός από τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, που ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, και την Ελαφόνησο, που ανήκει στον νομό Λακωνίας. Η έδρα της Περιφέρειας βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας. Τα Ιόνια νησιά βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής ηπειρωτικής ακτής της Ελλάδας.
Τα Ιόνια νησιά έχουν πλούσια ιστορία που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ακολούθησαν μια κοινή πορεία στο διάβα του χρόνου ανεξάρτητα από την κυρίως Ελλάδα τα τελευταία 800 χρόνια, και δεν υπήρξαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ούτε έζησαν την Τουρκοκρατία όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Ως Βενετοκρατούμενα δέχθηκαν σημαντικές επιρροές από την Δύση, με αποτέλεσμα να έχουν μια πολιτιστική ιδιομορφία σε σχέση με τις απέναντι ακτές.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Με πυκνότητα πληθυσμού 193 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, συγκαταλέγεται στα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου. Η πόλη της Κέρκυρας, πληθυσμού 28.185 κατοίκων, με έντονα ενετικά και αγγλο-γαλλικά στοιχεία, προσφέρει σπουδαία αξιοθέατα όπως το Ποντικονήσι, το Κανόνι και το Μον Ρεπό, και αξιόλογα κτίρια: η Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Εξίσου σημαντικό αξιοθέατο, στην περιφέρεια της πόλης, αποτελεί το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε:
- Το πασίγνωστο "Λιστόν" που διακοσμεί την κεντρική πλατεία της Κέρκυρας απέναντι από το παλιό Φρούριο.
- Το τεχνητό ισθμό κάτω από την γέφυρα που χωρίζει το παλαιό Φρούριο από την καινούρια πόλη της Κέρκυρας
- Τη νεοκλασική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε από τους Άγγλους το 1840 μέσα στο παλαιό Φρούριο.
- Το μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών με το φημισμένο Ποντικονήσι που έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.
- Το φημισμένο Αχίλλειο της Πριγκίπισσας Σίσσυ που περιέχει αγάλματα και πίνακες εμπνευσμένους από την Ελληνική Μυθολογία, και τον Τρωϊκό πόλεμο
- Τη γραφική και κοσμική παραλία της Παλαιοκαστρίτσας στο δυτικό μέρος του νησιού.
- Το μοναστήρι της Παρθένου Μαρίας (1228) είναι γνωστό για τη μοναδική ομορφιά του.
Στις ακτές της Κέρκυρας συναντώνται δεκάδες παραλίες με ψιλή άμμο (Άη Γόρδης, Γλυφάδα, Σιδάρι, Αχαράβη, Παλαιοκαστρίτσα) ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν χωριά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Η Κέρκυρα φημίζεται για τη μουσική της παράδοση, από τις «καντάδες» μέχρι την περίφημη «Φιλαρμονική», η οποία συνοδεύει τη λιτανεία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, η κερκυραϊκή παράδοση θέλει τους κατοίκους της Παλιάς πόλης να ρίχνουν στάμνες με νερό από τα μπαλκόνια γεγονός που συμβολίζει την «πρώτη ανάσταση» του Χριστού.
Το έθιμο των μπότιδων στην Κέρκυρα το Πάσχα
ΖΑΚΥΝΘΟΣ Ή ΤΖΑΝΤΕ Ή ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ
Η Ζάκυνθος, ή το «Τζάντε», ή το Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση νησί στην Ελλάδα, καθώς και το τρίτο σε έκταση (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) και δεύτερο σε πληθυσμό νησί στα Επτάνησα. Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 40.758 κατοίκους (απογραφή 2011). Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο βόρεια σε αυτή νησί, την Κεφαλονιά. Οι κάτοικοί της καλούνται Ζακύνθιοι, ή Ζακυνθινοί. «Υρία», ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Ζακύνθου.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ από ψηλά
Η χελώνα καρέττα καρέττα και ο κόλπος του Λαγανά (σχολικό παρεάκι)
One Comment on “ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Τέλεια είναι τα βίντεο κυρία!!!