Ελληνικά

Κεφάλαιο 6.1: Aναμειγνύουμε υλικά

Τα μείγματα προκύπτουν από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών, οι οποίες συνυπάργουν χωρίς να αντιδρούν.

Η ζύμη για κέικ

Τα δημητριακά με γάλα

Το λαδολέμονο

Οι καθαρές ουσίες που αποτελείται ένα μείγμα, μπορεί να είναι χημικά στοιχεία ή χημικές ενώσεις και ονομάζονται συστατικά του μείγματος. Τα συστατικά ενός μείγματος μπορεί να είναι στερεά, υγρά ή αέρια. Μείγματα συναντάμε και στις τρεις φυσικές καταστάσεις.

Πείραμα - Φτιάχνω τα δικά μου μείγματα

Υλικά που θα χρειαστώ:

  • 6 διαφανή ποτήρια
  • 6 καλαμάκια για να ανακατεύετε τα υλικά
  • φακές
  • φασόλια
  • νερό
  • ζάχαρη
  • λάδι
  • οινόπνευμα
  • πιπέρι

Διαδικασία

Αναμειγνύω και ανακατεύω με τα καλάμακια ως εξής:

1ο ποτήρι: φακές και φασόλια και ανακατεύουμε με τα καλάμακια

2ο ποτήρι: νερό με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τα καλάμακια

3ο ποτήρι: νερό με λίγο λάδι και ανακατεύουμε με τα καλάμακια

4ο ποτήρι: νερό με λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε με τα καλάμακια

5ο ποτήρι: νερό με λίγο οινόπνευμα και ανακατεύουμε με τα καλάμακια

6ο ποτήρι: οινόπνευμα με λίγο λάδι και ανακατεύουμε με τα καλάμακια

Για να δούμε αν πετύχανε τα μείγματά σας, στείλτε μας στα σχόλια της πρώτης ανακοίνωσης του τοίχο της κυψέλης μας, φωτογραφίες με τα μείγματα και γράψτε μας σε ποια μείγματα μπορώ να δω ποια υλικά υπάρχουν και σε ποια όχι. Για να μεταφερθείς πάτησε την εικόνα.


Είδη μειγμάτων

Τα μείγματα διακρίνονται σε ετερογενή και σε ομογενή.

Ετερογενή ονομάζονται τα μείγματα που δεν έχουν ενιαία σύσταση (μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους, με γυμνό μάτι ή μικροσκόπιο).

Μερικές φορές, όταν αναμειγνύουμε κάποια υλικά με νερό, δημιουργούνται μείγματα που φαίνονται σαν ένα υλικό (δηλαδή σαν να είναι μόνο νερό). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν αναμειγνύουμε υλικά και με άλλα υγρά, όπως με οινόπνευμα ή με βενζίνη. Τα μείγματα αυτά τα λέμε διαλύματα.

Ομογενή ονομάζονται τα μείγματα που έχουν ενιαία σύσταση (δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους, ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε μικροσκόπιο). Τα ομογενή μείγματα ονομάζονται και διαλύματα.

Αν ρίξουμε σε ένα ποτήρι νερό μια κουταλιά ζάχαρη και ανακατέψουμε καλά, ύστερα από λίγα λεπτά φαίνεται σαν να είναι «καθαρό» νερό και όχι διάλυμα ζάχαρης στο νερό. Αν όμως δοκιμάσουμε αυτό το «νερό», έχει γλυκιά γεύση. Για το λόγο αυτό δεν πίνουμε ποτέ από μπουκάλια ή ποτήρια, όταν δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν.

Διαπιστώσαμε ότι το νερό που φαίνεται καθαρό μερικές φορές δεν είναι, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν μέσα σ' αυτό διαλυμένα υλικά που δε φαίνονται.


Παιχνίδι συμπλήρωσης κενών

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/04/19/%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-6-1-a%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%b3%ce%bd%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac/

Αφήστε μια απάντηση