Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος

 

Ο Κωνσταντίνος ο Α’, γνωστός και ως Μέγας Κωνσταντίνος ήταν ρωμαίος αυτοκράτορας. Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 272 στην Ναϊσό της Ανω Μοισίας (σήμερα Νις Σερβίας) και κυβέρνησε από το 306 όσο 337.Ήταν γιος του Φλάβιου Βαλέριου Κωνστάντιου, αξιωματικού του ρωμαϊκού στρατού και μητέρα του ήταν η Ελένη ,Ελληνίδα Μικρασιάτισσα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, έζησε κοντά στον πατέρα του και έλαβε εξαιρετική μόρφωση. Στη συνέχεια παρέμεινε στην αυλή του Διοκλητιανού στην Ανατολή, όπου εκεί συνέχισε τις σπουδές του, εντάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και πήρε μέρος σε πολλές εκστρατείες όπου μετά από μία σειρά μαχών έγινε κυρίαρχος της αυτοκρατορίας.

Ο Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που υποστήριξε τον χριστιανισμό, υπογράφοντας μαζί με τον Λικίνιο το 313 μ.χ το διάταγμα της ανεξιθρησκείας στο Μεδιόλανο της Ιταλίας.Σύμφωνα με αυτό, ο κάθε πολίτης μπορούσε λατρεύει όποιον Θεό ήθελε. Συνεκάλεσε επίσης την πρώτη οικουμενική σύνοδο στη Νίκαια το 325 μ.χ και θέσπισε έτσι το σύμβολο της πίστεως. Η ορθόδοξη εκκλησία τον ανακήρυξε ως Άγιο.

Ως αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος θέσπισε πληθώρα διοικητικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αυτοκρατορίας:

  • Αναδιοργάνωσε το διασπασμένο στρατό.
  • Έκοψε νέο χρυσό νόμισμα το σόλιδο που κυκλοφόρησε παντού και τόνωσε την οικονομία.
  • Διόρισε έπαρχους με πολλές εξουσίες.
  • Οργάνωσε διπλωματικές επαφές με γειτονικούς λαούς.
  • Μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από την Ρώμη ,στη Νέα Ρώμη την Κωνσταντινούπολη, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 11 Μαΐου το 333 και ήταν μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που είχε πάρει ως τότε.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε παντρευτεί το 303 την ΜινερβΊνη με την οποία απέκτησε ένα γιο τον Κρίσπο και το 307 την Φαύστα με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά τον Κωνσταντίνο ,τον Κωνστάντιο, τον Κώνστα, την Κωνσταντίνα και την Ελένη. Επειδή ο Κωνσταντίνος υποπτευόταν ότι ο γιος του Κρίσπος διατηρούσε ερωτική σχέση με τη γυναίκα του Φαύστα, έδωσε εντολή για την δολοφονία του το 326.Για αυτό το λόγο η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία δεν αναγνωρίζει το Μέγα Κωνσταντίνο ως Άγιο. Ο Κωνσταντίνος πέθανε το 337 μ.χ και ο γιος του Κωνστάντιος συνέχισε το έργο του.

* https://el.wikipedia.org/wiki/Μέγας_Κωνσταντίνoς

* https://www.sansimera.gr

*https://www.protothema.gr/stories/article/

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ετοιμαζόταν να κάνει μπάνιο με αίμα νηπίων για να  θεραπευτεί! Γιατί δεν έκανε πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας την  Τροία - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

  Γιώτης Αλέξανδρος

Leave a Reply