Kεφάλαιο 6.2: Πώς διαχωρίζουμε το μείγματα;

Ας θυμηθούμε... Επίλεξε τα ετερογενή από τα ομογενή μίγματα!


Παρουσίαση μαθήματος

Παιχνίδι αντιστοίχισης


Διαχωρίζω ετερογενή μίγματα

Όπως διαπιστώσαμε, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διαχωρίζουμε μείγματα. Αν, για παράδειγμα, μέσα σε ένα καλάθι υπάρχουν ανακατεμένα μήλα και αχλάδια, μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε ως εξής: με τα χέρια μας διαλέγουμε και βάζουμε σ' ένα δοχείο τα μήλα και έτσι μένουν μόνο τα αχλάδια στο καλάθι.

Όταν θέλουμε να διαχωρίσουμε ένα μείγμα στερεών στο οποίο το ένα υλικό είναι σιδερένιο (π.χ. καρφίτσες, πρόκες) ενώ το άλλο δεν είναι, χρησιμοποιούμε ένα μαγνήτη. Τα σιδερένια υλικά τού μείγματος έλκονται και μαζεύονται πάνω στο μαγνήτη και έτσι ξεχωρίζουν από το άλλο υλικό του μείγματος.

Για να διαχωρίσουμε ένα μείγμα στερεών στο οποίο το ένα υλικό είναι τόσο μικρό που δε γίνεται να το ξεχωρίσουμε με τα χέρια μας, το κοσκινίζουμε, ώστε να περάσει το πιο μικρό υλικό και να μείνει στο κόσκινο ή στο σουρωτήρι μόνο το άλλο, εκείνο που δεν μπορεί να περάσει. Για παράδειγμα, όταν κοσκινίζουμε μείγμα ρυζιού με αλάτι, στο σουρωτήρι θα μείνει μόνο το ρύζι.

Τέλος, για να διαχωρίσουμε ένα μείγμα υγρού με στερεό χρησιμοποιούμε διηθητικό χαρτί (π.χ. χάρτινο φίλτρο καφετιέρας). Για παράδειγμα, αν ρίξουμε δύο κουταλιές άμμο σε ένα ποτήρι νερό και περάσουμε το μείγμα μέσα από διηθητικό χαρτί, τότε θα μείνει πάνω στο χαρτί μόνο η άμμος και έτσι θα ξεχωρίσει από το άλλο υλικό του μείγματος.


Άλλοι τρόποι διαχωρισμού μιγμάτων

Διαχωρίζω ομογενή μίγματα - Η τεχνική της εξάτμισης

Παίξε με τις ρυθμίσεις και έλεγξε την τεχνική της εξάτμισης, δοκιμάζοντας να διαλύσεις διάφορα είδη αλάτων

 

Permanent link to this article: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/04/21/k%ce%b5%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-6-2-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84/

Leave a Reply