Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μεσιέ 42 (Μ42), είναι ένα νεφέλωμα του Γαλαξία μας νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα, στον αστερισμό του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα νεφελώματα που φαίνονται φωτεινότερα και είναι ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό.
Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα απέχει από τη Γη περίπου 1344 έτη φωτός. Δηλαδή με απλά λόγια, το φως του με την ταχύτητα που "τρέχει", κάνει να φτάσει σε εμάς περίπου 1344 χρόνια κι έτσι το βλέπουμε όπως ήταν πριν από τόσο καιρό. Περιλαμβάνει την κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων. Η πραγματική του διάμετρος εκτιμάται σε 24 έτη φωτός (για να φτάσει το φως από την μία άκρη του στην άλλη κάνει 24 χρόνια). Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα από τα πλέον ερευνηθέντα και φωτογραφημένα ουράνια σώματα. Η μελέτη του έχει αποκαλύψει πολλά μυστικά για τη διαδικασία σχηματισμού νέων άστρων και πλανητών.
Το παρακάτω βίντεο κυκλοφόρησε από τη ΝΑSA και εστιάζει στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, συνδυάζοντας δεδομένα ορατής (ορατό φως) και υπέρυθρης ακτινοβολίας (ένα είδος φωτός που δεν βλέπουμε) από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer. Έτσι μας αποκαλύπτονται χαρακτηριστικά του νεφελώματος που διαφορετικά θα ήταν αόρατα στους ανθρώπους:
Ο αστερισμός του Ωρίωνα μέσα από τους μύθους και τη λαογραφία
Στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους η εμφάνιση του αστερισμού αυτού στον ανατολικό ορίζοντα συνέπιπτε με την έναρξη της εποχής των μεγάλων τρικυμιών και θεομηνιών του έτους, αποτελούσε δε το φόβητρο των τότε ναυτιλλομένων. Κατά τον Πολύβιο η καταστροφή του ρωμαϊκού στόλου στο Α΄ Καρχηδονικό πόλεμο οφείλονταν στον απόπλου του στόλου αυτού κατά την εποχή της ανατολής του Ωρίωνα και του Σείριου.
Αλλά και σήμερα, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και στη Νάξο, επιβιώνουν οι μυθολογικές αυτές παραδόσεις του αστερισμού αυτού, όπου τον αποκαλούν κοινώς και Αλετροπόδι ή Αλετρόποδο (με την παραλλαγή ότι ο Ωρίωνας μνηστευμένος (αρραβωνιασμένος) με την "Πούλια" (Πλειάδες) τρέχει διαρκώς από πίσω της!).
Στην αρχαία ουγγρική μυθολογία, ο Ωρίωνας θεωρείται επίσης σαν ένας μεγάλος κυνηγός και πολεμιστής, το όνομά του είναι Nimrod και είναι ο μυθολογικός πατέρας των Ούγγρων. Ενώ, στην προ-χριστιανική Σκανδιναβία, η "ζώνη του Ωρίωνα" ήταν γνωστή ως "η ρόκα της Φρέγια" (ρόκα ονομάζεται το κουβάρι από μαλλί).
Εντοπίζω τον Ωρίωνα
Μπορείς να εντοπίσεις τον αστερισμό του Ωρίωνα στην παρακάτω προσομοίωση;
Πάτησε στην πάνω δεξιά γωνία της παρουσίασης για τη δεις σε πλήρη οθόνη.
Με το κουμπί πάνω αριστερά (σε πλήρη οθόνη), μπορείς να κλείσεις την πλαϊνή στήλη.