ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ Γ1΄

Παιδάκια μου, εδώ μπορείτε να γράφετε διάφορα άρθρα, όπως: κάτι που είδατε ή ακούσατε και θέλετε να το μοιραστείτε, ένα ωραίο μέρος που επισκεφτήκατε και θα θέλατε να το προτείνετε, ένα βιβλίο που σας άρεσε , μια ιστορία που σας διηγήθηκε η γιαγιά ή ο παππούς, κάτι που δεν σας αρέσει στο περιβάλλον, αλλά και πολλά άλλα που εσείς θα διαλέξετε!

Συνοδέψτε τα άρθρα σας  με ωραίες και χαρακτηριστικές εικόνες! Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι να δούμε τα άρθρα όλων!

Περίανδρος ο τύραννος της Κορίνθου

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Περίανδρος, ο τύραννος της Κορίνθου,  έστειλε έναν απεσταλμένο του στον Θρασυμβουλο, τον τύραννο της Μιλήτου, επειδή  ήθελε  να τον ρωτήσει πώς να ελέγχει καλύτερα του Κορίνθιους, για να βεβαιώσει την εξουσία του! Τότε ο Θρασύμβουλος  οδήγησε  έναν απεσταλμένο στους  αγρούς, ένα χωράφι που έχει πολλά  ώριμα στάχια για θερισμό. Καθώς προχωρούσαν ανάμεσα από τα σπάρτα, ο τύραννος ρωτούσε για ποιόν λόγο έπρεπε να έρθει. Συγχρόνως όμως τσάκιζε οποίο στάχυ ξεχώριζε από τα αλλά.  Τότε ο απεσταλμένος έφυγε προβληματισμένος για την Κόρινθο.  Ας προσέξουμε όλοι το νόημα που είχε η κίνηση του Θρασύμβουλου. Φοβάμαι πως μπορεί να αρχίσει να φέρεται με πολύ μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι σε εκείνους που ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα, τη δύναμη και το θάρρος τους...

Αχιλλέας

Οι Θεσσαλοί στις ιπποδρομίες

Όλοι θυμόμαστε ότι άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας χειροκροτούσαν θερμά τον Κραννώνιο τον Κραυξίδα, τον πρώτο Θεσσαλό ολυμπιονίκη, της πρώτης Ολυμπιάδαςμε ιπποδρομίες.

Από τότε οι Θεσσαλοί κερδίζουν πάρα πολύ συχνά στος ιπποδρομίες και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος.

Λάμβαναν μέρος σε διάφορα είδη ιππικών αγώνων. Κάποιοι από αυτούς ήταν αρματοδρομίες, με δύο ή τέσσερα άλογα, λαμπαδηδρομία πάνω σε άλογα και η εξαιρετικά απαιτητική σε ικανότητα αφιπποδρομία.

Απ΄όλους τους ιππικούς αγώνες ο δυσκολότερος ήταν η αφιπποδρομία, γιατί καλπάζουν και τρέχουν δίπλα από τα άλογά τους, ενώ στη συνέχεια τα ιππεύουν ξανά.

Οδυσσέας

Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

Εμείς ως κάτοικοι της Λάρισας άρα της Θεσσαλίας συμμετέχουμε στην αμφικτυονία των Δελφών.

Αύριο Σάββατο 18 Νοεμβρίου είναι μια σημαντική μέρα γιατί θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο που γίνεται την άνοιξη στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το φθινόπωρο στο ιερό της Δήμητρας στις Θερμοπύλες.

Στο συνέδριο θα συζητήσουμε για διάφορα θέματα όπως: τη φύλαξη των θησαυρών του ιερού, τα ενοίκια από τα αμπέλια και τα κτήματα και την τέλεση της εορτής.

Έτσι οι δώδεκα φυλές συναντιούνται και αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Αρχαίοι Θεσσαλοί, ήταν λάτρεις των συμποσίων και του ξεφαντώματος

Ο Πλάτωνας μας πληροφορεί ότι οι Αρχαίοι Θεσσαλοί ,ήταν λάτρεις των συμποσίων και ξεφαντώματος.

Ο Θεοόπομπος τους χαρακτήριζε ”ακόλαστους και περί του βίου ασελγείς” και προσθέτει «ζώσιν οί μέν
σύν (όρχηστρίσι =χορεύτρια κατά την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα]καί ταΐς (αύλητρίσι =κοπέλες που έπαιζαν μουσική) διατρίβοντες, οί δέ έν κύβοις (= παίζουν ζάρια) καί πότοις καί ταΐς τοιαύταις

άκολασίαις διημερεύοντες… Φαρσάλιοι δέ πάντων ανθρώπων είσίν (άργότατοι=αστραφτεροί) καί πολυτελέστατοι».

Ο Αθηναίος”ευτραπέζιους”δηλαδή καλοφαγάδες. Ο Αριστοφάνης μάλιστα αναφέρει ότι οι μεγάλες μερίδες κρέατος της έλεγαν”Θετταλομήτον κρέας”

Οι θεσσαλοί άρχοντες

Οι θεσσαλοί διατηρούν ανάκτορα στη Λάρισα.Είναι πολύ ψηλά,περιποιημένα,καθαρά με πολλές  διακοσμητικές  κολώνες και πολύ μεγάλες αυλές.Εκεί υπάρχουν μεγάλα σαλόνια όπου κάνουν γιορτές.Έξω στα ανάκτορα υπάρχουν τεράστιες  αυλές με τείχη γύρω-γύρω και στο πίσω μέρος σταβλίζονται τα άλογα που είναι αριθμητικά,δυνατά και φημισμένα παντού.Όταν κάνουν γιορτές παίρνουν κι αυτά μέρος και μαζί με ολόκληρη την πολυτέλεια  των φαγητών καταπλητούν τους καλεμένους.Συχνά όμως εμπλέκονται σε φιλονίκιες με αλλους συμπολιτες.Τους  αρέσει να είναι πάντα πρώτοι και δεν δέχονται το παραμικρό.

Αχιλλέας

 

ΔΩΡΙΕΙΣ

Όσο οι Δωριείς πήγαιναν προς στην Πελοπόννησο, πέρασαν και σταμάτησαν για να φάνε. Εκεί είπανε σε κάποιον που τους ρώτησε που πάτε; Αυτοί απάντησαν νότια. Περπατούσαν πάρα πολλές ήμερες και μια ημέρα βρήκαν ένα δρομάκι που τους οδηγούσε προς ένα χωριό. Εκεί πέρα είδαν πολλούς ανθρώπους που χόρευαν Οπότε έδωσαν εντολή να σταματήσει ο χορός και η μουσική είπαν να φύγουν όλοι οι γέροι, τους νέους τους έκαναν δούλους και κάποιοι έμειναν εκεί. Εκείνο το μέρος ονομάστηκε Δωρίδα.Οι άλλοι συνέχισαν προς την Πελοπόννησο.  Ήταν αγριωποί δεν μιλούσαν  πολύ είχαν πολλά όπλα και μεγάλη δύναμη κατέστρεφαν και κατακτούσαν ότι ήθελαν. Οι πιο πολλοί έφτασαν στη Σπάρτη.

Αχιλλέας

 

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

Ο Ήφαιστος έχει χτίσει ένα λαμπρό ναό, που έχει πολλά παράθυρα, πόρτες, κρεβάτια και πολλά βιβλία, που τα είχε γράψει στον Όλυμπο. Εκεί έχει μία αυλή και μία σιδερένια αυλόπορτα.

Το παλάτι ήταν πάρα πολύ μεγάλο και δεν ήξερε τι νατο κάνει, επειδή έμενε σε άλλο παλάτι που ελιχε φτιάξει για τους Θεούς. Του ήρθε μία ιδέα και πήγε κάτω για να βρει τις οικογένειες που ήταν πάρα πολύ φτωχές και δεν είχαν να φάνε. Επομένως μάζεψε τέσσερις τέτοιες οικογένειες και κατοικούσαν στο παλάτι ευτυχισμένες.

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΕΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Οι όμορφες γυναίκες του Δία έκαναν ένα παιδάκι, που το ονόμασαν Απόλλωνα.

Οι όμορφες γυναίκες του Δία λοιπόν έφυγαν και έμεινε μόνο μια γυναίκα, το όνομά της ήταν Ήρα. Γιατί κυνηγούσε τις γυναίκες του Δία εδώ και καιρό. Λοιπόν την πήγε να την καλωσορίσει στον Όλυμπο. Της έδειξε το παλάτι.

Οι γυναίκες του Δία πήγανε στον Θεό Άρη και φοβήθηκαν που τις κυνήγησε, ευχαρίστησαν μέσα από την καρδία τους τον Πήνειο που τις έσωσε και έδωσαν το παιδί τους στην Δήλοι, όπου τον ηρέμησε. Της έδωσαν το παιδί τους για να μην κινδυνεύει το ίδιο.

 

 

“Πώς πέρασα το καλοκαίρι μου”

Στην αρχή του καλοκαιριού κάναμε πολλά μπάνια με τη Ρένα. Τι ωραία που περάσαμε!!!

Μετά από λίγες μέρες ήρθαν τα ξαδέρφια μας, ο Θοδωρής και ο μικρός Αποστόλης. Όλη την ώρα είμασταν στις κότες

Ήρθε η ώρα για τις διακοπές μας. Ο προορισμός είναι η Χαλκιδική. Είχαμε ένα σπίτι που είχε δύο ορόφους. Το καλύτερο ήταν οι όχι οι θάλασσες αλλά η θάλασσα που είχε φουσκωτά.

Τέλος με τα λίγο σημαντικά. Τώρα μας είναι τα πιο σημαντικό. Βρίσκομαι στην Αθήνα για τελευταία φορά. Σε λίγες μέρες θα ξαναγυρίσουμε στη Λάρισα με τους παππούδες μας για πάντα.

Νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο καλοκαίρι!!!

Διακοπές στη Θάσο

Γειά σας κυρία και παιδιά! Πήγα διακοπές στη Θάσο και επισκέφτηκα ένα αρχαιολογικό χώρο στο χωριό Αλυκή . Είχε ερείπια αρχαίων ναών και ένα λατομείο. Μου άρεσε πάρα πολύ!