Η ζωγράφος Λόις Ταϊλού Τζόουνς (Loïs Mailou Jones)

Η Λόις Ταϊλού Τζόουνς (Loïs Mailou Jones, 3 Νοεμβρίου 1905 - 9 Ιουνίου 1998) ήταν μια σημαντική καλλιτέχνιδα, ζωγράφος και δασκάλα κατά τη διάρκεια των 70 χρόνων καριέρας της. Η Τζόουνς ήταν μια από τις πιο αξιοσημείωτες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ενώ ζούσε ως έγχρωμη ομογενής στο Παρίσι κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940.  Οι δημιουργίες της Τζόουνς περιελάμβαναν θέματα από την Αφρική, την Καραϊβική και τις εμπειρίες από τη ζωή της. Ως αποτέλεσμα, τα θέματά της ήταν μερικά από τα πρώτα έργα ζωγραφικής μιας Αφροαμερικανίδας καλλιτέχνιδας, που εκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της προσωπογραφίας. Η Τζόουνς επηρεάστηκε από το αναγεννησιακό κίνημα του Χάρλεμ* και τα αμέτρητα ταξίδια της. Η καριέρα της Λόις Μέιλου Τζόουνς ήταν διαρκής και περίπλοκη. Το έργο της σε σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, εικονογραφήσεις, όπως επίσης και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την έκανε μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα διεθνούς φήμης.

*Χάρλεμ: Το Χάρλεμ είναι μια γειτονιά στο βόρειο τμήμα του δημοτικού διαμερίσματος Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Είναι η χαρακτηριστικότερη αφροαμερικανική γειτονιά της Νέας Υόρκης, η καρδιά της υπέροχης «μαύρης» μουσικής. Γνώρισε μεγάλες δόξες τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 λόγω των μεγάλων έγχρωμων καλλιτεχνών που έδρασαν εκει. Οι εποχές όμως μετά τον πόλεμο άλλαξαν, το ίδιο και η γειτονιά. Τα φυλετικά μίση διογκώθηκαν, η πολιτεία αδιαφόρησε και μοιραία το Χάρλεμ περιθωριοποιήθηκε.

Χρωμάτισε τα έργα της Λόις Ταϊλού Τζόουνς

Μπορείς να χρωματίσεις διάφορα έργα της Λόις Ταϊλού Τζόουνς πατώντας στα παρακάτω κουμπιά (πρέπει έχεις κάνει σύνδεση με κάποιο gmail):

Όνομα έργου: Moon Masque (1971)

 

 

Permanent link to this article: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/05/14/%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b1%cf%8a%ce%bb%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%b6%cf%8c%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%82-lois-mailou-jones/

Leave a Reply