Εισαγωγή στην Ιλιάδα

Εισαγωγή

  • Η σύνθεση της Ιλιάδας τοποθετείται γύρω στο 750 π.Χ.. Αποτελείται από 15.693 στίχους και χωρίζεται σε 24 ραψωδίες. Οι ραψωδίες αυτές δηλώνονται με ένα κεφαλαίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
  • Η πραγματικότητα της Ιλιάδας είναι μια πλαστή πραγματικότητα και αποτελεί σύνθεση ιστορικών και φανταστικών στοιχείων, τα οποία οφείλονται στη δημιουργική φαντασία του ποιητή. Επομένως, η Ιλιάδα δεν πρέπει να θεωρείται ιστορική πηγή για τον αιώνα στον οποίο αναφέρεται. Σκοπός του ποιητή ήταν να ψυχαγωγήσει το κοινό του και όχι να δώσει πληροφορίες για τα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής στην οποία αναφέρεται.
  • Θέμα: θέμα της Ιλιάδας είναι η οργή (μῆνις) του Αχιλλέα. Η οργή αυτή προκλήθηκε από τη σύγκρουση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα για τη μοιρασιά των λαφύρων.
  • Περιεχόμενο: περιεχόμενο της Ιλιάδας είναι ο πόλεμος που διήρκησε δέκα χρόνια στην πεδιάδα της Τροίας. Για τον λόγο αυτό το έπος ονομάζεται Ιλιάδα και όχι Αχιλληίδα.
  • Χρονικό παρόν της Ιλιάδας: είναι οι 51 μέρες πριν την άλωση της Τροίας. Ωστόσο μέσα σε αυτές τις μέρες γίνονται τόσο αναφορές στο παρελθόν και σε αυτά που έχουν συμβεί όσο και στο μέλλον και σε αυτά που πρόκειται να γίνουν.
  • Διαφορές Ιλιάδας- Οδύσσειας:
  1. Η Ιλιάδα θεωρείται ένα έργο που έγραψε σε νεαρή ηλικία ο Όμηρος, ενώ η Οδύσσεια ένα έργο που έγραψε σε μεγαλύτερη ηλικία με βάση το αφηγηματικό της ύφος.
  2. Στην Οδύσσεια υπάρχει έντονο το στοιχείο του παραμυθιού, το οποίο λείπει από την Ιλιάδα.
  3. Στην Οδύσσεια βλέπουμε τον θεσμό της βασιλείας να παρακμάζει, ενώ στην Ιλιάδα είναι στην ακμή του.
  4. Στην Ιλιάδα υπάρχει η αντίληψη μιας κλειστής αριστοκρατικής τάξης, ενώ στην Οδύσσεια οι ήρωες ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ακούγονται οι πεποιθήσεις και οι πόθοι των κατώτερων τάξεων.
  5. Οι θεοί στην Οδύσσεια δεν είναι το ίδιο εγωιστές και άδικοι όπως στην Ιλιάδα.
  6. Ο Οδυσσέας δεν έχει την ορμητικότητα του Αχιλλέα ούτε την έλλειψη του μέτρου, αλλά άλλες αρετές όπως η εξυπνάδα, η επιμονή και η καρτερικότητα. Για να πετύχει τον σκοπό του στηρίζεται περισσότερο στην εφευρετικότητα του νου του, παρά στη μυϊκή δύναμη.
  7. Ο χαρακτήρας της Ιλιάδας είναι πολεμικός, και γι’ αυτό μερικές φορές σκληρός, ενώ της Οδύσσειας είναι πιο ήρεμος και ειρηνικός.

Ερώτηση:

  1. Ποιο είναι το θέμα και ποιο το περιεχόμενο της Ιλιάδας;
Θέμα Ιλιάδας  
Περιεχόμενο Ιλιάδας  

Leave a Reply