Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Ο Ιουστινιανός γεννήθηκε το 462 μ.Χ, σε ένα χωριό της Δαρδανίας το Ταυρίσιο. Σε μικρή ηλικία εγκατέλειψε την γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη . Όντας ανιψιός του αυτοκράτορα Ιουστίνου Α΄ κατάφερε να αποκτήσει διάφορα αξιώματα. Λίγο καιρό αργότερα ανακηρύχτηκε και Αύγουστος . Μήνες αργότερα, ο αυτοκράτορας Ιουστίνος απεβίωσε και έτσι, στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη.

Πάρα τις πολλές αντιθέσεις όπου υπήρχαν για τον γάμο του με την Θεοδώρα, εκείνος την παντρεύτηκε. Σε συνεργασία με την γυναίκα του κατάφεραν πολλές επιτυχίες. Μαζί, κατέστειλαν την εξέγερση ανάμεσα στους Πράσινους και τους Βένετους το 532 , όπου ονομάστηκε «Στάση του Νίκα».

Το πολιτικό πρόγραμμα του Ιουστινιανού ήταν ένα κράτος, μια εκκλησία, μια νομοθεσία.

Όσον αφορά την θρησκεία όπου υπερτερούσε όσο αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός, ήταν ο Χριστιανισμός. Μάλιστα κατεδίωξε όλους όσους συμμετείχαν σε αιρέσεις και όσους πίστευαν σε αρχαίες θρησκείες . Έπειτα έκλεισε την Νεοπλατωνική ακαδημία.  Ύστερα εκχριστιανίστηκαν πληθυσμοί της δυτικής Μικράς Ασίας, της Λυδίας, της Καρίας, Αιθιοπίας, Συρίας, Αιγύπτου, αλλά και βαρβαρικοί λαοί.

Το διαρκέστερο έργο του ήταν  η κωδικοποίηση του Ρωμαϊκού Δικαίου. Ο Πανδέκτης και οι εισηγήσεις δημοσιεύτηκαν στα λατινικά.

Ο Ιουστινιανός ήθελε να επεκτείνει το κράτος του και σε άλλους λαούς. Οι πόλεμοι που έγιναν, αποδείχτηκε πως ήταν πράγματι πολύ δαπανηροί.

Αμέσως μετά την επιτυχία εναντίον των Βανδάλων, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την ανάκτηση της Ιταλίας. Ο πόλεμος εναντίον των Οστρογότθων ξεκίνησε το 535, ήταν σκληρός και κράτησε είκοσι ολόκληρα χρόνια. Η Ιταλία εντάχθηκε στην αυτοκρατορία το 554 και ο Ιουστινιανός οργάνωσε την Ιταλία όπως ήταν πριν από την εισβολή των Οστρογότθων. Φυσικά υπήρξαν και άλλοι πολλοί εχθροί του Ιουστινιανού.

Το σπουδαιότερο κτίσμα τού ήταν η Αγία Σοφία, όπου θεωρούνταν το λαμπρότερο κτίσμα του Βυζαντίου .Οι αρχιτέκτονες της ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος. Πήρε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί (532-537). Το ωραιότερο κομμάτι της ήταν ο τρούλος, όπου ήταν σαν να κρεμόταν από τον ουρανό.

ΠΗΓΕΣ: http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=4642&-V=limmata

https://www.protothema.gr/stories/article/867816/o-agnostos-ioustinianos-mesa-apo-tin-apokrufi-istoria-tou-prokopiou/

https://www.kathimerini.gr/k/sunday-edition/807584/ioystinianos/

One Comment on “Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

  1. Παναγιώτα, μπορείς να συνοδεύσεις το κείμενό σου με μια ωραία σχετική εικόνα του αυτοκράτορα ή ένα χάρτη του 6ου αι. μ.Χ.

Leave a Reply