Κεφάλαιο 23: O «χρυσός αιώνας» της τέχνης

O Περικλής αναθέτει στο Φειδία να επιβλέπει τα έργα της Ακρόπολης. Σπουδαιότερο απ' όλα είναι ο Παρθενώνας. Τα έργα της εποχής αυτής ονομάζονται κλασικά και η εποχή «χρυσός αιώνας».



Γλωσσάρι


Εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη


Άσκηση

Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε τον μεγάλο κούρο της Αναβύσσου, άγαλμα της αρχαϊκής εποχής, και στη δεύτερη τον Δορυφόρο του Πολύκλειτου, άγαλμα της κλασικής εποχής. Παρατήρησέ τα με προσοχή και γράψε στα σχόλια ομοιότητες και διαφορές που βλέπεις.


 

Permanent link to this article: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/02/16/%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-23-o-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%82/

9 comments

Skip to comment form

  1. Πολύ ωραίες εργασίες κύριε Στέλιο . Αλλά και πολύ ωραίες εργασίες και για εξάσκηση !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Δεν μας έγραψες όμως τίποτα για την άσκηση Κωνσταντίνα…

  3. Τα δυο αγάλματα μοιάζουν στο ότι είναι δυο πολύ γυμνασμένοι άνδρες, έχουν όμως αρκετές διαφορές. Το άγαλμα 2 είναι πιο χρυσό και φαίνεται σα να είναι έτοιμο να περπατήσει, δηλαδή τα πόδια φαίνονται να έχουν κίνηση. Αντίθετα το άγαλμα 1 φαίνεται να στέκεται ακίνητο με κλειστά χέρια σε μπουνιές. Στο άγαλμα 2 τα χέρια είναι πιο ανοιχτά και φαίνονται σα να κινούνται. Τέλος, το άγαλμα 1 στέκεται και κοιτάζει ευθεία μπροστά, ενώ το άγαλμα 2 γέρνει λίγο προς το πλάι.

    1. Πολύ ωραία Ματθαίε!!

  4. Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε ότι αυτό το άγαλμα έχει μακριά μαλλιά, είναι πιο ανοιχτόχρωμο και δείχνει ότι είναι ακίνητο.Και φαίνεται ότι είναι από πηλό !!!!!

    Στο δεύτερο άγαλμα βλέπουμε ότι είναι γυμνασμένο το σώμα του. Ότι είναι χρυσόμαυρο το σώμα του. Και φαίνεται ότι είναι από χαλκό. Και βλέπουμε ότι δεν κινείτε !!!!!!!!!

    Τσούλη Κωνσταντίνα !!!!!!!

    1. Πολύ ωραία Κωνσταντίνα!

  5. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΕ ΣΤΕΛΙΟ !!!!!!!!!!!!!!!

  6. Στην εικόνα 1, βλέπουμε έναν άντρα γυμνασμένο με μακρυά μαλλιά. Τα πόδια του φενονται, σαν να είναι ένας άνθρωπος, που κάθεται ακούνητος. Ενώ στην εικόνα 2, βλέπουμε πάλι έναν γυμνασμένο άντρα, το σώμα του είναι χρυσαφί και τα πόδια του φενονται σαν να έχουν κίνηση. Αυτά…
    Σας εύχομαι καλή Σαρακοστή

    1. Μπράβο Άκη!!! Καλή Σαρακοστή!

Leave a Reply