ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ…

Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στο Παρίσι της Γαλλίας. Δεν ήταν πάντα μουσείο. Αρχικά ήταν αμυντικό φρούριο, ενώ αργότερα έγινε ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας. Ως μουσείο άρχισε να λειτουργεί μετά τη Γαλλική επανάσταση. Το κτίριό του είναι μεγάλο και επιβλητικό με σήμα κατατεθέν του μια μεγάλη γυάλινη πυραμίδα που υπάρχει στην είσοδό του από το 1989, έργο του Ιεό Μινγ Πέι. Μεταξύ άλλων, η πλούσια συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης. Στο μουσείο του Λούβρου φυλάσσονται περίπου 445.000 έργα τέχνης, ενώ διαθέσιμα για τους επισκέπτες είναι μόνο το 8 τοις εκατό από αυτά.

Κέλλυ Κυραμάριου

Πολλά ήταν τα μουσεία που ήθελα να περιγράψω, αλλά εκείνο που θα κέρδιζε περισσότερο τις εντυπώσεις, από το μοναδικό του σχήμα και την κατασκευή του που είναι ασυνήθιστη, είναι το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι η είσοδος στο μουσείο γίνεται υπόγεια, ενώ στο πάνω μέρος της υπάρχει γυάλινη οροφή με σχήμα πυραμίδας.

Το Μουσείο περιλαμβάνει μεγάλο πλούτο εκθεμάτων. Επίσης, ο Ναπολέοντας, με τις μάχες που έδωσε και τους πολέμους που κέρδισε, είχε μεταφέρει αναρίθμητες αρχαιότητες από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές.

Χαρακτηριστικά γλυπτά του μουσείου είναι:

  • Αφροδίτη της Μήλου: από τα γνωστότερα γλυπτά της ελληνιστικής εποχής, που χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στη Μήλο το 1820,
  • Νίκη της Σαμοθράκης, από τον ναό των Μεγάλων Θεών στο νησί της Σαμοθράκης,
  • Έρως και Ψυχή, του Ιταλού Α. Κανόβα.

Ορέστης Ματακούλης

Leave a Reply