Κεφάλαιο 3.1: Oικοσυστήματα της Eλλάδας (α΄)

Πάτησε  στην πάνω δεξιά γωνία των παιχνιδιών για να δεις το καθένα σε πλήρη οθόνη.


Οικοσύστημα ονομάζουμε όλα τα φυτά, όλα τα ζώα ενός τόπου, τα στοιχεία του τόπου που δεν έχουν ζωή, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Τα οικοσυστήματα μπορεί να είναι μεγάλα όσο ένας ωκεανός, πιο μικρά όσο ένα δάσος στο γειτονικό μας βουνό, αλλά και πολύ μικρότερα, όπως ένα δέντρο ή μια περιοχή κάτω από μια πέτρα.

Ορεινό οικοσύστημα

Πεδινό οικοσύστημα

Θαλάσσιο οικοσύστημα

Δασικό οικοσύστημα

Οικοσύστημα του γλυκού νερού

Έμβια στοιχεία του οικοσυστήματος είναι τα ζώα, τα φυτά, αλλά και κάποιοι, μικροί κυρίως, οργανισμοί, που βοηθούν στην αποσύνθεση των φυτών και των ζώων. Το νερό, το έδαφος, ο αέρας, το φως του ήλιου, το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο τόπος εί­ναι τα άβια στοιχεία του οικοσυστήματος.

Τα στοιχεία του οικοσυστήματος έχουν μεταξύ τους πολλές σχέσεις. Μια σημαντική σχέση που έχουν τα φυτά και τα ζώα είναι ότι το ένα αποτελεί τροφή για το άλλο. Έτσι, στο οικοσύστημα σχη­ματίζονται τροφικές αλυσίδες. Αν ένα είδος ζώου ή φυτού ελαττωθεί ή εξαφανιστεί, κάποια άλ­λα είδη που τρέφονται με αυτό δεν μπορούν πια να βρουν τροφή και η ισορροπία του οικο­συστήματος διαταράσσεται. Για παράδειγμα, αν οι ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας πιάσουν πά­ρα πολλά χέλια, τα θαλασσοπούλια που τρέφονται μ' αυτά σιγά σιγά θα εξαφανιστούν, επειδή δε θα βρίσκουν τροφή. Επειδή δε θα υπάρχουν πια πολλά χέλια στη λίμνη, τα φυτά της λιμνο­θάλασσας, που ήταν η τροφή των χελιών, θα γεμίσουν όλη τη λίμνη. Έτσι, σιγά σιγά το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας θα διαταραχθεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στο περιβάλλον.
Υπάρχουν πολλές αιτίες από τις οποίες διαταράσσεται η ισορροπία ενός οικοσυστήματος, όπως η ξηρασία ή μια πλημμύρα. Η σημαντικότερη όμως αιτία είναι οι δραστηριότητες των ανθρώπων.


Άσκηση

Η Λένα, ο Σωτήρης και η Νατάσα μελέτησαν έναν πέτρινο τοίχο (ένα μικρό οικοσύστημα) της παιδικής χαράς της γειτονιάς τους. Nα τι κατέγραψαν στον πίνακα που κατασκεύασαν στο σημειωματάριό τους:

Γράψε στα σχόλια της απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

α) Γιατί, κατά την άποψή σου, υπήρχαν συνολικά περισσότερα είδη ζώων πάνω στον τοίχο (πέτρες - σχισμές) από ό,τι πάνω στις πέτρες του τοίχου;

β)Τα περισσότερα σκουλήκια παρατηρήθηκαν στις σχισμές του τοίχου. Γιατί, κατά την άποψή σου, βρίσκονταν εκεί;

Permanent link to this article: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/01/18/%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-3-1-o%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-e%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82/

5 comments

Skip to comment form

  1. ΚΥΡΙΕ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ .

    1. Μπράβο Κωνσταντίνα!

  2. 1.Γιατί στις σχισμές μπορούν και κρύβονται
    2.Τους αρέσει πιο πολύ γιατί έχει υγρασία και σκιά

    1. Πολύ καλή απάντηση Χριστόφορε! Μπράβο!

  3. Αρκετά καλή άσκηση, αλλά δυσκολέυτηκα λιγάκι.

Leave a Reply