Ελληνικά

Kεφάλαιο 2.6: Aθλητισμός και πολιτισμός

Αθλούμαστε όταν συμμετέχουμε σε αγωνίσματα, ατομικά ή ομαδικά. Με την άθληση κάνουμε γερό σώμα, ψυχαγωγούμαστε, αποκτούμε φίλους, συναγωνιζόμαστε με στόχο τη νίκη, μαθαίνουμε να χάνουμε και να κερδίζουμε, να ακολουθούμε κανόνες και να σεβόμαστε τους συναθλητές μας.

Όλοι μπορούμε να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Εκείνοι όμως που αθλούνται συστηματικά, ξεχωρίζουν σε μεγάλους αγώνες, παίρνουν βραβεία και εκπροσωπούν τον τόπο τους είναι οι πρωταθλητές.

Στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις συναντιούνται αθλητές από διαφορετικές χώρες, γίνονται φίλοι, επικοινωνούν, ανταλλάσσουν ιδέες και γνωρίζουν ο ένας τον πολιτισμό του άλλου.

Τους αθλητικούς αγώνες παρακολουθούν οι φίλαθλοι, δηλαδή οι άνθρωποι που αγαπούν κάποιο άθλημα. Όταν τα αθλήματα είναι ομαδικά, όπως το ποδόσφαιρο, οι φίλαθλοι που υποστηρίζουν κάποια ομάδα λέγονται οπαδοί της. Αυτοί που δημιουργούν επεισόδια μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους, δεν είναι καλοί οπαδοί, γιατί οι πράξεις τους δε βοηθούν την ομάδα τους. Ξεχνούν ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.


Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα

Παρουσίαση για τις δέκα σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα από τον 19ο ως και τον 21ο αιώνα.


Ο αθλητισμός και η ενασχόληση του ανθρώπου με αυτόν

Η ιστορική αναδρομή ξεκινά από την Αρχαία ΕΛΛΑΔΑ και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δίνονται λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των αθλητών, τα αγωνίσματα, το έπαθλο, την ευγενή άμιλλα. Ακολουθεί αναφορά στα ευεργετικά αποτελέσματα του αθλητισμού σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.


Ολυμπιακοί αγώνες

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί

Η μηχανή του χρόνου S04E32 Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες Α
Η μηχανή του χρόνου S04E33 Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες Β

Αρχαίοι και σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες


Μερικοί από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες

Νίκος Κακλαμανάκης (Βίντεο)

Νίκος Κακλαμανάκης: Η Σοφία μού είχε πει για το βιασμό της - Να σπάσει η ομερτά της ομοσπονδίας

Γεννήθηκε στη Βάρκιζα στις 19 Αυγούστου 1968 και ξεκίνησε από πολύ μικρός την ιστιοπλοΐα και στην κατηγορία Μistral. Το 1986 συμμετέχει για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα και παίρνει την τρίτη θέση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μistral νέων. Το 1989 παίρνει τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Φινλανδίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης παίρνει την ένατη θέση και στην Ατλάντα το 1996 κατακτά το χρυσό μετάλλιο, όπου παίρνει και την προσωνυμία γιος του ανέμου και ήταν και ο σημαιοφόρος της αποστολής. Στην επόμενη ολυμπιάδα το 2000 στο Σίδνεϊ πήρε την έκτη θέση και ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο, ασημένιο αυτή τη φορά. Μάλιστα, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το 1997 πάνω σε μια ιστιοσανίδα έκανε τον διάπλου του Αιγαίου από το Σούνιο στην Κρήτη σε δύο μέρες.

Πύρρος Δήμας (Βίντεο)

Ο Πύρρος Δήμας (Χειμάρρα Αλβανίας, 13 Οκτωβρίου 1971) είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης ολυμπιονίκης αθλητής της άρσης βαρών και εκλεγμένος βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012 - 2015. Είναι τρεις φορές χρυσός (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996 και Σίδνεϊ 2000) και μία φορά χάλκινος ολυμπιονίκης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού είναι ο μοναδικός έως σήμερα Έλληνας αρσιβαρίστας με τρία χρυσά κι ένα χάλκινο ολυμπιακά μετάλλια, ισοφαρίζοντας τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου στα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000. Ο Πύρρος Δήμας ήταν έφεδρος αξιωματικός των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και αριστούχος απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Νίκη Μπακογιάννη (Βίντεο)

Βόμβα» και από τη Νίκη Μπακογιάννη : Δέχθηκα και εγώ ανήθικη πρόταση - ΤΑ ΝΕΑ Η Νίκη Μπακογιάννη είναι πρώην αθλήτρια του ύψους με μεγάλες επιτυχίες στη καριέρα της. Γεννήθηκε στη Λαμία στις 19 Ιουνίου 1968, και ξεκίνησε από τον Αθλητικό Όμιλο «Αθανάσιος Διάκος» και συνέχισε με τα χρώματα του αθλητικού συλλόγου ΑΣΕ Δούκα και τέλος με τον Ολυμπιακού. Από τα 15 της χρόνια συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες. Το 1985 έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου εφήβων νεανίδων στο Κότμπους της -τότε- Ανατολικής Γερμανίας όπου πέρασε το 1,85 μ. Το 1986 πήρε τη Πέμπτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας. Το 1992 στη Βαρκελώνη έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά με 1,88 μ. δεν πέρασε στον τελικό. Το 1996 ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου (1,96 μ.) και το 1997 δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες. Έχει κερδίσει 12 το πρωτάθλημα φορές στον ανοικτό στίβο και 11 στο κλειστό στίβο. Ήταν 3 φορές νικήτρια σε βαλκανικούς αγώνες ανοικτού στίβου. Σε μεσογειακούς αγώνες έχει πάρει συνολικά τέσσερα μετάλλια. Έχει κερδίσει 5 φορές το πρωτάθλημα Μπρούνο ζαουλι. Καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια το 1989 και 1996. Η μεγαλύτερή της διάκριση είναι το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996 με 2,03 μ. επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Παράλληλα αυτή η επίδοση της έδωσε και μια θέση στο ρεκόρ γκίνες, αφού η διαφορά των 33 εκατοστών που την χωρίζουν από τα 2,03 μέτρα που πήδηξε είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί.

Λευτέρης Πετρούνιας (Βίντεο)

Ο Λευτέρης Πετρούνιας (Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 1990) είναι Έλληνας γυμναστής και ολυμπιονίκης με ύψος 1,64 μ. και μάζα  62 κιλών και διακρίνεται ιδιαίτερα στο αγώνισμα των κρίκων. Έχει αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης το 2016, 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και 5 φορές πρωταθλητής Ευρώπης.

Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 5 ετών στον Πανιώνιο αλλά το 2005 σε ηλικία 15 ετών έκανε την επανάστασή του, εγκαταλείποντας προσωρινά το άθλημα για να επιστρέψει σε αυτό το 2008, αποφασισμένος να γράψει ιστορία. Κάποια στιγμή είχε εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθεί με το πατινάζ. «Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά», έχει δηλώσει ο ίδιος. Στο Λύκειο υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής, γεγονός που τον ανέδειξε σε πρόεδρο του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου του. Εκείνη την εποχή ανακάλυψε την άλλη μεγάλη του αγάπη, το παρκούρ, το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα όταν έχει χρόνο καθώς τον βοηθά τόσο στην ελαστικότητα όσο και ως εκτόνωση.

Ιωάννης Μελισσανίδης (Βίντεο)

Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1977 στο Μόναχο της Γερμανίας, από τον Ευάγγελο και την Αικατερίνη, Έλληνες υπηκόους που δούλευαν εκεί. Κατάγεται από την Βυρώνεια Σερρών. Έχει δύο αδέλφια, την Μαρία και τον Σπύρο. Σε ηλικία δύο ετών η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, την οποία και θεωρεί ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Ήταν επίσης ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1994 στο αγώνισμα εδάφους και ο πρώτος Έλληνας γυμναστής, που κέρδισε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει ύψος 1,69.

Σοφία Μπεκατώρου (Βίντεο)

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι Ελληνίδα ιστιοπλόος, αθλήτρια του Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας και δύο φορές Ολυμπιονίκης (2004, 2008). Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Μετά την αποχώρηση της Αιμιλίας Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Όπτιμιστ. Από τα Όπτιμιστ πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997. Φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου . Είναι Ταγματάρχης (ΜΧ) του Στρατού Ξηράς. Υπήρξε παντρεμένη με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, ο οποίος είναι επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία 470 με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, το Δημήτρη Κοσματόπουλο και την Τζώρτζια Κοσματοπούλου. Η Σοφία Μπεκατώρου είναι, μέχρι σήμερα, η καλύτερη Ελληνίδα ιστιοπλόος, με βάση τις διεθνείς της διακρίσεις. Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε στη Μύκονο ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας μονομαχία (Grecotel Dream Race) από 14 ως 17 Αυγούστου 2005 κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερα Ελληνικά πληρώματα απαρτιζόμενα από παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες βρέθηκαν αντιμέτωπα με τέσσερα από τα καλύτερα διεθνή πληρώματα του διασημότερου ιστιοπλοϊκού αγώνα στον κόσμο, του America’s Cup. Στόχος του Grecotel Dream Race ήταν να προωθηθεί η ιστιοπλοΐα κυρίως στους νέους και να δοθούν 3 υποτροφίες και 3 σκάφη σε 3 αθλητές του νησιού.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/06/07/k%ce%b5%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-2-6-a%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση