Το θερμόμετρο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου κάτω από το λιοπύρι στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έδειχνε τους 48,5 βαθμούς Κελσίου. Υπό σκιά, 42 βαθμοί. Συνθήκες που δεν εμπόδισαν την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ να βγει στους δρόμους.


Το 5ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Και αυτή τη φορά η συνθηματολογία δεν περιορίστηκε στην αναγνώριση της διαφορετικότητας. Ούτε μόνο στη μνήμη της Δήμητρας από τη Λέσβο. Επεκτάθηκε στη σεξουαλική κακοποίηση και στις δολοφονίες των γυναικών. «Ούτε Καρολάιν, Δήμητρα κι Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη», φώναζαν οι διαδηλωτές πίσω από τη σημαία του Ουράνιου Τόξου, στην οδό Εγνατίας. «Το φετινό αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride το αφιερώνουμε στη Δήμητρα από τη Συκαμιά της Λέσβου. Σε ένα πλάσμα, από το οποίο στέρησαν την ελευθερία να εκφράζεται όπως η ίδια επιθυμούσε. Το αφιερώνουμε σε όλα τα πλάσματα, που φέρουν στο σώμα και την ψυχή τους τα σημάδια της καταπίεσης από τις νόρμες και τις “κανονικότητες” της πατριαρχίας», αναφέρουν οι διοργανωτές.


Ο κορονοϊός έχει περιορίσει τις εκδηλώσεις και τα Pride πήραν παράταση λόγω περιοριστικών μέτρων. Οι αυτοοργανωμένοι στη Θεσσαλονίκη όμως, αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους. Το πλακόστρωτο πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου είχε γεμίσει από το απόγευμα. «Είναι λύτρωση αυτό το Pride. Στην πανδημία δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα μέσα στα σπίτια. Μας δίνει φωνή», λέει η Μαρία. Έχει σχηματίσει στα μάγουλά της το ουράνιο τόξο και δείχνει ικανοποιημένη για την απόφασή της να διαδηλώσει. «Μας έκλεισαν στην πανδημία, κοιτάξαμε τον εαυτό μας. Ήταν δύσκολα», συμπληρώνει δίπλα της η Έμυ. «Έχουμε φωνή που μας βγάζει από την καταπίεση».

Το κεντρικό πανό σηκώνεται και πίσω από το ουράνιο τόξο διαβάζουμε: Reclaim our Pride. Τα σώματα, οι δρόμοι, οι ζωές μας, μας ανήκουν. Τα συνθήματα ακούγονται στο βάθος της πορείας που ακολουθεί τους  κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Πρώτα στην Εγνατία,  μετά στην Εθνικής Αμύνης, στην Τσιμισκή. «Τη βία τη ζούμε κάθε μέρα εδώ. Με κάθε αντριλίκι, με κάθε σεξισμό», φωνάζουν. Ο Νικόλας βγήκε αποφασισμένος για να συμμετάσχει στο Pride. «Είναι έκφραση ελευθερίας σε συνδυασμό μ’ ένα ξέσπασμα για όλα όσα έχουν γίνει και πάνε να κουκουλωθούν. Για τη Δήμητρα», λέει στο VICE. «Και για την Καρολάιν», προσθέτει ο Γιώργος. «Βγήκαμε να δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο», αναφέρει.

Οι υποθέσεις της άγριας δολοφονίας της γυναίκας στα Γλυκά Νερά δεν ήταν μόνον στη συνθηματολογία του Pride. Ήταν και στις κουβέντες των περισσότερων. Όπως και οι υποθέσεις σεξουαλικής  κακοποίησης, που αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη. Τα μέλη της «Συνέλευσης γυναικών 8 Μάρτη» σήκωσαν το πανό διαμαρτυρίας. Τα συνθήματα ακούστηκαν στην πορεία. «Ακόμη και αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω όχι σημαίνει ότι δεν θέλω». Μία δυναμική που βάζει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μπροστάρηδες σε αγώνες για τα δικαιώματα όλων. «Η έμφυλη βία και η εκμετάλλευση δεν πατάσσονται με δηλώσεις ούτε είναι δική μας ευθύνη να «σπάσουμε τη σιωπή». Η ευθύνη είναι των κακοποιητών και του συστήματος που τους υποθάλπει και αναπαράγει την έμφυλη βία», σημειώνουν οι διοργανωτές.

 

Η πορεία πέρασε από την Αριστοτέλους και κατέληξε στην Εγνατία. Κάποιοι συνέχισαν για να παρακολουθήσουν το υπόλοιπο πρόγραμμα μετά την πολύχρωμη πορεία της ελεύθερης έκφρασης.

2 thoughts on “Thessaloniki Pride”

Leave a Reply