Freedom writers

Η ταινία Freedom Writers (2007), του Richard LaGravenese, που παρακολουθήσαμε στον Όμιλο την Τετάρτη 14/2, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο μία χαρισματική δασκάλα μπόρεσε να εμπνεύσει σε μαθητές-μέλη συμμοριών την όρεξη για μάθηση και δημιουργική έκφραση.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Erin Gruwell, η οποία ανέλαβε να διδάξει μαθητές με χαμηλά κίνητρα και επιδόσεις στο λύκειο Woodrow Wilson στο Long Beach. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι οι μαθητές της μεγάλωναν σε ένα περιβάλλον "ακήρυχτου πολέμου". Έτσι, πρώτο της μέλημα ήταν να δημιουργήσει στην τάξη της ένα ασφαλές καταφύγιο χωρίς φυλετικά στερεότυπα και προκαταλήψεις. Το δεύτερο βήμα έγινε όταν διαπίστωσε ότι έπρεπε να αφήσει στην άκρη τα επίσημα σχολικά εγχειρίδια και να αξιοποιήσει λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονται σε περιόδους πολέμου και βίας, όπως "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ", και να τα συνδέσει με τα βιώματα των παιδιών. Για να καταφέρει να χρηματοδοτήσει τις πρωτοπόρες μεθόδους της χρειάστηκε να κάνει δεύτερη και τρίτη δουλειά, ώστε να οργανώνει εκδρομές και να φέρνει προσκεκλημένους ομιλητές στην τάξη.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να δημιουργήσει τους "Συγγραφείς της Ελευθερίας", μία ομάδα 150 σπουδαστών που μέσα από τα ημερολόγιά τους για τις δυσκολίες της καθημερινότητας και τις ελπίδες τους για το μέλλον απελευθερώθηκαν από ό,τι τους εμπόδιζε να ζήσουν και προσπάθησαν, εκδίδοντας τις ιστορίες τους σε βιβλίο, να μεταδώσουν αυτή την αίσθηση της ελευθερίας και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην πραγματικότητα, πέτυχαν έτσι να αναπροσδιορίσουν το μέλλον τους.

Πηγές: IMDb Και CSU Channel Islands

Κατά την ανάλυση της ταινίας σχολιάσαμε τον τίτλο και παρακολουθήσαμε την παράλληλη πορεία των Freedom Riders, μιας ομάδας ακτιβιστών που μετακινούνταν από πόλη σε πόλη στον Αμερικανικό Νότο το 1961, για να διαμαρτυρηθούν για τον διαχωρισμό και να υπερασπιστούν την ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φυλής και καταγωγής. Αναζητήσαμε επίσης παραλληλισμούς ανάμεσα στην περίπτωση της Άννας Φρανκ και των "Συγγραφέων της Ελευθερίας" (είδαμε μάλιστα μία σκηνή από την ταινία "Το λάθος αστέρι" που γυρίστηκε στο σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο). Τέλος, εξετάσαμε θέματα που σχετίζονται με τη σχολική ζωή, τον ρόλο της εκπαίδευσης στην πρόληψη της παραβατικότητας των νέων και τη σημασία της αλληλεγγύης.

Ωστόσο, η δραστηριότητα που κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερο τη φαντασία και δημιουργικότητα των μαθητών είχε ως επίκεντρο τους ίδιους τους ήρωες, τους οποίους "αναγκάσαμε" να υποστούν το "μαρτύριο της ανακριτικής καρέκλας" και να εξηγήσουν τα κίνητρα και τις πράξεις τους.

 

 

 

Leave a Reply