Σχέσεις μεταξύ μαθητών και μαθητριών

Στη σημερινή εποχή τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει . Το σχολείο μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των μαθητών με αποτέλεσμα οι μαθητές να πρέπει να βρίσκονται σε αναλογία με αυτό . Οι ίδιοι λοιπόν καθώς βρίσκονται σε επαφή με τους συμμαθητές τους για πολλες ώρες μέσα στην ημέρα τους , δημιουργούν πολλές μικρές παρέες με τις οποίες επιλέγουν να περάσουν όμορφα όσο βρίσκονται στον σχολικό χώρο . Είναι όμως όλες οι σχέσεις μεταξύ μαθητών/τριών τόσο καλές ΄;

Πολλοί συμφωνούν με αυτήν την άποψη . Κι όμως ! Είναι αλήθεια πως οι μαθητές θέλοντας ή μη περνούν αρκετό χρόνο μεταξύ τους με αποτέλεσμα να γνωρίζονται ακόμη περισσότερο και να βρίσκουν πολλά κοινά στους χαρακτήρες τους . Έτσι , είναι λογικό να αναπτύσσονται καινούριες παρέες αλλά κυρίως φιλίες . Μια  φιλία εκτός απο συντροφιά μπορεί να προσφέρει και στήριξη στις δύσκολες στιγμές οι οποίες είτε θα είναι οικογενιακά ζητήματα είτε σχολικά σκαλώματα . Οι νέοι είναι πιο πιθανόν να ανοιχτούν και να μιλήσουν για τα προσωπικά τους προβλήματα στους φίλους τους παρά στους γονείς τους. Ωστόσο , υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι μαθητές επιλέγουν να απομακρυνθούν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης . Πολλές φορές η ΄΄ αντικοινωνική ψυχολογία ΄΄ νικά την θέληση για νέες γνωριμίες . Επιπλέον λόγω του οτι το σχολείο εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στις επιδόσεις των μαθητών , υπάρχει μια μεγάλη ανταγωνιστικότητα και μια ΄΄ κόντρα ΄΄ μεταξύ τους .

Το πρόβλημα αυτό , εάν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί , θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στο σχολικό περιβάλλον . Ένας τρόπος επίλυσης , θα ήταν να σταματήσουν οι διακρίσεις και να λειτουργούν όλοι και όλα σαν ένα σύνολο , μια ομάδα . Ετσι , δεν θα γινόταν ποτέ καμία παρεξήγηση . Επιπλέον , με βάση το κομμάτι των διακρίσεων , καλό θα ήταν να γίνονται ομαδικές εργασίες ανά διαστήματα σε ομάδες που ο καθηγητές θα όριζε . Παράλληλα , όλοι θα μπορέσουν να γνωρίσουν τα άτομα τα οποία ίσως να μην γνωρίζουν καλά αλλά και τα άτομα που θεωρούνται λιγότερο κοινωνικά , να έρθουν σε επαφή με κάτι ασυνήθιστο για αυτούς .

Τέλος , καταλήγουμε στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ μαθητών και μαθητριών δεν μπορούν πάντα να είναι καλές καθώς κανένας μαθητής δεν πρέπει να προσποιείται πως του αρέσει κάτι ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ο εαυτός του . Συνεπώς , υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υπάρξει επικοινωνία μιας που τα σχολικά χρόνια είναι και τα πιο όμορφα!

2 Comments on “Σχέσεις μεταξύ μαθητών και μαθητριών

  1. Άρθρο: Λογική οργάνωση: Ζητούμενο: οι ολιγομελείς παρέες δεν εξελίσσονται πάντα σε φιλίες… Αίτια: ανταγωνισμοί, προσωπείο, καχυποψία… Λύση: Ένταξη σε ομαδικές δραστηριότητες. Μπράβο!

  2. Μπράβο σου Μαρία! Διατύπωσες πολύ σωστά τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών/μαθητριών. Αναφέρεις με λογική οργάνωση και την θετική και την αρνητική μεριά στις σχέσεις τους (στήριξη – ανταγωνισμός, καχυποψία). Μου άρεσε πολύ το σημείο που αναφέρεσαι ότι οι παρέες στο σχολείο δεν εξελίσσονται πάντα σε φιλίες αλλά και ότι ο καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του χωρίς να προσποιείται για αυτό που είναι «δεν πρέπει να προσποιείται πως του αρέσει κάτι ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ο εαυτός του.».

Leave a Reply