ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ

Η φύση κινδυνεύει. Παρότι χρόνια ακούμε για τον κίνδυνο αυτό, δεν είναι κλισέ, είναι πραγματικότητα. Και κινδυνεύει κυρίως από αυτόν που θα έπρεπε να την προστατεύει με κάθε μέσο και να τη διαφυλάσσει για τους απογόνους του, τον άνθρωπο.

Είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά παράλληλα και εξαντλεί τα φυσικά αποθέματα σε ενέργεια, που το υπέδαφος μας παρείχε για χιλιετίες.

  • Δεν είναι λοιπόν μόνο τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τα φουγάρα των βιομηχανιών και η πιο πρόσφατη αιτία μόλυνσης της ατμόσφαιρας, η αιθαλομίχλη, που δημιουργείται από τα ακατάλληλα υλικά καύσης στα τζάκια.
  • Δεν είναι μόνο η ηχορρύπανση και η ακτινοβολία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν γύρω μας όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Δεν είναι μόνο τα οικιακά απόβλητα, αλλά και τα λύματα των πλοίων και των εργοστασίων, που ανεξέλεγκτα διοχετεύονται σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες.
  • Δεν είναι μόνο η μόλυνση του εδάφους από τα χημικά και τα λιπάσματα, από τον στρατό των σκουπιδιών που στοιβάζουμε ασταμάτητα.

Είναι κυρίως αυτά που μας προσφέρει απλόχερα η φύση κι εμείς τα σπαταλάμε αλόγιστα: οι πρώτες ύλες και οι μη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας που εξαντλούμε, τα δάση που υλοτομούμε και το ξύλο που καίμε στα τζάκια μας, το πετρέλαιο, το νερό.

Και τελικά τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά; Και μπορούμε πράγματι να κάνουμε εμείς, οι απλοί άνθρωποι, κάτι ή μήπως είμαστε αδύναμοι και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσει η κεντρική εξουσία;

Εννοείται, ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε λίγο λίγο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μπορούμε και να μη μολύνουμε άλλο τον πλανήτη αλλά και να βοηθήσουμε ώστε να μην εξαντληθούν οι φυσικοί του πόροι. Πώς;

  • Μπορούμε να αποφύγουμε τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο στην πόλη, να επιλέγουμε το περπάτημα ή τα οικολογικά μέσα μεταφοράς, όπως το ποδήλατο.
  • Μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, να τις απενεργοποιούμε.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα χημικά απορρυπαντικά του εμπορίου με πιο φυσικά/βιολογικά καθαριστικά (πράσινο σαπούνι, ξύδι, λεμονοχυμό, σόδα).
  • Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε τη σπατάλη και να μην πετάμε σκουπίδια στην ύπαιθρο παρά μόνο στους ειδικούς κάδους και να φροντίζουμε να συγκεντρώνουμε τα απορρίμματά μας και να τα κρατάμε μέχρι να βρούμε κάδους.

Από την άλλη, για να είμαστε υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες πρέπει να αποκαταστήσουμε τις απώλειες: να ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες των προϊόντων, τις μπαταρίες, τις λάμπες, τις ηλεκτρικές συσκευές, το καμένο λάδι, να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού και να προτιμάμε απεναντίας τα ανακυκλωμένα, τα βιολογικά και τοπικά προϊόντα, να κάνουμε οικονομία ενέργειας και υλικών, να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου, να χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά δόμησης και θέρμανσης, που όχι μόνο εξοικονομούν αλλά και παράγουν ενέργεια, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή ενέργεια, η γεωθερμία.

Μπορεί τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών μας να μην είναι άμεσα ορατά, όμως μακροπρόθεσμα εξασφαλίζουν στο είδος μας τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Leave a Reply