ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Είναι γνωστό ότι το Bρετανικό Mουσείο είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς φιλοξενεί εκθέματα και από άλλους πολιτισμούς όπως της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης, της Αιγύπτου. Στέκομαι ιδιαίτερα στη ζωοφόρο του Παρθενώνα που την έκλεψε ο Έλγιν. Στη ζωοφόρο πρόσεξα την τελειά πλαστική των μορφών. Θαυμάζω την τεχνική της αρχαίας Ελλάδας και με παρηγορεί η σκέψη ότι αυτά τα κομμάτια διαφημίζουν την ιστορία της Ελλάδας σε όλους τους επισκέπτες. Θα ήθελα κάποτε όμως να γυρίσουν τα ελγίνεια μαρμαρά στην Ελλάδα και όχι να πηγαίνουμε στο Λονδίνο να τα βλέπουμε, γιατί είναι κομμάτια της ιστορίας μας. Ελπίζω όταν μεγαλώσω να επισκεφτώ αυτό το μουσείο.

Μανώλης Κούρος

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας πριν λίγες μέρες «επισκέφθηκα» το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, το μεγαλύτερο μουσείο της Ευρώπης. Περιηγήθηκα στις μεγάλες αίθουσες έκθεσης και παρατήρησα τα εκατοντάδες εκθέματα του μουσείου. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα κομμάτια ελληνικών μνημείων που εκθέτονταν στο μουσείο αλλά και  το γεγονός ότι  στην πλειοψηφία των αιθουσών, εκτός από τα εκθέματα, ήταν διαθέσιμες μεγάλες αφίσες και οθόνες με πληροφορίες για μία συγκεκριμένη κατηγορία εκθεμάτων ή αρχαίους πολιτισμούς. Όσον αφορά τους αρχαίους πολιτισμούς, παρατήρησα ότι το μουσείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα τέχνης τους, όπως μωσαϊκά, κοσμήματα και έργα από πηλό, αλλά και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους,  τα οποία μας δίνουν έμμεσα πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνων των εποχών. Οι εντυπώσεις μου από το Βρετανικό Μουσείο ήταν πολύ καλές και ελπίζω να το επισκεφτώ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Κατερίνα Σκούφη

Κατά τη γνώμη μου, το πιο εντυπωσιακό έκθεμα στο βρετανικό μουσείο είναι η Κούπα του Λυκούργου. Η κούπα αυτή έχει ελληνορωμαϊκή προέλευση, και κατασκευάστηκε περίπου το 300 μετά Χριστόν. Εκτός από τη διακόσμησή της, η οποία είναι η παράσταση ενός άντρα τυλιγμένου σε περικοκλάδες, το πιο όμορφο πράγμα πάνω της είναι το γεγονός ότι φτιάχτηκε από ένα σπάνιο είδος γυαλιού που παίρνει διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το πόσο φως περνάει από μέσα του, δίνοντας στο έργο τέχνης μια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση.

Μάξιμος Νάκος

Το Βρετανικό μουσείο θεωρείται το καλύτερο μουσείο της Ευρώπης. Βρίσκεται στο Λονδίνο. Η είσοδος είναι δωρεάν. Παρόλο που το λέμε Βρετανικό στην πραγματικότητα δεν είναι, γιατί διαθέτει 8 εκατομμύρια εκθέματα από όλες τις ηπείρους. Η αφρικάνικη συλλογή βρίσκεται στον κάτω όροφο, η ασιατική στο ισόγειο και τους πάνω ορόφους, η αμερικάνικη στα βορειοανατολικά του ισογείου, ενώ τα εντυπωσιακά αιγυπτιακά εκθέματα και οι σαρκοφάγοι στη μεγάλη αυλή και τους πάνω ορόφους. Ωστόσο το κόσμημα του μουσείου δεν είναι άλλο από την ελληνική συλλογή και τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η Καρυάτιδα μάλιστα προκαλεί μεγάλη συγκίνηση στους Έλληνες επισκέπτες, αφού περιμένουν κάποια στιγμή να ενωθεί με τις άλλες πέντε "αδελφές" της στην Ακρόπολη.

Παναγιώτης Λισγάρας

Το μουσείο το οποίο με εντυπωσίασε περισσότερο στο κείμενο είναι το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, καθώς εκεί υπάρχουν ιστορικά εκθέματα από πολλούς λαούς του κόσμου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1759 και από τότε, έλκει εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο ετησίως. Εκεί μπορείς να βρεις από νομίσματα και μετάλλια μέχρι αγάλματα, έργα τέχνης και πολλά ακόμη. Μερικοί ισχυρίζονται πως πολλά από τα εκθέματα είναι κλεμμένα, δηλαδή οι Βρετανοί δεν πήραν την άδεια του λαού για να τα βάλουν στο μουσείο τους, αλλά κάποια εκθέματα θα είχαν καταστραφεί αν δεν τα είχαν πάρει οι Βρετανοί και τώρα δε θα είχαμε τη δυνατότητα να τα θαυμάσουμε.

Γιώργος Σαούγκος

Leave a Reply