Ελληνικά

Ο δικός μου Σεφέρης και ο Σεφέρης της Προέδρου μας

απόσπασμα Άρθρου της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τον Γιώργο Σεφέρη, Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021:

"Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος Σεφέρης είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού λογοτεχνικού κανόνα, με το χρίσμα και την αποδοχή του «εθνικού ποιητή» ήδη από τον καιρό που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Θα ήθελα όμως εδώ να σας μιλήσω για τον δικό μου Σεφέρη, τον αγαπημένο δημιουργό που με συντρόφευσε από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, τόσο με τα ποιήματά του όσο και με τον δοκιμιακό του λόγο. Στη βιβλιοθήκη μου υπάρχει πάντα ο πανόδετος τόμος των ποιημάτων του από τον Ίκαρο, στην έβδομη έκδοσή του, το σημαδιακό έτος 1967. Ξεφυλλίζοντας το προσωπικό μου αντίτυπο παρατηρώ σήμερα τα ίχνη της ανάγνωσης του εφηβικού εαυτού μου, τις υπογραμμίσεις και τα θαυμαστικά δίπλα σε στίχους ή ενότητες στίχων, όπως και τις μεταγενέστερες σημειώσεις μου. Συχνά αναρωτιέμαι αν θα υπογράμμιζα και σήμερα τα ίδια ποιήματα ή αν η ύστερη γνώση των ιστορικών συμβολισμών του, όπως και η δική μου εμπλοκή με τον δημόσιο βίο, άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου την οπτική μου. Σας εξομολογούμαι ότι το ποίημα «Τελευταίος σταθμός», που φέρει και τις περισσότερες υπογραμμίσεις μου, με τον ακροτελεύτιο στίχο «Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσουν», ακόμη και σήμερα με αγγίζει βαθιά, καθώς αποτυπώνει με τόνο δραματικό τις εμπειρίες του ποιητή από την τετράχρονη εξορία του στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της Κατοχής..."

Όλα άρχισαν από τα βραβεία Νόμπελ... Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ο πρώτος Έλληνας και ποιητής που τιμήθηκε με το βραβεία Νόμπελ. Με αφορμή αυτό το βραβείο άρχισα να μαθαίνω για τον Γ.Σ . Μετά, ο Γιώργος Σεφέρης έγινε το επίκεντρο για να μάθω και πολλά άλλα πράγματα.

Τα αγαπημένα μου ποιήματα του ποιητή είναι: "Το σπίτι κοντά στην θάλασσα", που μας μιλάει για το σπίτι που είχαν οι γονείς του στα Βουρλά της Σμύρνης και το "Με τον τρόπο του Γ.Σ", που μας μιλάει για κάποια μέρη της Ελλάδας που μας "πληγώνουν" όταν τα επισκεφθούμε στον χώρο και στον χρόνο . Δεν ξέρω αν στο μέλλον μπορεί άλλα του ποιήματα , να γίνουν αγαπημένα μου... Ο Γιώργος Σεφέρης θα ήθελα να μου κρατάει συντροφιά με τα ποιήματά του ως μαθήτρια, ως φοιτήτρια και ως ενήλικας, όπως μάθαμε ότι έγινε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Όταν έμαθα ότι ο Γιώργος Σεφέρης είναι ένας από τους αγαπημένους ποιητές της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου έμεινα άφωνη! Αλλά και κάπως το περίμενα, μιας και ο Γ.Σ. έχει πει σημαντικά πράγματα μέσω των ποιημάτων του . Η απαγγελία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο ποίημα "Επί ασπαλάθων " ήταν τόσο συγκινητική! Ο Γ.Σ , νιώθω πως πράγματι ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος που άφησε, αφήνει και θα αφήνει το αποτύπωμά του σε μικρούς και μεγάλους, αναγνώστες, φίλους της ποίησης, δημοκρατικούς πολίτες...

Αφήστε μια απάντηση