Οι Muggle οικογένειες στην ιστορία του Harry Potter

Ως Muggle στη Μεγάλη Βρετανία, No-Majs ή No-Majes στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Non-magiques στη Γαλλία αποκαλούν οι μάγοι των αντίστοιχων χωρών τους άσχετους με τη μαγεία ανθρώπους που έχουν γεννηθεί από δυο μη μάγους γονείς και είναι ανίκανοι να ασκήσουν μαγεία. Λίγοι Muggles γνωρίζουν για την μαγεία και τον κόσμο των μάγων, συνήθως ως γονείς ή κοντινοί συγγενείς μάγων. Οι δυο κόσμοι, μάγων και Muggles αν και είναι παράλληλοι κι ο ένας μέσα στον άλλον, δεν έχουν επικοινωνία σχετικά με τη μαγεία εκτός από τα αντίστοιχα, αρμόδια υπουργεία, που εκ των πραγμάτων συνεργάζονται μεταξύ τους για να επιτύχουν την αρμονική συνύπαρξη υπό το καθεστώς μυστικότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες. Οι μάγοι οφείλουν να προστατεύουν τη γνώση του κόσμου τους από τους Muggles, ενώ οι περισσότεροι Muggles δεν δέχονται την ύπαρξη μαγείας – βέβαια ακόμη κι αν έχουν δει κάτι δεν το θυμούνται. Πολλές φορές οι παραπάνω όροι χρησιμοποιούνται υποτιμητικά συνοδευόμενοι από κοσμητικά επίθετα όμως αυτό οφείλεται σε κακή χρήση και προκαταλήψεις και όχι στην πραγματική τους έννοια.

 

 

 

 

« Στις μέρες μας άλλωστε οι περισσότεροι μάγοι είναι ημίαιμοι. Αν δεν είχαμε παντρευτεί Muggles θα είχαμε εκλείψει» Ron Weasley.

O Harry Potter  αποτελεί ζωντανό θρύλο στον κόσμο των μάγων ως το «αγόρι που έζησε» και όσα ακολούθησαν. Αν και μάγος, μεγάλωσε,  δυστυχώς ή ευτυχώς, με κάποιους συγκεκριμένους Muggles, είχε κατά το ήμισυ ρίζες από Muggles ενώ έμμεσα ή άμεσα Muggles ή Μαγκλογεννημένοι μάγοι συνέβαλλαν στη ζωή και σε όλη την ιστορία του. Ας δούμε λοιπόν τους Muggles και τις οικογένειες τους που αποτελούν κομμάτι της μαγευτικής αυτής περιπέτειας.

 

 

 

Dursley: πιο Muggle πεθαίνεις

 

 

Vernon, Petunia Evans και Dudley Dursley ήταν η «οικογένεια» του Harry Potter μέχρι τα 11 καθώς τον ανέλαβαν – που λέει ο λόγος – ως οι μόνοι εν ζωή συγγενείς από τότε που οι γονείς του πέθαναν σε τροχαίο (όπως του είχαν πει). Δεν έχαναν την ευκαιρία και οι τρεις τους μαζί να του κάνουν τη ζωή δύσκολη με τιμωρίες, προσβολές καθώς και πολλών ειδών βασανιστήρια, χαρίζοντάς του μια τραυματική παιδική ηλικία. Σε αυτές τις δράσεις δεν λείπε, για λίγες ξεχωριστές εμφανίσεις και η μεγαλύτερη αδερφή του Vernon Dursley, Marjorie Dursley. Εικάζεται ότι για την οξεία αντιπάθεια που εμφάνιζαν προς τον Harry ευθυνόταν το ότι ο Harry ήταν πεμπτουσιωτής του Voldemort. Όπως είναι γνωστό οι πεμπτουσιωτές, ως αντικείμενα ιδιαίτερα σκοτεινής μαγείας, αναδεικνύουν την σκοτεινή πλευρά του καθενός – πόσο μάλλον αν πρόκειται για την πλευρά του Voldemort. Σε κάθε περίπτωση όμως οι Dursleys διακρίνονταν για ρεκόρ στη στενομυαλιά, τη ζήλια, την εξάρτηση για την άποψη των άλλων, την έλλειψη μαγείας και φαντασίας από κάθε πλευρά, καθώς και μια εκτεταμένη συλλογή από συμπλέγματα, είτε τους τα έβγαζε στην επιφάνεια ο πεμπτουσιωτής, είτε όχι. Παρόλα αυτά η ασχετοσύνη και το σπίτι τους στην οδό Privet 4 πρόσφεραν στον Harry ασφάλεια τόσο από τις σκοτεινές δυνάμεις όσο κι από την υπέρμετρη ματαιοδοξία ως το «αγόρι που έζησε».  Τελικά μεγαλώνοντας ο Harry με τον Dudley απέκτησαν μια πολιτισμένη, τυπική, ενήλικη σχέση συγγενών.

 

 

 

Γένους Evans

 

 

Ο Harry Potter, όπως είναι γνωστό, είναι γένους Evans. Λέγεται ότι οι Εvans είχαν τουλάχιστον ένα μάγο ή μακρινό συγγενή με μαγικό αίμα στο γενεαλογικό τους δέντρο για αυτό άλλωστε η μαγκλογεννημένη Lily Evans, μητέρα του Harry Potter, γεννήθηκε με μαγεία να ρέει στις φλέβες της – έχοντας αφήσει όλα τα muggle γονίδια για την αδερφή της Petunia Evans Dursley. Λίγα είναι γνωστά για τους παππούδες του Harry Potter από την πλευρά της μαμάς του, γνωρίζουμε όμως ότι καμάρωναν για τη μάγισσα κόρη τους και δεν φοβόντουσαν τη μαγεία. Η Lily Evans ως μια ταλαντούχα μάγισσα, αλλά κυρίως ως ένας υπέροχος άνθρωπος και μητέρα μάγεψε με την αυτοθυσία της  και το χαρακτήρα της, δίνοντας στο Muggle επίθετο Evans ηρωική υπόσταση στη μαγική κοινότητα.

 

 

 

Υπέρ αναπαύσεως: Riddle

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό στη μικρή επαρχιακή πόλη  Little Hangleton ζούσαν οι Riddle, μια ευκατάστατη οικογένεια Muggle. Κοντά τους ζούσαν οι Gaunt, μια οικογένεια μάγων απόγονοι του Salazar Slytherin. Και οι δυο οικογένειες ήταν αρκετά παλιές και φημισμένες – η κάθε μια για τον κόσμο της. Οι Riddle ήταν σνομπ, άπληστοι και ανεπιθύμητοι στην πόλη ενώ οι Gaunt ως απόγονοι Slytherin είχαν εμμονή με την καθαρότητα του αίματος και σιχαίνονταν τους Muggle, και ειδικά τους Riddle. Η ένωση της Merope Gaunt και του Tom Riddle του πρεσβύτερου υπό την επήρεια ερωτικού φίλτρου που έδωσε η πρώτη στον δεύτερο, δημιούργησε τον Tom Marvolo Riddle ή κοινώς Voldemort. Όπως καταλαβαίνετε, ο μικρός Tom είχε να πάρει κι από τις δυο οικογένειες τα «καλύτερα» γονίδια και σε συνδυασμό με το ότι δημιουργήθηκε υπό την επήρεια ερωτικού φίλτρου δε μπορούσε να νιώσει ποτέ αγάπη. Τελικά, έγινε ο άρχοντας Voldemort, ημίαιμος μάγος που μισούσε τους Muggles, όλο του το σόι και γενικά όλο τον κόσμο. O παππούς, η γιαγιά και ο πατέρας Riddle δολοφονήθηκαν από τον εγγονό και γιο τους αντίστοιχα, Voldemort. Έτσι το επίθετο Riddle έκανε θραύση και στον κόσμο των μάγων συνοδεύοντας έναν από τους σκοτεινότερους μάγους όλων των εποχών.

 

 

 

Snape για πάντα

 

 

Ενός λεπτού σιγή για τον Ημίαιμο Πρίγκιπα… Oι Snape ζούσαν κοντά σε άλλη μια Muggle οικογένεια, τους Evans. O Muggle Tobias Snape παντρεύτηκε την καθαρόαιμη μάγισσα Eileen Prince αποκτώντας μαζί της τον ημίαιμο μάγο Severus Snape. Ο μικρός Snape μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο καβγάδες και ταραχές. Έζησε μια ζωή με τον ανεκπλήρωτο έρωτα, το πένθος και την αγάπη του για την Lily Evans, προστατεύοντας μυστικά το γιο της Harry Potter. Ο Tobias Snape δεν αποτελούσε πρότυπο πατέρα και συζύγου Muggle ή μάγου, ούτε ανοιχτόμυαλου Muggle προς τη μαγεία. Ο γιος του όμως, ο Severous Snape ή Ημίαιμος Πρίγκιπας εξίσωσε το Muggle επίθετο του με τον ηρωισμό, την παντοτινή ανεκπλήρωτη αγάπη και την αυτοθυσία σε όλο το φάσμα του μαγικού κόσμου.

 

 

 

 

Vote for Granger

 

 

Οι Muggle κύριος και κυρία Granger, οδοντίατροι στο επάγγελμα, πρόσφεραν στον μαγικό κόσμο μια από τις εξυπνότερες μάγισσες , καθώς είναι γονείς της Hermione Granger. Η γεννημένη λοιπόν από muggles μάγισσα Hermione, καρδιακή φίλη του Harry Potter, γυναίκα του Ron Weasley και ο λόγος που κατάφεραν να επιβιώσουν ξεχειλίζει από ιδανικά, αξίες και χαρίσματα που δεν αποδίδονται όλα στα μαγικά γονίδια ενός μακρινού προγόνου. Aν κρίνουμε από το πόσο δεκτικοί και ανοικτοί είναι οι γονείς της προς τον μαγικό κόσμο καταλαβαίνουμε ότι ως παιδί η Hermione έλαβε τη σωστή παιδεία και βάσεις από το σπίτι της, γεγονός που δεν έχει σχέση με το αίμα και το αν είσαι μάγος ή Muggle. Βέβαια έχοντας αυτά τα εφόδια από τους γονείς της επέλεξε η ίδια να τα διατηρήσει και να τα εξελίξει. Σε κάθε περίπτωση όμως κύριε και κυρία Granger να καμαρώνετε την κόρη σας – αν την θυμάστε.

 

Leave a Reply