Ακούστε την Ιλιάδα σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη

https://enlogois.gr/recitations/homer-ilias-ethniko-theatro

Περίληψη της ραψωδίας Γ΄  (σελ. 47 του βιβλίου)

Έχοντας σχηματίσει με τη βοήθεια των «καταλόγων» την εικόνα των δυνάμεων των εμπολέμων, εύκολα μπορεί ο ακροατής να φανταστεί τους δύο στρατούς παραταγμένους σε θέση μάχης. Μπροστά στο τρωικό στράτευμα προβάλλει προκλητικός ο Αλέξανδρος (Πάρης) και ο Μενέλαος σπεύδει να τον αντιμετωπίσει. Εκείνος όμως τρέπεται φοβισμένος σε φυγή και ο Έκτορας τον κατηγορεί τόσο για τη δειλία του όσο και για την αρπαγή της Ελένης, που υπήρξε η αιτία όλων των συμφορών. Ο Αλέξανδρος, μετανιωμένος, προτείνει να μονομαχήσει με τον Μενέλαο. Ο νικητής, λέει, θα πάρει την Ελένη και τους κλεμμένους θησαυρούς της Σπάρτης και ο πόλεμος θα τελειώσει. Ο Μενέλαος δέχεται, ζητάει όμως η συμφωνία να διασφαλιστεί με όρκους που θα δώσει από την πλευρά των Τρώων ο ίδιος ο Πρίαμος.
Ενώ ετοιμάζεται η μονομαχία, η Ελένη, που υφαίνει στα διαμερίσματά της, προσκαλείται από την αγγελιαφόρο των θεών, την Ίριδα, να πάει στα τείχη. Εκείνη αφήνει το υφαντό της, που απεικόνιζε τον πόλεμο που γίνεται για χάρη της, και με τις θεραπαινίδες της εμφανίζεται στα τρωικά τείχη, μπροστά στους γέροντες της πόλης. Όλοι θαυμάζουν την ομορφιά της και ο Πρίαμος την καλεί κοντά του...

Ακούστε το απόσπασμα του έπους που σημειώνω με κόκκινο σε μετάφραση Μαρωνίτη  (Δίνεται και στο σχολικό βιβλίο σε μετάφραση Πολυλά στις σελίδες 49-50, στίχοι 134-165)

Απαντήστε γραπτά στις ερωτήσεις : 

  1. Πώς περιγράφουν την Ελένη οι γέροντες Τρώες και ποια είναι η επιθυμία που εκφράζουν  γι΄αυτήν; 
  2.  Πώς αντιμετωπίζει ο Πρίαμος την Ελένη; Σε ποιον αποδίδει την ευθύνη για τον Τρωικό πόλεμο; 

Ακούστε παρακάτω την απάντηση της Ελένης στον Πρίαμο και απαντήστε γραπτά στην ερώτηση
3. Πώς αισθάνεται η Ελένη για την απόφασή της να ακολουθήσει τον Πάρη στην Τροία;

4. Η ηθογράφηση των ηρώων του έπους, όπως και κάθε λογοτεχνικού κειμένου, δηλαδή η περιγραφή και αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της δράσης τους, προκύπτει τόσο από τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα λόγια και τις πράξεις των ίδιων όσο και από τις κρίσεις και τα συναισθήματα των άλλων ηρώων ή του ποιητή/αφηγητή.
Αφού λάβετε υπόψη σας αυτά τα κριτήρια, να ηθογραφήσετε την Ελένη με τα στοιχεία που παρέχουν οι στίχοι που ακούσατε (απαντήστε γραπτά). 

Leave a Reply