Η ΦΥΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ … ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

της Φωτεινής Μάντζιου

Σίγουρα με μια πρώτη ματιά όλα σε μια πόλη φαίνονται τσιμεντένια, όπως και η ίδια. Όμως με μια δεύτερη ματιά, μπορείς να αντιληφθείς ότι η φύση χωρίς να καταβάλει κόπο, αποδεικνύεται πραγματικός καλλιτέχνης, που φιλοτεχνεί πίνακες απαράμιλλης αισθητικής με κυρίαρχο χρώμα το πράσινο. Σε κάθε πόλη υπάρχει μια μικρή όαση. Έτσι και στη δική μας υπάρχει το πάρκο Λιθαρίτσια που μοιάζει να είναι βγαλμένο από τα παραμύθια.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Καθώς περνάς την πράσινη σιδερένια γεμάτη αναμνήσεις πόρτα, αντικρίζεις ένα μικρό καταπράσινο διακοσμημένο με χρωματιστά λουλούδια πλάτωμα χωρισμένο στη μέση από ένα ασφαλτοστρωμένο δρομάκι που οδηγεί σε μια πλακόστρωτη μικρή πλατεία. Στο αριστερό μέρος βρίσκονται αρκετά ξύλινα παγκάκια που περιμένουν με ανυπομονησία τον κόσμο να κάτσει, για να απολαύσει την ομορφιά του τόπου. Μπροστά τους βρίσκεται ένα στρογγυλό σιντριβάνι.  Από την άλλη πλευρά ένας χώρος με πράσινο καλοποτισμένο γρασίδι, περιμένει τους λάτρεις του πικ νικ. Δεν λείπουν τα ρυάκια με τα καταγάλανα νερά (το καλοκαίρι) και οι παλιές τσιμεντένιες γεφυρούλες, που θυμίζουν τα μονότοξα παραδοσιακά γεφύρια. Προχωρώντας ευθεία θα συναντήσεις ένα πετρόκτιστο τοιχάκι απ’ όπου οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μια πανοραμική θέα της πόλης. Τέλος, τα δέντρα που καλύπτουν διαδοχικά όλο τον υπαίθριο χώρο δημιουργούν μια πηγαία αίσθηση φιλοξενίας!

Έτσι τα «γυάλινα Γιάννενα» του Γκανά, η «μικρή μας πόλη» του Χατζή και η πόλη του Αλή Πασά και της κυρά Φροσύνης είναι γεμάτη μικρές φυσικές οάσεις που περιμένουν τους ταξιδιώτες να τις ανακαλύψουν.

Leave a Reply