Ταξιδεύω στην Ελλάδα με την παραδοσιακή μουσική

Γεια σας παιδιά,

Θα ήθελα να εξερευνήσουμε μαζί τη παραδοσιακή μουσική στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας; να ταξιδέψουμε από τη Θράκη και τη Μακεδονία ως τα νησιά του Αιγαίου και τη Κρήτη. Στόχος μας είναι να ακούσουμε τραγούδια από αυτές τις περιοχές, να παρατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής ως προς τα μουσικά όργανα, τους ρυθμούς και τις μελωδικές γραμμές. Θα επιλέξουμε τα αγαπημένα μας από κάθε περιοχή για να τα τραγουδήσουμε ή να χορέψουμε στους ρυθμούς τους.

Για αρχή σας επισυνάπτω, μια παρουσίαση/παιχνίδι: 'Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τη  Δόμνα Σαμίου'. Η Δόμνα Σαμίου έκανε μεγάλο έργο στη μελέτη, διδασκαλία και διάσωση της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας.

Αφού μελετήσετε το 'Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τη Δόμνα Σαμίου' σας προτείνω να ακούσετε και τα παρακάτω παραδοσιακά κομμάτια ανά περιοχή της Ελλάδας. Καθώς ακούω μελετώ:

-ποια μουσικά όργανα ακούω ;

-ποιά η θεματολογία των στίχων ;

-ποιός ο ρυθμός ; πώς χορεύεται αυτό το κομμάτι, εάν χορεύεται ;

-πως πηγαίνει η μελωδική γραμμή του τραγουδιού

-παρατηρώ άλλα μοτίβα (π.χ ερώτηση-απάντηση) ;

Τί καλά το λέει τ'αηδόνι, Θράκη

Το Μαργούδι κ η Αλεξανδρής, Θράκη

Με γελάσαν τα πουλιά, Θράκη

Γιάννη μου, το μαντήλι σου, Ήπειρος

Καίγομαι και σιγολιώνω, 'Ηπειρος

Ο Αμάραντος, Παραδοσιακό

Ξενιτεμένο μου πουλί, Ρόδος

Γιαβρί, Λέρος

Η συμπεθέρα, Ικαρία

Ανάθεμα τον αίτιο, Λέσβος

Νανούρισμα, Κρήτη

Μέρμηγκας, Κεφαλονιά ,

Θαλασσάκι μου,  Κάλυμνος

Νυφιάτικος Σάμου, Σάμος

Αρκαδιανή, Αρκαδία

Στείλτε μου σχόλια και απορίες και θα χαρώ να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις για παραδοσιακά τραγούδια που σας αρέσουν.

Σημείωση 1

Επειδή το σύστημα του e-me είναι πολύ φορτωμένο, δε μπορώ να ανεβάσω τις εργασίες σας στο Assigments. Δείτε την εργασία σας εδώ

Επιλέγω 3 κομμάτια (από το Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τη Δόμνα Σαμίου, ή τoυς προτεινόμενους You Tube συνδέσμους) και μελετώ τα όργανα, τη θεματολογία, ρυθμό. Αναζητώ πληροφορίες για αυτά τα κομμάτια στο διαδίκτυο. Γράφω μια παράγραφο για τις πληροφορίες που βρήκα. Ως δεύτερο μέρος της εργασίας επιλέγω ένα κομμάτι και το τραγουδώ ή το χορεύω. Βιντεοσκοπώ ή ηχογραφώ την παρουσίαση μου.

Σημείωση 2

Εάν θέλετε να τραγουδήσετε με κάποιο συμμαθητή σας , μπορεί να γίνει διαδικτυακά με χρήση κάποιων εφαρμογών. Θα σας στείλω λεπτομέρειες σύντομα.

2 Comments on “Ταξιδεύω στην Ελλάδα με την παραδοσιακή μουσική

  1. Κυρία είναι υποχρεωτικό να τραγουδισουμε ή να χορέψουμε

    • Ευαγγελία μπορείς να τραγουδήσεις πάνω από τη μουσική στο You Tube. Αν γνωρίζεις τα βήματα του Χορού μπορείς να τα δοκιμάσεις ή να βρεις ένα βίντεο που δείχνει τα βήματα του χορού.

Leave a Reply