Κεφάλαιο 14: O Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία

Oι Αθηναίοι έδιωξαν τον Ιππία και την εξουσία ανέλαβε ο Κλεισθένης, ο αρχηγός της δηµοκρατικής παράταξης. O Κλεισθένης διαίρεσε τους Αθηναίους σε δέκα φυλές και φρόντισε όλοι να έχουν ίσα δικαιώµατα. Τη µεγαλύτερη εξουσία είχε η εκκλησία του δήµου.


Πάτησε στο σχεδιάγραμμα για να μεταφερθείς στο μάθημα του βιβλίου.


(Πηγή: www.i-pinakas.com)


Ο οστρακισμός και η προστασία της δημοκρατίας

Ο οστρακισμός ή εξοστρακισμός άρχισε να εφαρμόζεται στην αρχαία Αθήνα από τον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν η δεκάχρονη απομάκρυνση από την Αθήνα των πολιτών που θεωρούνταν επικίνδυνοι για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Εκκλησία του Δήμου, συζητούσε εάν έπρεπε το χρόνο εκείνο, να εφαρμοσθεί ή όχι οστρακισμός. Στην περίπτωση που ψήφιζε υπέρ, τότε κάθε πολίτης έγραφε σε ένα όστρακο, δηλαδή σε ένα θραύσμα αγγείου, το όνομα του Αθηναίου που ήθελε να τιμωρηθεί. Για να εφαρμοστεί ο οστρακισμός σύμφωνα με ορισμένους μελετητές έπρεπε η Εκκλησία να συγκεντρώσει έξι χιλιάδες πολίτες, οπότε εξοριζόταν εκείνος το όνομα του οποίου ήταν γραμμένο στα περισσότερα όστρακα ή σύμφωνα με άλλους έπρεπε να μαζευτούν έξι χιλιάδες όστρακα που θα καταδίκαζαν τον ίδιο Αθηναίο. Ο πολίτης που καταδικαζόταν σε οστρακισμό έπρεπε να εγκαταλείψει την Αθήνα σε δέκα ημέρες και να παραμείνει εξόριστος για δέκα χρόνια. Μετά, μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα, επειδή στο διάστημα της εξορίας του δεν έχανε ούτε την ιδιότητα του πολίτη ούτε την περιουσία του. Από τους γνωστότερους Αθηναίους που εξορίστηκαν με τον τρόπο αυτό ήταν ο Αριστείδης ο Δίκαιος.


Γλωσσάρι


Από τον Σόλωνα και τον Πεισίστρατο, στον Κλεισθένη και τη δημοκρατία

Η παρακάτω παρουσίαση είναι μια επανάληψη των δύο προηγούμενων κεφαλαίων, μαζί με το σημερινό.


Ασκήσεις

Permanent link to this article: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/01/12/%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-14-o-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%ad%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%ce%b4/

4 comments

Skip to comment form

  1. ΄κυριε εκανα το κουιζ…………….

    1. Πολύ ωραία!

  2. ευχαριστω κυριε Στελιο…..

Leave a Reply