Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ

της Αντιγόνης Ντάσιου

Είναι προφανές πως στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν δίνουν τόση προσοχή στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος μας. Δρουν επιπόλαια και δεν αναρωτιούνται τι βλάπτει και τι όχι τη φύση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα πολλοί, με τις ενέργειες τους, ρυπαίνουν το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Δεν παίρνουν στα σοβαρά τα μέτρα προστασίας για τη φύση και αυτό έχει τις ανάλογες συνέπειες και στο περιβάλλον. Όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να διορθώσουν την ζημιά, την οποία έχουν δημιουργήσει. Οι απλές και καθημερινές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αναλυτικότερα, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στο να ζούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον δρώντας με τις εξής απλές πράξεις: Καταρχάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ανακύκλωσης. Συγκεντρώνουμε τα σκουπίδια και αντί να τα πετάξουμε άσκοπα, τα ανακυκλώνουμε ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν. Στον ίδιο τομέα είναι και το ότι πρέπει να σταματήσουμε να πετάμε σκουπίδια στους δρόμους, στα πάρκα ή στα δάση. Δεν ωφελεί πουθενά το να ενεργούμε έτσι, πόσο μάλλον η κατάσταση χειροτερεύει. Όταν δεν βρίσκουμε κάδο κοντά μας, σίγουρα η λύση δεν είναι να τα πετάμε κάτω. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα και οι μηχανές, που μας χρησιμεύουν για να μεταφερόμαστε πιο γρήγορα σε κάποιον μακρινό προορισμό, μολύνουν σοβαρά την ατμόσφαιρα. Τι πιο άνετο και υγιεινό από το να διανύουμε τις κοντινές αποστάσεις με τα πόδια ή το ποδήλατο; Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να παρακινούμε και άλλους ανθρώπους. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε.

Όλοι οι άνθρωποι μαζί μπορούμε να διορθώσουμε τα σφάλματα που κάναμε στο παρελθόν. Ακολουθώντας απλούς κανόνες και παρακινώντας φίλους και συγγενείς θα βελτιώσουμε το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και θα ζήσουν και οι επόμενες γενιές.

Leave a Reply