English

Ποιά είναι η σχέση μεταξύ μαθητών;

  Στις μέρες μας οι σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών απασχολούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ τους διακρίνεται από έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας, χωρίς να υπάρχει εμπιστοσύνη για την δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος. Η σχέση τους επηρεάζει την ποιότητα της σχολικής ζωής και την αποτελεσματικότητα της μαθησιακής διαδικασίας. Τι όμως προκαλεί αυτό το φαινόμενο;

   Στον χώρο του σχολείου οι μαθητές μαθαίνουν να ζουν σε ένα κλίμα που δεν υπάρχει αποδοχή από όλους. Μαθητές μπαίνουν στο περιθώριο απομονωμένη από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Με αυτόν τον τρόπο λείπει η ενότητα και η συνεργασία που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον μάθησης χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Επιπρόσθετα  οι μαθητές δεν μαθαίνουν από μικρή ηλικία πώς να επιλύουν συγκρούσεις, επιλέγοντας λανθασμένους τρόπους αντιμετώπισης που τους οδηγούν σε καυγάδες. Οι συγκρούσεις προέρχονται από ανεπίτρεπτες συμπεριφορές των νέων οι οποίοι δεν επιλέγουν τον διάλογο.

   Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το σχολείο με τους καθηγητές θα πρέπει να παρέμβει οργανώνοντας εκδηλώσεις και υλοποιώντας δραστηριότητες που θα φέρουν πιο κοντά τους νέους. Με τις δραστηριότητες αυτές οι μαθητές θα γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο δημιουργώντας φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Επιπλέον απαραίτητο είναι οι καθηγητές να μάθουν στους μαθητές μέσω συζητήσεων μέσα στην τάξη πώς να επιλύουν συγκρούσεις με τον διάλογο αλλά και το πώς να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο πλαίσιο του σχολείου. Με αυτόν  τον τρόπο θα βελτιωθεί το κλίμα στην τάξη και θα συνεργάζονται όλοι με όλους.

   Εν κατακλείδι με την παρέμβαση του σχολείου το φαινόμενο μπορεί να λυθεί φέρνοντας θετικές επιπτώσεις μέσω του συντονισμού. Αν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα θα δημιουργηθεί ένα φιλικό, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον μάθησης όπου οι μαθητές θα μπορούν να συνεργαστούν και να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

2 Comments on “Ποιά είναι η σχέση μεταξύ μαθητών;

  1. Μπράβο σου Μαρία ! Το κείμενό σου αγγίζει κατά πολύ την πραγματικότητα. Ότι λες είναι γνωστό σε όλους μας , συμβαίνει γύρω μας καθημερινά και πιστεύω το έχουμε βιώσει όλοι.Θα συμφωνίσω μαζί σου πως με την παρέμβασή του το σχολείο θα συμβάλει θετικά στην μείωση αυτού του φαινομένου , αλλά πιστεύω πως κι η οικογένεια με την σειρά της και με τον τρόπο της θα πρέπει να βοηθήσει για να λυθεί αυτό το φαινόμενο.Γιατί η οικογένεια είναι ο πρωταρχικός παράγοντας στη δημιουργία ενός σωστού και επικοινωνιακού ατόμου !

  2. Άρθρο: Λογική οργάνωση: Ζητούμενο: έλλειμμα αυθεντικών σχέσεων μεταξύ μαθητών: επηρεάζει το σχολικό κλίμα. Αίτια: έλλειμμα ανεκτικότητας, διαχείρισης συγκρούσεων. Λύσεις: Συμμετοχή σε Δραστηριότητες του σχολείου. Μπράβο!

Leave a Reply