Οι περιπέτειες του Γυμνασίου Σίφνου

Η πορεία του σχολείου μας δεν ήταν πάντα "ρόδινη".

Δυστυχώς, το 1938, με νόμο του Ι.Μεταξά, καταργήθηκαν τα τριτάξια Ημιγυμνάσια,ανάμεσά τους και αυτό της Σίφνου. Στη θέση τους θεσπίστηκαν τετρατάξια δημοτικά σχολεία και οχτατάξια γυμνάσια. Ο νόμος αυτός στην πραγματικότητα περιόρισε τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μια και πλέον δεν λειτουργούσε στο νησί γυμνάσιο.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Σίφνος" της 1ης Ιουλίου 1938 σχολιάζεται η κατάργηση του Γυμνασίου.

Είκοσι χρόνια μετά, η εφημερίδα "Σίφνος", με νέο δημοσίευμά της, πανηγυρίζει την επανίδρυση του γυμνασίου Σίφνου. Σχολιάζεται ο καθοριστικός ρόλος του "Συνδέσμου Σιφνίων". (Αλήθεια, πού αλλού έχετε δει αναφορά στον "Σύνδεσμο Σιφνίων"; )

Άραγε, ποιες συνέπειες είχε για τους μαθητές του 1938 η κατάργηση του Ημιγυμνασίου; Ποια προβλήματα δημιούργησε; Πώς αντιμετωπίστηκαν αυτά;

Προβληματιστείτε γύρω από το ζήτημα και καταγράψτε τις σκέψεις σας στα σχόλια.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 1941-44, ελλείψει γυμνασίου, ο Απόστολος Δεπάστας δίδαξε σε 21 μαθητές σχεδόν όλα τα μαθήματα του εξατάξιου τότε γυμνασίου

Κύρια βιβλιογραφική πηγή και για αυτή την ανάρτηση αποτελεί το βιβλίο του Ν.Προμπονά, Η Παιδεία στη Σίφνο, Σίφνος 2009.

One thought on “Οι περιπέτειες του Γυμνασίου Σίφνου

  • 7 February 2020 at 21:46
    Permalink

    Πιστεύω πως τα παιδιά της Σίφνου όταν το 1938 το σχολείο της Σίφνου έκλεισε τα παιδιά τα οποία δεν πήγαν σχολείο και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε κάποιο σχολείο άλλης περιοχής αναγκάζονταν να δουλεύουν από μικροί. Μετά από 20 χρόνια ξαναλειτουργείσαι το σχολείο τις Σίφνου σαν παράρτημα της σχολής της Σύρου.

Leave a Reply