Ειρήνη η Αθηναία

Η Ειρήνη η Αθηναία , γνωστή και ως Ειρήνη Σαρανταπήχαινα , γεννήθηκε στο 752 στην Αθήνα και πέθανε το 803 στην Λέσβο , ήταν Βυζαντινή αυτοκράτειρα από τον γάμο της με τον Λέων Δ' , απέκτησαν ένα παιδί , τον Κωνσταντίνο ΣΤ' τον οποίο βοηθούσε κατά την διάρκεια της ανηλικότητας του . Στο τέλος ο υιός της έγινε αυτοκράτορας για δέκα χρόνια άλλο τελικά βασίλευσε μόνη της ως Βυζαντινός αυτοκράτορας για πέντε χρόνια . Κατά την διάρκεια της αντιβασιλείας της ασκούσε αποκλειστικά την πρώτη ανάλωση των εικόνων , όπου θεσπίστηκε από την τύφλωση του υιού της και την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο , που διατάχθηκε από την ίδια .

Η Ειρήνη η Αθηναία ενθάρρυνε την εικονοφιλική παράταξη μετά την ανάληψη της εξουσίας της . Το 784 ο πατριάρχης Παύλος παραιτήθηκε , γεμάτος τύψεις διότι βοήθησε με τους εικονομάχους βασιλείς και πρότεινε την οικουμενική σύνοδο . Ο Καινούριος πατριάρχης εξελικτικέ ως τότε ο λαϊκός Ταράσιος , γραμματέας της αυτοκράτειρας ο οποίος δέχτηκε την εκλογή υπό τον όρο σύγκλησης οικουμενικής συνόδου , η οποία αποφασίστηκε . Η καινούρια σύνοδος ορίστηκε στις 17 Αυγούστου του 786 να αρχίσει στον ναό των Αγίων Αποστόλων . Τότε η Ειρήνη έστειλε τον Σταυράκιο στην Θράκη για να στρατολογήσει νέο στρατό από εικονόφιλους . Μετά μια νέα εισβολή των Αράβων υπήρξε και διακήρυξε την ανάγκη εκστρατείας ενάντια του . Μαζί της πήρε τάγματα της φρουράς όπου έχει εκπαιδεύσει και οδηγήσει σε νίκες ο Κωνσταντίνος Ε' , βγήκε από την Πόλη για υποτιθέμενα να περάσουν στην Ασία , αυτή, η αυλή και τα τάγματα . Εκεί αφόπλισε με διάφορες προφάσεις , ενώ ο στρατός του Σταυράκιου έμπαινε στην Πόλη από πύλες της Θράκης . Τα εικονομαχία τάγματα διατάχτηκαν να διαλυθούν και ο εικονομαχικός στρατός της Κωνσταντινούπολης έπαψε να υπάρχει.

 

 

ΠΗΓΕΣ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7_%CE%B7_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%B1

Leave a Reply