Ελληνικά

Συνέντευξη με Ευρωβουλευτές

Ερ: Πώς θα περιγράφατε τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;

κ. Κύρτσος: Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ το 1981 με την πεποίθηση ότι  μπήκε στο club των ισχυρών. Παρ' όλ' αυτά δεν κατόρθωσε, για μια σειρά από λόγους, να αξιοποιήσεις όλες τις ευκαιρίες που της προσφέρθηκαν σε οικονομικό επίπεδο.  Σε κοινωνικό επίπεδο ωστόσο, οι Έλληνες, λόγω της ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε., απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα και έχουν την ευκαιρία να εργαστούν και να σπουδάσουν σε όποια χώρα της Ε.Ε. επιθυμούν

ΕΡ: Σε ποιο βαθμό επηρεάζει το Ευρωκοινοβούλιο την καθημερινότητά μας;

κ. Κούλογλου: Ναι υπάρχουν ήδη,  το 70% των νόμων που διέπουν την καθημερινότητά μας είναι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί εδώ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε συνεργασία με τις άλλες δυο πόλους  εξουσίας, την κομισιόν και το συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι κυβερνήσεις των κρατών. Επομένως η Ε.Ε.  επηρεάζει πολύ σημαντικά τη ζωή μας,  Δεν το έχουμε καταλάβει αυτό ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις άλλες χώρες. Θεωρούν ότι είναι πολύ μακριά ενώ είναι κοντά μας και όσο περισσότερο συμμετέχουμε  στις ευρωπαϊκές  διαδικασίες τόσο περισσότερο μπορούμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις.

EΡ: Ποιες ειναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση;

κ. Κούλογλου: Οι δυο πόλεμοι Ρωσίας και Παλαιστίνης έχουν δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη. Η μετανάστευση των προσφύγων το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας απειλούν την Ε.Ε. Τέλος ο ανταγωνισμός μεταξύ τις Η.Π.Α και άλλων ηπείρων είναι επίσης ένα πρόβλημα της Ε.Ε.

 ΕΡ: Πιστεύετε ότι η Ευρώπη μέχρι το 2050 θα είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη περιοχή;

κ. Κούλογλου: Ναι θα είναι η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη περιοχή,  αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα η Ευρώπη είναι πολύ ευάλωτη ως προς την άνοδο της θερμοκρασίας. Επίσης η ακροδεξιά αμφισβητεί ότι υπάρχει κλιματική κρίση

Ερ: Πώς θα σχολιάζατε την οικονομία της Ευρώπης σήμερα;

κ. Κύρτσος: Δυστυχώς τα μεγέθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχώς μικραίνουν. Η οικονομία της είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τις οικονομίες της Ινδίας. Οι ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν μάχη για να κρατήσουν το βιοτικό τους επίπεδο και για να ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Ερ: Μπορεί η Ε.Ε. να ανακόψει το φαινόμενο του Braindrain;

κ. Κύρτσος: Ο ρόλος την Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συμπληρωματικός. Το κύριο βάρος το έχουν τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Το κράτος μέλος πρέπει να οργανώσει μια εθνική στρατηγική. Ευθύνη του κράτους-μέλους είναι οι άνθρωποι που ζουν εκεί να αισθανθούν άνετα και ωραία. Πρέπει το κράτος-μέλος να φύγει μπροστά με δικά του μέσα και χρήματα, επειδή οι επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επαρκούν για να τονώσουν τις εθνικές οικονομίες.

Ερ: Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ διαγιγνώσκονται με καρκίνο και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν. Πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού και να στηρίξει τα εθνικά συστήματα υγείας;

κ. Κύρτσος: Δεν υπάρχει μεγάλη στήριξη στα συστήματα υγείας από την Ε.Ε. Είναι ευθύνη του κράτους να υποστηρίζει τα εθνικά συστήματα υγείας και να στηρίζει τους πολίτες. Οι πιο πολλοί πολίτες όμως στην Ελλάδα επιβαρύνονται με ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Η Ε. Ε. χρηματοδοτεί καμπάνιες πρόληψης.

Ερ: Πώς μπορεί η Ευρώπη να προασπίσει την προσωπική ελευθερία και τη δημοκρατία την εποχή της Ψηφιακή μετάβασης;

κ. Κούλογλου: Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν πρώτου δοθούν σαφείς απαντήσεις, μιας και έχει διαφορά να επικοινωνείς μέσω διαδικτύου και προς πρόσωπο με πρόσωπο. Γι'  αυτόν τον λόγο, δεν μπορούμε να δώσουμε πλήρες απαντήσεις, αλλά θα πρέπει να προηγηθούν σαφείς αναλύσεις πρώτου δράσουμε.