Ελληνικά

Κεφάλαιο 28ο – Οι Έλληνες, ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία

Δραστηριότητες Επέκτασης:

  • Κάνοντας κλικ  εδώ   μπορείς να παρακολουθήσεις ένα ενδιαφέρον βίντεο που δείχνει την ιστορία της Ελλάδας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά!
  • Κάνοντας    κλικ εδώ    μπορείς να παρατηρήσεις την ιστορική εξέλιξη των συνόρων της Ελλάδας από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα. Μπορείς να δεις τις διαφορές που παρουσιάζει η χώρα μας ως προς τα σύνορα, την έκταση και τον πληθυσμό της.
  • Αν θέλεις διάβασε και αυτό!

33 σχόλια για “Κεφάλαιο 28ο – Οι Έλληνες, ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία

  1. Οι Ολυμπιακοί αγώνες, παιδιά αποτελούν στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού.
    Γράψτε μια πληροφορία που γνωρίζετε είτε για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες είτε για τους σύγχρονους!

  2. Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγωνες της Αρχαίας Ελλάδας [ οι άλλοι ήταν τα Πύθια, Νέμεα, και Ίσθμια ] . Διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τεσσεραέτη από το 776 π.Χ, και διοργανωνόταν έως το 392 μ.Χ. όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ τους κατάργησε οριστικά. Κατά τον 19ο αιώνα πραγματοποιήθηκαν 4 διοργανώσεις των Ολυμπιακών στην Αθήνα, ως αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων. Από το 1896οι σύγχρονοι αγώνες έγιναν διεθνείς και αναβίωσαν με την ονομασια Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί ενώ διεξάγονται και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1924.

  3. Έπρεπε να σταματάνε οι πόλεμοι για να μπορούν οι αθλητές των διαφόρων αθλημάτων να μετακινηθούν με ασφάλεια στο μέρος που θα γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να επιστρέψουν με την ίδια ασφάλεια στην πατρίδα τους. Επίσης στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες τιμούσαν τους νικητές με ένα κλαδί ελιάς ενώ στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες τιμούν τους νικητές με μετάλλια(χρυσό, ασημένιο και αργυρό). Αυτό το βίντεο μου άρεσε περισσότερο από όλα!!!😀😀😀

  4. Οι πρώτοι καταγεγραμμενοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Ολυμπία το 776 π.Χ.
    Τότε οι αγώνες ήταν τοπικοί και γινόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου. Με τα χρόνια οι αγώνες γινόταν όλο και πιο σημαντικοί σε όλη την αρχαία Ελλάδα. Οι αγώνες είχαν και θρησκευτική σημασία αφού γινόταν προς τιμήν του θεού Δία.
    Τα αγωνίσματα έγιναν 20 και οι αγωνες διαρκούσαν μερικές μέρες.
    Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και θεωρούνταν αθάνατοι! Το έπαθλο τους ηταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς

  5. Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και εφτά μέρες πριν την έναρξη και εφτά μέρες μετά τη λήξη των αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι γιατί έπρεπε οι αθλητές να μετακινούνται με ασφάλεια. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοἰ αγώνες έγιναν στην Αθηνα το 1896 στον Παναθηναϊκό στάδιο ή αλλιώς Καλλιμάρμαρο

  6. Ότι δεν μπορούσαν να πάνε γυναίκες γιατί τότε οι άνδρες που ήταν στους Ολυμπιακούς αγώνες έκαναν τα αθλήματα χωρίς ρούχα όπως είναι σημερα

    • Πολύ ωραία η πληροφορία που μας έδωσες, Κωνσταντίνε!! Όντως, στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ούτε να δώσουν το “παρών” ως θεατές. Και αυτό γιατί αρκετοί αθλητές την εποχή εκείνη επέλεγαν να αγωνιστούν γυμνοί, όπως μας ανέφερες! Μπράβο σου!

  7. Μετά το 1896 οι Ολυμπιακοι Αγώνες έγιναν ξανά στην Ελλαδα το 2004. Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία την 25η Μαρτίου 2004. Η φλόγα γύρισε ολο τον κόσμο .Τον Ιούλιο διέσχισε όλους τους νομούς της Ελλάδας και κατέληξε στον βωμό του Ολυμπιακού σταδίου στις 13 Αυγούστου του 2004 που ξεκίνησαν οι αγώνες.

    • Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πληροφορία που μας έδωσες, Κωνσταντίνα!! Όντως, το 2004 η Ελλάδα επιλέχθηκε για δεύτερη φορά να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1896. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τη φλόγα που άναψε στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου! Μπράβο σου, Κωνσταντίνα!!
      <a href="http://Ολυμπιακή φλόγα ” rel=”noopener” target=”_blank”>Ολυμπιακή φλόγα

  8. Το σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων είναι η Ολυμπιακή σημαία η οποία αποτελείται από 5 χρωματιστους κυκλους. Ο πρωτος κυκλος είναι μπλε και συμβολίζει την Ευρώπη. Ο δεύτερος κύκλος είναι κίτρινος και συμβολίζει την Ασία. Ο τρίτος κυκλος είναι μαύρος και συμβολίζει την Αφρική. Ο τέταρτος κύκλος είναι πράσινος και συμβολίζει την Ωκεανία, ενώ ο πέμπτος είναι κόκκινος και συμβολίζει την Αμερική.🔵🟡⚫🟢🔴. Εγώ παλια δεν ήξερα το κάθε χρώμα τι συμβολίζει όμως πια ξερω.

  9. Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν αναβιωθει από τον Γάλλο Βάρωνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικελά στα τέλη του 19ου αιώνα . Οι Ολυμπιακοι αγώνες ξεκίνησαν το 1896 και γινόντουσαν κάθε τέσσερα χρόνια όμως είχαν σταματήσει πρωτη φορα κατά την διάρκεια των Παγκόσμιων πολεμων και δευτερη φορα κατά το έτος 2020 λόγω της πανδημίας.

  10. Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.

    • Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και η δική σου πληροφορία, Αδαμαντίνη!! Μπράβο σου!!
      Ο Ολυμπιακός ύμνος ξεκινάει με τη φράση “Αρχαίο πνεύμα αθάνατο” και ακούγεται στις τελετές έναρξης και λήξης κατά την ώρα της έπαρσης και της υποστο­λής της ολυμπιακής σημαίας, κάνοντας την Ελλάδα και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο!!

  11. Στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες οι γυναίκες δεν έπαιρναν μέρος στους αγώνες αλλά ούτε ήταν θεατές γιατί οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί και γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση