Καλά Χριστούγεννα

Οι συναντήσεις του Ομίλου μας για το 2021 έκλεισαν με την προβολή της ταινίας Καλά Χριστούγεννα (2005), του Christian Carion. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η γαλλο-γερμανική αυτή παραγωγή είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αντιπολεμικής ταινίας.

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες, κατά τον πρώτο χρόνο του Α Παγκόσμιου πολέμου (1914), κάνουν μια ιδιότυπη εκεχειρία, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και διαπιστώνουν πόσο πολλά είναι αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους (κοινές εμπειρίες, αξίες, εντιμότητα, πίστη, ανθρωπιά, αλληλεγγύη) - σαφώς πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν, όπως τα συμφέροντα και ο πόλεμος.

Τα επόμενα Χριστούγεννα πάντως το συμβάν δεν επαναλήφθηκε, καθώς σταδιακά οι πολεμικές συγκρούσεις γίνονταν όλο και πιο βάναυσες, εκτός αυτού η "ανταρσία" των στρατιωτών είχε θορυβήσει τους ανωτέρους τους.

 

Άλματα

Την Τετάρτη 15/12 έγινε στον Όμιλο Κινηματογράφου η προβολή της βραβευμένης ταινίας Άλματα (2007), του Petter Næss.

Πρόκειται για την ιστορία δύο παιδιών από το Κουρδιστάν, που οι γονείς τους τα φυγαδεύουν στη Γερμανία, σε συγγενείς τους, για να συναντηθούν όλοι μαζί αργότερα. Όμως από λάθος καταλήγουν στη Σουηδία, όπου τους δίνεται προσωρινή άδεια παραμονής. Μετά από περιπέτειες και ευτράπελα, με τη βοήθεια ενός συμμαθητή από το σχολείο και ενός "μάγου" πωλητή χοτ-ντογκ, με λίγη έμπνευση από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του άλματος σε ύψος Κάισα Μπέργκβιστ, αλλά κυρίως χάρη στην αποφασιστικότητα και την επιμονή τους, τα αδέλφια καταφέρουν να βρεθούν στη Γερμανία και να βρουν τους γονείς τους.

Τα παιδιά της χορωδίας

Έπειτα από τις δέουσες συστάσεις, τη γνωριμία και μία χορταστική εισαγωγή στην τέχνη του Κινηματογράφου, την περασμένη Τετάρτη έγινε η πρώτη μας προβολή. Είχαμε ήδη προετοιμαστεί για το θέμα, παρακολουθώντας αποσπάσματα από την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Λιλίκας Νάκου, Η κυρία Ντορεμί.

Είδαμε τα Παιδιά της χορωδίας (2004), του Christophe Barratier, βασισμένο στην ταινία του 1945 "Le cage aux rossignols" (Το κλουβί με τα αηδόνια). Η δράση τοποθετείται σε ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο της μεταπολεμικής περιόδου με το όνομα Fond de l' Étang, όπου ένας νέος καθηγητής προσπαθεί να κινητοποιήσει τους αδιάφορους και απείθαρχους μαθητές με τη δημιουργία μιας χορωδίας. Πρόκειται για ιδέα που έχει την αρχή της σε ένα υπαρκτό ίδρυμα του Β Παγκοσμίου, το Ker Goat, στη Βρετάνη της Γαλλίας.

 

Φώτα, μοτέρ, πάμε!

Καλή αρχή στον Όμιλο Κινηματογράφου!

Κάθε αρχή και δύσκολη... Το ξεκίνημα των Ομίλων τη φετινή χρονιά μας έφερε αντιμέτωπους με ένα δίλημμα: πολλές οι αιτήσεις και μεγάλη η προθυμία! Ευχαριστούμε πολύ για την προτίμηση, παιδιά. Δυστυχώς, κάποιους - αναγκαστικά - τους απογοητεύσαμε. Του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, επιφυλασσόμαστε...

Προς το παρόν, η λειτουργία του Ομίλου ξεκινάει με όρεξη, ενδιαφέροντα πλάνα και αισιοδοξία.