TΡΙΤΗ 12-03-2024

Σήμερα επισκεφτήκαμε το μνημείο Alsace Moselle αφιερωμένο στην ταραχώδη ιστορία της περιοχής . Στην πρώτη αίθουσα , ήταν γεμάτη με φωτογραφίες κατοίκων της περιοχής , παρακολουθήσαμε σε μια να video τις αλλαγές καθεστώτος στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο από των 5ο αιώνα π.Χ έως και το Β.Π.Π  .
Στους φωτεινούς πίνακες  μελετήσαμε την ιστορία της Αλσατίας και της Λωραίνης από το 1914  έως και το 1944 .
Μάθαμε για την :
1) την Γερμανική προπαγάνδα το 1914, στην αρχή του Α.Π.Π.
2) τη Συνθήκη των Βερσαλλιών
3) την Προσπάθεια του γαλλικού κράτους να εκκαθαρίσει την περιοχή από γερμανόφωνους  μετά 1918 μέσω της κατηγοριοποίησης των πολιτών και των υποχρεωτικών μετακινήσεων του πληθυσμού
4) την Προσπάθεια συνδιαλλαγής των δύο κοινοτήτων μετά το 1918
5) την Προσπάθεια των Γάλλων να αλλοιώσουν μέσω της επιβολής τη γαλλικής γλώσσας την ταυτότητα των κατοίκων
6) τις πολιτικές που ταλαιπώρησαν τις περιοχές
7) την πορεία προς τον Β.Π.Π
Στις επόμενες αίθουσες βιώσαμε τον πόνο των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν βίαια από την περιοχή το 1940,  λόγω της επέλασης των Ναζί, καθίσαμε σε βαγόνια τρένων που μετέφεραν τους Γάλλους που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν, επισκεφθήκαμε ένα αρχηγείο των Ναζί και ένα οχυρό καταφύγιο όπου οι κάτοικοι της περιοχής παρέμειναν κρυμμένοι για τέσσερις μήνες το 1940 και τέλος διασχίσαμε ένα πεδίο μάχης.
 Στις τελευταίες αίθουσες του μνημείου διατρέξαμε την ιστορία της δημιουργίας της Ενωμένης Ευρώπης, "περιηγηθήκαμε" στις αξίες και τους στόχους της Ε.Ε, και παρακολουθήσαμε το φιλμ "Εμείς οι Ευρωπαίοι".