ΦΛΑΒΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ : ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Ο Ηράκλειος (575-641) ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 610 εώς το θάνατό του το 641. Η άνοδός του στην εξουσία 'άρχισε το 608 όταν με τον πατέρα του εναντιώθηκαν στόν αυτοκράτορα Φωκά.  Όδευσε στην Κωνσταντινούπολη όπου συνάντησε θερμή υποδοχή . Ανέλαβε μια "φτωχή" αυτοκρατορία,εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιουστινιανού αλλά και άλλων δεινών που είχε υποστεί (λοιμοί, αρρώστες,σεισμοί).

Ο Ηράκλειος χώρισε την αυτοκρατορία σε επαρχίες, που καλούνταν Θέματα ,και ανέθεσε την διοίκηση σε έναν στρατηγό- κυβερνήτη. Μοίρασε τη γη με υποχρέωση τη στρατιωτική υπηρεσία. Με αυτό τον τρόπο κάθε τόπος είχε το στρατό του σε περίπτωση πολέμου,χωρίς να είναι απαραίτητες μεγάλες μετακινήσεις στρατού, και σε περίοδο ειρήνης στηριζόταν η αγρατική οικονομία.

Το 614 οι Πέρσες με στρατηγό τον Σαρ Μπαράζ λεηλατεί την Παλαιστίνη και παίρνει ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μεταφέρει στην Κτησιφώντα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 622 ο Ηράκλειος ως επικεφαλής του στρατού, μετά από σκληρή προετοιμασία, ξεκινά την εκστρατεία του, αφήνοντας την Πόλη υπό την άτυπη πολιτική ηγεσία του Πατριάρχη Σέργιου. Αντιμετώπισε αρχικά τους Πέρσες στην Ισσό και σημειώνοντας την πρώτη από μια σειρά νικών που οδήγησαν στην εξουδετέρωση των Περσών σο 626 με τη νίκη του στη Νινευή. Μετά την τελική του νίκη επέστρεψε στην Βασιλεύουσα, επιστρέφοντας τον Τίμιο Σταυρό στον τόπο του. Δυστυχώς ο ίδιος ήταν ήδη καταβεβλημένος. Η εμφάνιση του Ισλάμ και η πτώση των επαρχιών , για τις οποίες έδωσε τόσες μάχες, έρχονται να κλονίσουν την ψυχική του υγεία, οδηγώντας τον λίγα χρόνια αργότερα στο θάνατο.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν ότι καθιέρωσε την ελλήνικη γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του Ρωμαϊκού κράτους και υιοθέτησε τον όρο "Βασιλεύς πιστός εν Χριστώ" δημιουργώντας ένα κράτος ελληνικό και ταυτό χρονα χριστιανίκο.

Όσον αφορά την εκκλησιαστική πολιτική και την προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν ήταν εξίσου επιτυχή. Η πολιτική του συμβιβαστικού δόγματος του Μονοθελητισμού δεν ικανοποιούσε ούτε τους οπαδούς του Χριστιανισμού αλλά ούτε και τους πληθυσμούς της Συρίας και της Αιγύπτου. Από την άλλη γάμος του με την ανηψιά του Μαρτίνα, μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας, που εναντιωνόταν στη νομοθεσία και τους εκκλησιαστικούς κανόνες, έφερε δυσαρέσκια και αποστροφή στο λαό.

Μπορούμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε τον Ηράκλειο ως έναν ηρωικό , μετριοπάθη και δημιουργικό αυτοκράτορα, ήταν ο Πρώτος Σταυροφόρος, αλλά υπήρξε και τρομερά άτυχος. 

Ηράκλειος – Studying History  Ηράκλειος ο Πρεσβύτερος - Βικιπαίδεια

 

One Comment on “ΦΛΑΒΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ : ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

  1. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου Μαρία! Αποτυπώνει τα κυριότερα σημεία και έργα της ζωής του μεγάλου αυτού αυτοκράτορα. Όμορφες και οι εικόνες που τη συνοδεύουν….

Leave a Reply